Search
Close this search box.

Allergische reactie op muggenbulten – Tips van een ervaringsdeskundige

Allergische reactie op muggenbulten - Tips van een ervaringsdeskundige (B)

Daar liep ik dan, in het Colosseum in Rome. Vechtend tegen mijn tranen. Het was heerlijk weer, een indrukwekkende plek en ik was in het verrukkelijke gezelschap van mijn vriend. Maar het enige waar ik aan kon denken was: ‘waar vind ik een kaasschaaf, zodat ik mijn huid eraf kan schaven’. Ik had een allergische reactie op muggenbulten en werd er he-le-maal gek van.

Na een bezoekje aan de EHBO, waar de Italianen duidelijk bezorgd met elkaar overlegden terwijl ze naar de paarse plekken met vochtbulten op mijn benen keken, het telefoongesprek met mijn huisarts is Nederland – die erg onder de indruk was van de foto die ik mailde – en en een googlesessie, heb ik het uiteindelijk overleefd dankzij de volgende tips.

Tips voor muggenbulten, tips bij jeuk muggenbult (Blog)
Dit ben ik dus, bij de EHBO van het Colosseum in Rome. Hoewel ik alleen nog maar mijn eigen been wilde amputeren, dacht mijn vriend ‘hier wil Anne vast een foto van voor haar blog’. En dat klopt. Thanks schat.

Een allergische reactie op muggenbulten – 5 dingen die helpen

1. Smeer een crème, zalf of gel

Gels zoals ‘After-bite’ en Prrrikweg, of creme’s zoals ‘Azaron‘ kunnen de jeuk wat verzachten. Dit soort producten zijn gewoon te koop bij de drogist en werken bij de gemiddelde Nederlandse huis-tuin-en-keuken-muggenbult zo goed, dat er verder eigenlijk niks nodig is.

2. Koelen

Door te koelen zou de zwelling van de bult af moeten nemen en wordt het jeukende gevoel verdoofd. Dit kan met een coldpack, maar ook met een zak doperwtjes uit de vriezer. (Mijn ex had eczeem en als wij samen een film of serie keken, lag hij eigenlijk standaard met een zak ingevroren eten op zijn lichaam.)

Als noodoplossing heb ik in Rome een set vaatdoeken gekocht, die nat gemaakt en met afscheurde strengen plastic tas om mijn benen gebonden. Helemaal de moeite waard.

3. Verwarmen

In plaats van kou, juist hitte gebruiken, kan ook: de stof die de mug inspuit, schijnt grotendeels te bestaan uit eiwitten en als deze stollen – door warmte – verdwijnt de jeuk. Je kan dat doen door een beker hete thee of koffie tegen de bult aan te houden, of bijvoorbeeld een lepel in een beker heet water te stoppen en daarna tegen de huid te houden.

(Wil je extra luxe doen, dan bestaan er ook speciale pennen die een geconctreerde warmte van 51 graden afgeven tegen de bult. Deze staat op mijn verlanglijstje.)

Tada, dit zijn ze.

4. Medicijnen slikken

Als je een allergische reactie hebt, komt er ‘histamine’ vrij. Da’s een stof in je lichaam die o.a. de jeuk en de bult veroorzaakt. Een antihistamine blokkeert de aanmaak van de stof en je kan de tabletjes voor een paar euro kopen in een drogist of apotheek.

Hou er wel rekening mee dat het nog steeds medicatie is, sommige mensen worden er wat suffer door en je mag dit ook niet blijven slikken alsof het tic-tac-snoepjes zijn. Even de bijsluiter lezen dus.

5. Stoppen met krabben

Dat is natuurlijk meteen het stomste advies wat er is. Maar er wordt gezegd dat, als je niet krabt, zowel de bulten als de jeuk sneller verdwijnen. Daarnaast voorkom je er ook mee dat de bult opengaat en je een of andere nare bacteriële huidinfectie oploopt.

De enige manier om mij een beetje te laten stoppen met krabben is zorgen dat ik de fysieke mogelijkheid niet heb. Zowel door afleiding (als ik bijvoorbeeld piano speel tijdens het geven van zanglessen kan ik niet krabben) als door kleding (een skinny jeans maakt het lastiger krabben dan een korte broek).

6. Smeer er tandpasta op

Via via kwam ik op een soort ‘oma-weet-raad-achtige’ tip: smeer tandpasta op de bult. Geloof het of niet, maar nadat mijn muggenbulten een nacht in een marinade van tandpasta hadden doorgebracht, leek de jeuk de volgende dag eindelijk een beetje gezakt te zijn! Hallelujah!

En verder…

Naast tandpasta gaan er ook positieve verhalen rond over de heilzame werking van tijgerbalsem, dampo, azijn, dit apparaatje en natgemaakte zware shag bij muggenbulten, maar deze heb ik zelf niet uitgeprobeerd. Mocht je de werking hiervan kunnen bevestigen, of andere tips hebben, laat het me weten in de reacties!

Houdoe, liefs en sterkte ermee!

Anne

P.S. 1

Ik hoop natuurlijk dat je door deze tips van de jeuk af bent. Zorg wel dat als je echt ziek en/of koortsig wordt na een muggenbult, je contact opneemt met een arts!

P.S. 2

Inmiddels ben ik weer terug uit Italie, dus mocht je me nodig hebben voor bijvoorbeeld zangles of een zangworkshop, dan weet je me te vinden 😉

Deze blog krijg je gratis van me.

Alsjeblieft en heel graag gedaan! Hoeft echt niet, maar wil je tóch graag iets terug geven om je enthousiasme te uiten, me te helpen of me te bedanken, dan kan je een van de volgende dingen doen:

1. Deel deze – of een andere – blog als je denkt dat je omgeving er wat aan heeft! Via een appje bijvoorbeeld, of via social media. 

2. Gooi een kleine bijdrage in de fooienpot. Elke euro is er eentje! 1/3e van alle opbrengsten gaan naar de kosten voor deze website, 1/3 gaat naar een goed doel en het laatste deel draagt bij aan mijn kerstpakket.

3. Wijs mensen op mijn werk! Vertel je buurman dat ik voice-overs inspreek, je manager dat ik stem, zang en muziek-workshops geef, je vriendin over de livedagen over spreken en presenteren en je zus over zangles.

Picture of Anne van de Blog van Anne
Anne van de Blog van Anne
Anne Ermens heeft een eigen bedrijf en hielp - tot nu toe - 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als voice-over en zingende zeemeermin. In haar vrije tijd schrijft ze graag over haar bruisende bestaan (met af en toe een mental breakdown), ontdekkingen om slimmer te werken of leuker te leven en andere random dingen die ze kwijt wil. Lezers zijn enthousiast: vanwege Anne's zelfspot, openheid en 'de kracht om diepgaande dingen luchtig te maken'.
Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen
Abonneer
Laat het weten als er
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
Audrey
17 september 2021 13:12

Oef, wat rottig dat je hier tijdens je vakantie mee te maken kreeg! Wel heel goede tips – ik hoop ze nooit nodig te hebben, maar vergeet vast niet dat ik ze hier kan vinden 😉

Joke
Joke
19 september 2021 09:57

Hoi Anne,
Deze ga ik bewaren want ook ik heb, gelukkig af en toe want de muggen vinden mij niet zo lekker, van die grote bulten. Ik kan idd ook de tandpasta aanbevelen en een anti prik gel helpt ook maar bij beiden moet je regelmatig smeren. Ik vind zo’n tabletje en de anti prik gel voor overdag wel handig en dan ’s nachts de tandpasta.
Bedankt voor de tip

Stéphanie
Stéphanie
21 september 2021 19:55

Oh zo herkenbaar! Afgelopen zomer had ik een muggenbult die m’n hele onderarm liet zwellen. Na een dag jeuk ging ik googelen en kwam erachter dat soms antihistamine werkt, gewoon wat ik toch al slik tegen hooikoorts! Een extra pilletje en de volgende ochtend was m’n onderarm alweer terug in de originele grootte. Werkt top dus!

6
0
Ga naar de reacties!x