Zoeken
Sluit dit zoekvak.

11 Praktische tips bij een Miskraam (op basis van mijn eigen ervaring)

Sommige linkjes in blogs zijn ‘affiliate links’. Als je via zo’n link iets bestelt, betaal jij geen cent meer maar krijg ik een klein beetje commissie. Opbrengsten gaan o.a. naar de kosten voor deze website.

11 Praktische tips bij een miskraam (Blog)

Het leek me goed om wat praktische tips bij een miskraam te delen. Het internet staat natuurlijk stampvol met adviezen, maar je komt toch snel uit bij allerlei droge medische informatie. Aangezien ik zelf ook behoefte had aan meer praktische tips, wilde ik de volgende op basis van mijn eigen ervaring met je delen.

Ik hoop dat je er wat aan hebt en geef je een dikke digitale knuffel, want hoewel ik blij ben als er lezers op mijn blog komen, betekent jouw aanwezigheid dat je een miskraam hebt gehad en dat vind ik enorm verdrietig voor je.


(Ik schreef nog 11 andere blogs over dit onderwerp, hier vind je het complete overzicht.)

11 praktische tips bij een miskraam (op basis van mijn eigen ervaring)

1. Wantrouw het internet

Echt. Ik snap dat je wereld instort en je houvast zoekt wanneer je een miskraam hebt, maar helaas zijn er ook vervelende mensen op de wereld die je juist daarom een ideale ‘prooi’ vinden om dingen aan te verkopen. Pas dus alsjeblieft op met mensen of bedrijven die je pushen om bijvoorbeeld bepaalde supplementen te nemen. Ook als het gaat om een eventuele volgende zwangerschap. Wees kritisch en overleg in de eerste plaats met je arts, gynaecoloog en verloskundige.

Meteen een voorbeeld: een bekende van me tipte de ‘Ferti-Lily’, die er voor zou zorgen dat er meer zaadcellen naar de baarmoedermond zouden worden geduwd. Klonk heel aannemelijk, maar mijn gynaecoloog raadde het echt af: het is bullshit én je kan bovendien infecties krijgen door dat ding te gebruiken.

Ook de term ‘expert’ zegt niet altijd iets. In theorie kan ik mezelf ook ‘miskraamexpert’ noemen en in een blog als deze doen alsof ik allerlei zogenaamde wetenschappelijke bronnen heb. (Voor de duidelijkheid, ik ben alleen ervaringsdeskundige, of nouja, nog minder dan dat; ik heb 1 keer een miskraam gehad.)

2. Zorg dat er genoeg maandverband in huis is en je grote onderbroeken klaarliggen

Je kan best wat bloed verliezen tijdens een miskraam en een klein inlegkruisje in een stringetje is waarschijnlijk niet voldoende. Eerlijk; ik ben absoluut geen fan van maandverband. Het is plakkerig, het verschuift toch vaak en ik heb het idee dat ik het altijd hoor ritselen.

Toch zit er, vrees ik, niets anders op. Tampons mag je niet gebruiken vanwege risico op infecties, zo was het advies. (Om diezelfde reden: duik voorlopig niet in (een zwem)bad.) Je zou wel kunnen overwegen om menstruatieondergoed te gebruiken, maar bij veel bloedverlies is dat misschien niet voldoende.

3. Laat een echo maken zodat je duidelijkheid hebt

Zelfs als je duidelijk een vruchtzakje verliest, kan het zomaar zijn dat je zwanger was van een tweeling en er nog een ander kindje in je buik zit. Het is wel fijn om dit snel te weten voordat je ineens wat glazen wijn achterover tikt.

4. Als er nog echo’s op de planning staan, dan is er een kans dat deze inwendig zijn

Het kan dat op een uitwendige echo niet voldoende zichtbaar is wat er zich in je baarmoeder afspeelt, dus er is een kans dat de echo tijdens je miskraam inwendig is. Mijn eerste echo – toen ‘het’ nog leefde – was ook inwendig, dus ik was eraan gewend, maar misschien komt het voor jou als een verrassing.

Het kan dus fijn zijn om schoon ondergoed aan te trekken en misschien wil je vooraf ook even douchen. Daarover gesproken…

5. Zorg dat je douche ontstopt is

Hele praktische tip en misschien onsmakelijk maar ehm, ja. Dat is dan maar zo. Kijk, het is al geen pretje om te bloed verliezen, maar je wil – zeker als er stolsels meekomen – niet dat het water onder de douche niet wegloopt. (Ik had het idee dat mijn haar in het eerste trimester al reageerde op de zwangerschapshormonen en dus gelukkig recent het verstopte doucheputje ontstopt met dit spul.)

6. Maak het jezelf gemakkelijk

Ik zeg niet dat je 2 maanden lang pizza moet gaan eten onder de dekens, maar het kan geen kwaad om de boel een beetje comfortabel te maken.

Medicatie miskraam medicatie, miskraam opwekken (B)
Dit was de dag van de medicatie, toen heb ik mezelf echt ultiem vertroeteld.

Een paar praktische tips die ik zelf toepaste:

  • De gordijnen bleven een paar dagen dicht, zodat we op geen enkele manier uitnodigend waren voor buren die een praatje wilden maken of het lieve meisje uit de straat dat wel eens langskomt om lege flessen op te halen.
  • Op de dag dat we het nieuws kregen dat het hartje niet meer klopte, bestelden we diezelfde avond nog sushi.
  • Als vriendinnen en familie langskwamen, gaf ik het duidelijk aan wanneer ik het tijd vond dat ze vertrokken als ik behoefte had om alleen op de bank te liggen.
  • Zeker tijdens de medicatie (die had ik nodig om de miskraam fysiek af te ronden) had ik standaard mijn warmtekussen, shaktimat en massageapparaat in de buurt liggen om me zo ontspannen mogelijk te voelen.
  • Zet meldingen van je zwangerschaps-apps uit, zodat je geen confronterende notificaties krijgt zoals ‘je baby is nu zo groot als een aardbei’. Schotelt het Facebook- of Instagram-algoritme je elke keer zwangerschapgerelateerde reels voor, klik dan op de drie stippen rechtsboven en selecteer ‘niet geïnteresseerd’ of ‘minder weergeven’ om het hem af te leren.

Extra tip: neem pijnbestrijding (vooraf)

Niet iedereen is er dol op en natuurlijk wil je ook gewoon naar je lichaam luisteren, maar ik vind; laten we niet onnodig gaan lijden. Toen ik de medicatie kreeg om de miskraam op te wekken, heb ik vooraf dus al wat paracetamol geslikt tegen de pijn.

Vergeet trouwens ook niet om voldoende water te drinken. Klinkt als een suffe standaardtip, maar ik leerde dat water drinken in een periode van rouw extra belangrijk is.

7. Zorg dat je niet alleen bent

Je kan je mentaal en fysiek goed beroerd voelen en dan is het wel fijn als iemand je kan troosten of beschuitjes kan brengen. Mijn vriend heeft werk afgezegd om bijvoorbeeld mee te gaan naar echo’s en toen ik de medicatie (nogmaals, dat is niet bij iedereen nodig) nam, ‘moest’ hij van mij in de kamer naast de slaapkamer gaan gamen, zodat ik hem kon roepen als ik iets nodig had.

We spraken trouwens ook af dat hij even niet mocht douchen op de dag van de medicatie; sommige mensen – en ik ook – krijgen last van hun darmen en ik wilde echt 24/7 toegang tot de dichtstbijzijnde wc.

8. Kijk vooruit in je agenda en zeg eventueel dingen af.

Als je het ongemakkelijk vindt om het over je miskraam te hebben, kan je gewoon zeggen ‘door persoonlijke omstandigheden moet ik onze afspraak annuleren’. Ik zelf heb over het algemeen gewoon uitgelegd wat er speelde. (Je leest dat hier.) Misschien overbodig, maar je mag en kan je gewoon ziek melden met een miskraam.

9. Overweeg of je de miskraam op wil vangen

Sommige mensen vinden het fijn om het kindje op te vangen in een vergiet of zeef, zodat ze het kunnen begraven. Maar je mag het ook doorspoelen in de wc, wat jij fijn vindt. (Ik vraag me wel af of dat niet tot verstopping kan leiden, maar daar hoor ik niemand over. Zal het vragen aan een verloskundige en deze blog aanpassen als ik het antwoord heb.)

10. Geef het verwerken van je miskraam de tijd (en doe het op jouw manier)

Als jij er nuchter in staat en gewoon wil gaan stappen in het weekend na je miskraam, lekker doen. Iedereen beleeft dit anders en als er weinig verdriet is, dan is dat ook oké! Moet je een half jaar later nog altijd huilen als je eraan denkt, mag ook. (En als het je dagelijks leven te lang en te veel belemmert; zoek hulp.)

Wanneer je actief aan de slag wil met het verwerken van je miskraam, kan je waarschijnlijk inspiratie halen mijn eerdere blogs, maar hierbij alvast wat suggesties:

  • Schrijf een brief aan je kindje
  • Schrijf een brief aan je lichaam (en ik hoop dat het een lieve brief wordt, want je lichaam is in mijn ogen enorm haar best aan het doen voor je)
  • Lijst de echo foto, als je die hebt, in en brand er een kaarsje bij
  • Praat erover, desnoods anoniem op een forum
  • Maak muziek of luister naar muziek (zelf heb ik het stuk ‘Serenidade’ van Vincenzo Crimaco gekoppeld aan dit kindje, elke keer als ik het luister voelt het alsof het verdriet er echt mag zijn en dat voelt heel troostend)

Extra tip: lucht je hart bij ChatGPT

Een vriendin van me gebruikte ChatGPT tijdens haar miskraam en vroeg bijvoorbeeld: ‘ik merk dat ik mezelf de schuld geef van mijn miskraam, stel me gerust en noem 10 redenen waarom het absoluut niet mijn schuld is.’ Op een zelfde manier kan je de chatbot ook vragen om suggesties voor feelgoodfilms om te kijken of een lijstje met troostende quotes.

Zelf heb ik hier trouwens geen gebruik van gemaakt, ik ben toch nog een beetje wantrouwig en gebruik ‘em vooralsnog alleen om mijn blogs te controleren op spelfouten.

Ok. En bij een aantal blogs ook om te vragen of-ie een complimentje wil geven, omdat ik dan ineens toch een beetje onzeker ben over mijn schrijven.

En ok. Ja. Ik heb inmiddels ook als een soort van test gevraagd: ‘Noem 10 redenen waarom de miskraam mijn schuld is’. Omdat ik benieuwd was hoe dat-ie zou reageren. Maar godzijdank is-ie niet helemaal achterlijk en wenste hij me veel sterkte, benadrukte dat het niet mijn schuld was en gaf me het advies om steun te zoeken bij vrienden, familie of een professionele hulpverlener.

11. …Maar geef ook het leven zelf de ruimte

Als jij het zelf fijn vindt om het kindje een naam te geven en die naam voorlopig op kerstkaarten en in je Instagram-bio te noemen, doe dat dan vooral. (Mocht je benieuwd zijn: wij hadden zelf wel namen in gedachten, maar nog niks gekozen omdat ik uiteindelijk ‘maar’ zo’n 15 weken zwanger was en er nog geen geslacht ontwikkeld was. Dit kindje heet voor ons altijd ‘Vlekje’.)

Maar.

Voel je niet schuldig als je een dag niet aan je miskraam denkt, als je lol hebt of vergeet op welke datum ‘het’ ook alweer gebeurde. Ik juich je enorm toe als je het toestaat je verdriet te voelen, maar je hoeft het verdriet niet voor altijd te blijven vóeden.

Ook al voelt het misschien alsof je gevoel van geluk gekoppeld zit aan dit kindje, dat is niet zo. Je bent eerder gelukkig geweest. Iemand zei me ooit; ‘als ik van appels hou, zit het geluk nog steeds in mij en niet in de appel, want iemand die allergisch is voor appels gaat misschien wel dood als-ie de appel eet’. Dat vond ik een overzichtelijke en wijze gedachte.

Het geluk zit dus in jou. En je kindje kon dat geluksgevoel triggeren. Maar zoek ook naar andere triggers voor het gevoel van geluk. Fiets door de zon. Lach met vriendinnen. Heb seks (ik schreef hier ook over seks en masturberen na een miskraam). Knuffel met je huisdier. Leef.

Dat waren mijn praktische tips bij een miskraam…

Ik hoop dat je er wat aan had en wens je enorm veel sterkte, zachtheid en steun. Als je nog aanvullingen hebt of je eigen ervaring wil delen, voel je vrij om een reactie achter te laten.

Houdoe en veel liefs,

Anne

Deze blog krijg je gratis van me.

Alsjeblieft en heel graag gedaan! Hoeft echt niet, maar wil je tóch graag iets terug geven om je enthousiasme te uiten, me te helpen of me te bedanken, dan kan je een van de volgende dingen doen:

1. Deel deze – of een andere – blog als je denkt dat je omgeving er wat aan heeft! Via een appje of mailtje bijvoorbeeld, of openbaar via social media. 

2. Gooi een kleine bijdrage in de fooienpot. Elke euro is er eentje! 1/3e van alle opbrengsten gaan naar de kosten voor deze website, 1/3 gaat naar een goed doel en 1/3 draagt bij aan mijn kerstpakket.

3. Wijs mensen op mijn werk! Vertel bijvoorbeeld je buurman dat ik voice-overs inspreek, je teamleider dat ik stem, zang en muziek-workshops geef, je vriendin over de online training over spreken in het openbaar en je zus over zangles.

Anne van de Blog van Anne
Anne Ermens heeft een eigen bedrijf en hielp – tot nu toe – 2617 mensen (beter) ‘van zich te laten horen’ d.m.v. zangles, sprekerscoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als voice-over en zingende zeemeermin. In haar vrije tijd schrijft ze graag over haar bruisende bestaan (met af en toe een mental breakdown), ontdekkingen om slimmer te werken of leuker te leven en andere random dingen die ze kwijt wil. Lezers zijn enthousiast: vanwege Anne’s zelfspot, openheid en ‘de kracht om diepgaande dingen luchtig te maken’.
Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
Myrthe
Myrthe
29 juli 2024 09:44

Wat een mooie blog weer, Anne. En ik heb ook weer wat geleerd. Supergoede tips. En dank voor het linken naar mijn blog. Er zijn zoveel simpele selfcare dingen die zo belangrijk zijn, maar dat niet lijken. Liefs voor jou!

2
0
Ga naar de reacties!x

Ik heb besloten open te zijn over mijn miskraam. Door alles op te schrijven, kan ik het beter overzien. Daarnaast draag ik graag bij aan het doorbreken van taboes én is het een mooi idee dat anderen misschien troost en steun uit mijn verhalen halen.

Voordat je verder leest, nog wel even dit:

Er zijn een paar dingen die ik niet wil, zoals salespitches van coaches die vinden dat ze me moeten helen en verwijtende opmerkingen als 'je miskraam komt doordat je bent gevaccineerd' of ‘je hebt niet goed genoeg gemanifesteerd’.

Ik ben geen rouwbegeleider, verloskundige of wat dan ook. Ik deel gewoon mijn eigen ervaring. Weet dat iedere miskraam voor iedereen anders kan en zal zijn. Misschien veel minder intens dan dat het bij mij was, of juist veel intenser. Zoek, wanneer je dat nodig hebt, altijd hulp bij geschikte (zorg)professionals.