Ik hou me al 3 seizoenen in, maar dit keer is het klaar en ga ik me er eens goed tegenaan bemoeien. B&B Vol Liefde 2024 zit namelijk STAMPESVOL met liefdes en datinglessen en het is jammer als we daar de vruchten niet van plukken.
Of nou ja. Jij. Want ik heb een monogame relatie en dus zelf geen drol aan mijn eigen tips.
Wat betreft de betrouwbaarheid van mijn tips, ehm… Ik ben geen psycholoog, communicatie-adviseur of datingcoach. Maar ik heb wel heeuul veeuul gedate en had een bizar hoge score tijdens het speeddaten. Dus ik durf te zeggen dat ik er wel kaas van heb gegeten. (Dat rijmt.)
Verder: ik kijk dit 4e seizoen van B&B Vol Liefde op Videoland in plaats van op RTL4, dus ik loop een week voor. Maar ik zal geen spoilers geven, hooguit over nieuwe mensen.
Datinglessen die je kunt halen uit B&B Vol Liefde 2024
Wat je leert van Els van Robert-Jan: laat er geen gras over groeien en neem initiatief!
Oh, oh, oh lieve Els. Eigenlijk had ik gewild dat er niemand meer bijkwam. RJ en jij waren de ultieme Schotland-Barbie en Schotland-Ken in matchende outfits, en ik wilde alleen maar naar jullie kijken en genieten van de ontluikende liefde. Maar deze week kwam daar Margreet – of is het Margreeth – en jeetje, die is OOK leuk.
Step up your game Els! Ik ben aan je gehecht!
Doe bijvoorbeeld dit:
- Wanneer die leuke Robert-Jan weer eens op z’n blote voeten zo’n ijskoud riviertje instapt, overweeg dan hetzelfde te doen. Spetter hem een beetje nat, plaag hem, wordt een beetje vies, raak hem aan en heb pret! Mensen zijn niet op zoek naar een partner die perfect is – want dat ben je – maar op zoek naar iemand met wie ze tijd door willen brengen!
- Als je die ‘oude kakker’ (zijn eigen woorden hè) dan eindelijk voor jezelf hebt, neem dan een beetje risico. ‘RJ, als er geen andere dames meer zouden komen, zou je me dan al hebben gekust,’ lijkt me een prima vraag/hint.
- Je zit in Schotland, niet in Zuid-Afrika. Elke druilerige dag is een kans om te laten merken dat je het koud hebt en wel een warme arm om je heen kan gebruiken tijdens een wandeling!
En wat je leert van Robert-Jan? Alles. (Oké, behalve dan normale plafonds maken, het lijken wel Hobbithuisjes daar.) Wat een geweldige man. Vriendelijk, respectvol, pro-actief, enthousiast… Goddank bestaan ze nog, dit soort mensen.
Datinglessen van Iris en René: wijs geen goochelaar af.
Oké, dit is misschien gewoon smaak, maar het moet gezegd worden. Goochelen is een van de meest aantrekkelijke en charmante dingen die een mens kan doen. (Ik heb ook echt een zwak voor Victor Mids. Die betoverende trucs en dan dat ondeugende lachje. Love it.) Je had René gewoon een kans moeten geven. Hij had toch gewoon rijles kunnen nemen daar in Griekenland?
Liefdeslessen van Mirjam en Marcel: toon interesse en stel verdorie nou eens vragen!
Oh die Marcel. Ik denk dat-ie met z’n handen in het haar naar de uitzendingen zit te kijken, want jongens, hij is het helemaal aan het verkloten. Zo’n ontzettend gemiste kans, want in theorie heeft-ie alles in huis: hij is makkelijk in de omgang, beheerst veel talen, maakt grapjes en ziet er goed uit. Daarnaast steekt hij zijn handen uit de mouwen én maakt zelf sushi. (En hij kraakt andere mannen af, maar laten we dat even vergeten.)
Maar heeft hij dan helemaal NIKS geleerd van al die andere seizoenen van B&B Vol Liefde? Hebben we bij Petri vorig jaar niet PRECIES hetzelfde gezien? Waarom heeft niet iedere man – sorry mannen, het probleem lijkt écht bij jullie te liggen – preventief ‘Gespreksstarter Kaarten’ of desnoods het ‘Dilemma-op-Dinsdag’-boek in z’n koffer gestopt?
Lieve mensen. Dates zijn geen sollicitatiegesprekken. En zelfs bij een sollicitatiegesprek is het onplezierig als iemand alleen maar non-stop diens successen bespreekt. We willen contact! Verbinding! Gevoelens en ervaringen uitwisselen!
Marcel heeft er niks meer aan, want de opnames in Zuid-Adrika zijn in april mei al afgerond, maar voor de mensen die komende week een date hebben even wat voorbeelden:
- ‘Waar verheug je je het meest op komende maand?’
- ‘Wat is jouw beste versiertruc?’
- ‘Welke vooroordelen hebben mensen over jou en kloppen ze?’
- ‘Welke dingen heb je al afgestreept van je bucketlist?’
- ‘Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?’ (Want mensen zeggen vaak welk beroep ze hebben en dan weet je alsnog drie keer niks omdat hun beroep zo’n vage visitekaartjes-achtige titel heeft.)
- ‘Denk je ook dat politici eigenlijk hagedissen zijn?’ (Deze bespaart je een hoop tijd, had onze Thijz ook moeten doen bij Mariël. Want het is wel duidelijk dat complottheorieën hun toekomst in de weg staan. Extra tip: vraag dit gewoon al op Tinder voordat je in de auto/trein/vliegtuig stapt. Wel zo duurzaam. Of misschien geloof je daar ook niet in.)
Over Thijz gesproken.
Wat je leert van Thijz en Ammarie: hou mensen niet aan het lijntje en hou de eer aan jezelf.
Die Thijz, die dacht even slim Ammarie tijdelijk op een andere camping in Frankrijk te plaatsen. Als achter-de-handje. Dat is natuurlijk niet zo netjes, want wie wil nou de 2e keus zijn?
Ammarie dus niet. Gelijk heeft ze. Doe als Ammarie en laat niet met je spelen. Ga je kostbare tijd niet verdoen aan iemand die eigenlijk niet voldoende je waarde inziet. Liever korte termijn pijn, dan weken, maanden of misschien zelf jarenlang ploeteren voor iets waarvan je toch al weet dat het niet werkt.
Datinglessen van Albert en Malgosia: gedraag je niet als een eikel en verloochen nooit je accent.
Albert, Albert, Albert… Ik probeer de hele tijd excuses te bedenken waarom je je gedraagt zoals je je gedraagt en eerlijk gezegd kom ik er niet uit. Het is charmant dat je, als je in je uppie voor de camera staat, zegt dat je niet negatief over anderen wil spreken. Maar het zou vooral fijn zijn als je anderen ook niet negatief zou behandelen.
- Geef iemand die jouw leven niet snapt, wat tijd en uitleg. Toen Marijke jouw poppetjes (het zíjn toch ook poppetjes?!) bekeek en de poppetjes ‘poppetjes’ noemde, leek het alsof je haar een corrigerende tik had willen geven. En ja, misschien voelt het voor jou neerbuigend – net als dat het voor mij een beetje kleinerend overkomt als mensen vragen ‘of ik ook nog een normale baan heb’ naast mijn werk met stem en muziek – maar het is gewoon onwetendheid.
- Vrouwen zijn geen circusartiesten die op commando kunstjes doen. Als jij gratis gebruik wil maken van iemands skills, zoals toen je Malgosia wilde laten zingen op je feestje, kan je dat vriendelijk overleggen. Bovendien is het een erg riskant idee om een klassiek zangeres op te laten treden op een jazz-avond. Een beetje alsof je whiskeyliefhebbers ineens wijn voorschotelt.
- Het gaat niet alleen om wát je zegt, maar ook om hóe je het zegt. Je schouders ophalen, iemand met een chagrijnig gezicht aankijken en monotoon mompelen ‘vertel jij maar wat over jezelf’, is niet uitnodigend. Het was gewoon kleinerend en beledigend hoe je de verantwoordelijkheid voor de slechte sfeer bij iemand anders probeerde te dumpen. (Ik riep letterlijk ‘BLEGH’ naar de tv, terwijl ik mijn duimen omlaag bewoog.)
En dan Malgosia.
Dat poolse accent is toch om van te smullen?! Verrukkelijk. Nooit mee stoppen. (Waar ze trouwens wel mee moet stoppen, is met doen alsof vrouwen die ‘moeder zijn’ verheven zijn boven vrouwen zonder kinderen. Dat was echt extreem, maar dan ook extreem onwaar en onsympathiek.)
Albert zijn Brabants is overigens ook prachtig, maar zelfs het meest charmante accent van Nederland kan niet compenseren voor zijn klootzakkerige gedrag.
Echt. Door mannen zoals hij, overweeg ik trainingskampen te geven. Thijz en Marcel zou ik in een weekend kunnen helpen, maar Albert zou 3 weken moeten blijven. (En Robert-Jan zou ze samen met me organiseren, want ik heb hem nog op precies 0 communicatie-fouten kunnen betrappen. En dat is een enorme prestatie, zeker als RTL je kan knippen en plakken. Mail me RJ!)
Dat waren de datinglessen die je kan halen uit B&B Vol Liefde seizoen 4.
En ik hoop dat je er wat aan had! Deel gerust met me wat jouw bevindingen zijn. Mag ook nog van vorige seizoenen. Ik raak hier niet over uitgepraat. (Over praten gesproken: ik kan ook echt geen genoeg krijgen van de voice-over van B&B Vol Liefde, Jeroen Kijk in de Vegte, en zijn woordgrappen. Luister trouwens ook even aandachtig naar het ondersteunende gebruik van muziek! Hulde voor de makers achter de schermen!)
Houdoe en liefs,
Anne