Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoi God

Hoi God, Wolken, Hemel, Lucht (Blog)

Hoi God,

Ik ben een beetje zenuwachtig. Morgen hebben we eens afspraak.

Het begon eigenlijk als grapje. Ik huur een kamer in ‘jouw huis’. 

Of nouja. Ik huur een ruimte – de ruimte waar ik o.a. zangles geef – in een oud wijkcentrum. Maar dat de gebouw is nu van de kerk. 

Kerk

Als mensen met me werken, dan zien ze dat niet. In mijn ruimte is geen kruis of bijbel te bekennen. Op mijn ‘Disney-bijbel’ na dan; mijn lievelingsmuziekboek, een songboek met honderden liedjes uit Disneyfilms. Soms laat ik ‘em nonchalant op de muziekstandaard staan, zodat zangleerlingen denken ‘oh wat leuk, laat ik eens iets uit een Disneyfilm doen’.

In de rest van het gebouw ben je wél duidelijk aanwezig. Er staat een schaal met briefjes – alsof het gelukskoekjes zijn – waar mensen een bijbelse quote uit kunnen trekken. Op schilderijen komt de naam ‘Jezus’ regelmatig voorbij en in de grote zaal hangt een houten kruis. 

Niet heel handig eerlijk gezegd. Dat kruis. Hij zit met hele dunne draadjes vast en het is vrijwel onmogelijk om ‘em in mijn eentje van de muur te halen. Soms doe ik het toch, met behulp van anderen. En dan zeg ik altijd ‘sorry Jezus’. Voor de zekerheid. Ik wil namelijk geen ruzie met je. Maar ik wil ook dat iedereen zich welkom voelt bij me en dat is soms lastiger met jou erbij.

Als er niemand in het gebouw was, ben ik wel eens naar je toegegaan. Of nouja. Naar het kruis.

2020

Toen er corona was. ‘Hoi God of wie er dan ook luistert. Ik snap niet zo goed wat je nu wil. Is corona een oplossing tegen de overbevolking? Stuur je expres zo’n pandemie op ons af, net als Mozes deed met die sprinkhanen? Of stuur je juist expres vaccinaties op ons af?’

2021

Toen mijn vriendin een ongeluk kreeg. ‘Hoi God & Co. Ik begrijp dat je het druk hebt want het schiet niet op met corona, maar mijn vriendin heeft een ongeluk gehad. Heb je misschien nog wat ruimte om voor haar te zorgen?’

2022

Na de Russische invasie in Oekraïne. ‘Hoi God, gaat alles wel goed? Heb je een burn-out? Ik vind het een beetje lastig om in je te geloven, want nu is er wéér allemaal stront aan de knikker. Ik probeer echt mijn best te doen om minder te vloeken enzo, maar soms twijfel ik of jij zelf je best nog wel doet… Eerlijk gezegd vind ik de wereld een behoorlijke teringzooi.

One-night stand

Morgen hebben we een afspraak en dat is niet perse omdat ik nu zo hard geloof. Ik twijfel enorm. Ik snap het ook niet. Want mijn geweldige fysiotherapeute gelooft óók in God, maar dan heet hij Allah. Ben jij dat ook? En als je de vader van Jezus bent, wie is Jozef dan? De broer van Mohammed?

Morgen hebben we een afspraak en dat komt eigenlijk vooral omdat ik een grapje maakte.

De kerk van ‘ons gebouw’, de kerk van de Nazarener* loopt niet per se vol. Ze hebben cursussen, maar die duren 10 weken. 10 avonden. TIEN! Ze hebben me ervoor uitgenodigd, maar ik zei dat ik bindingsangst heb. Dat heb ik al met danscursussen en telefoonabonnementen, laat staan als het gaat om iets groots als geloof.

‘Waarom doen jullie niet gewoon een keer een avond’, riep ik uit. ‘Noem het ‘Speeddate met Jezus’, of ‘One Night Stand with the Big Guy’. Dat is leuke marketing, dan weten mensen dat het eenmalig is, luchtig én dat God er ook is voor hippe jonge mensen.

Het was eigenlijk grappig bedoelt.

En toen zat ik ineens in een appgroep. Om te overleggen. Over de one-night-stand. 

‘Ik wil best eenmalig meedenken’, zei ik, subtiel mijn grenzen aangevend.

*God mag weten wat dat betekent, ‘de Nazerener’, gehehe. (Ik hoop dat je daarom kan lachen trouwens God, dat ik grapjes maak. Maar als ik denk aan jou, heb je veel humor en vergeef je mij ook het vloeken want verder ben ik een lieve en eerlijke meid. Ik denk trouwens ook dat je een stem hebt zoals Mufasa, uit de Leeuwenkoning. Grappig wel dat ik ook denk dat je een man bent. Misschien is dat ook maar gewoon aangeleerd.)

Morgen

Morgen is het zover.

En ik vind het spannend God. 

Weet je wat het is?

Ik zie hoeveel moois je brengt. Als ik sommige mensen hoor spreken over hoe je in hun leven bent gekomen, dan is het alsof ze het over hun Grote Liefde hebben. Alsof het leven mooier, beter en draaglijker is. De moeite waard is. Omdat jij er bent. Inmiddels begrijp ik mensen wachten met seks tot het huwelijk, dat ze hoofddoeken dragen en dat ze vasten. Niet omdat het ze is opgedrongen, maar omdat ze het willen. Omdat ze er trots op zijn dat zij onderdeel zijn van jou God. Of andersom. Dat ze trots zijn dat jij onderdeel bent van hen.

Ik vind het mooi en een beetje… vreemd. Want hoewel ik het prachtig vind dat ze in donkere tijden troost en steun halen uit het geloof, omdat ze denken dat het allemaal ‘Gods wil is’, ik vind het ook een beetje gek dat jouw wil God, zo vaak vreselijk oneerlijk is.

En bovendien, God. Je brengt ook pijn. Of misschien misbruiken de mensen jou en jouw woorden om elkaar pijn te doen. Er zijn kinderen misbruikt door ‘jouw mensen’. Vrouwen worden vermoord omdat ze geen hoofddoek dragen. Door ‘jouw mensen’. Homoseksuelen en transpersonen worden gehaat en haten soms zichzelf, omdat mensen ‘denken te weten’ dat jij God, dat afkeurt.

En je snapt – tenminste, als je bestaat en ook maar een beetje de God bent die ik hoop dat je bent – dat ik weiger bij te dragen aan haat.

Ik zou niks liever willen God, dan vol overtuiging in je geloven. Zodat ik morgen vol enthousiasme die fijne mensen van de kerk kan helpen. Maar eerlijk: je maakt het me niet makkelijk. Want ben jij de oplossing, of het probleem?

De vloek, of juist de zegen?

Tot morgen.

Liefs,

Anne

Dan nog even dit

Heb jij ervaring(en) met God en ‘een geloof’? Deel er gerust over in de reacties, daar kan ik alleen maar van leren.

Picture of Anne van de Blog van Anne
Anne van de Blog van Anne
Anne Ermens heeft een eigen bedrijf en hielp - tot nu toe - 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als voice-over en zingende zeemeermin. In haar vrije tijd schrijft ze graag over haar bruisende bestaan (met af en toe een mental breakdown), ontdekkingen om slimmer te werken of leuker te leven en andere random dingen die ze kwijt wil. Lezers zijn enthousiast: vanwege Anne's zelfspot, openheid en 'de kracht om diepgaande dingen luchtig te maken'.
Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen
Abonneer
Laat het weten als er
guest
9 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
Wies
Wies
1 maart 2024 08:25

Wat ontzettend mooi verwoord…

Audrey
3 maart 2024 13:24

Ik ben echt heel benieuwd hoe het is gegaan! Enne: supergoed hoe je je grenzen hebt aangegeven.

Lisette
Lisette
17 mei 2024 02:40

Nou hoi, ik heb wel ervaring met het geloof 🙂

God houdt denk ik ook van humor. Anders had Hij geen breedbekkikkers of blotebillenaapjes gemaakt, en Hij is ook teder. Anders had Hij geen lammetjes die vrolijke sprongetjes maken of kuikentjes die onder de mama schuilen gemaakt.
Hij is ook rechtvaardig en laat niet met Zich spotten. Daarom zegt Hij ook dat Zijn naam niet ‘ijdel’ gebruikt mag worden en dat we horen te zorgen voor weduwen en wezen. Hij heeft oog voor het zwakke, daarom komt Hij naar iedereen die zondig is —- en dat zijn wij allemaal.
En Hij is liefdevol, anders zou Hij niet als Enige voor ons gestorven zijn aan een kruis (hoe vernederend!) terwijl Hij zonder zonde was, en dan zou Hij ook niet opgestaan zijn om ons te laten zien dat er een nieuw leven op ons wacht. Dat de dood overwonnen is voor wie in Jezus als Zoon van God gelooft 👑.

En God is oneindig meer genadig dan wie dan ook ooit eerder vertoond heeft, zoveel eeuwen lang en ook nog in de korte tijd die we hier nog krijgen.. want Hij wacht op iedereen die Hem als Redder wil. Op iedereen die zich van zijn trotse ‘ik red mezelf wel’ houding af keert. Op iedereen die diep van binnen erkent dat er wel een Schepper móet zijn, getuige de waanzinnig mooie luchten, kleine perfecte babypolsjes, de diepte en sprankeling van een oog, de mogelijkheid te lachen en te huilen, diepe emoties te ervaren. Gezien de prachtigste bloemen, de variëteit in het uiterlijk van mensen en hun stemgeluid, de diepten van de zee die nog altijd niet ontdekt zijn. De manier waarop de vogeltrek jaar na jaar begint en dat ooievaars hun nest feilloos weten terug te vinden. Etc etc etc.

Jezus leeft en ik binnenkort met Hem! Er staat dat ‘elke knie zich zal buigen en dat elke tong zal belijden dat Hij Heer is’ maar dat zegt niet dat deze mensen dat vrijwillig doen. Ze zullen niet anders kunnen wanneer ze Hem in de ogen kijken. Maar alleen voor hen die Jezus in hun leven uitnodigen, die erkennen dat ze Hem nodig hebben en dat ze voor eeuwig bij Hem willen zijn zullen bij Hem horen tot in eeuwigheid ✨💫— en dat is lang, namelijk voor eeuwig 🙂

Wacht niet met kiezen, denk niet te klein over God. Hij is je Schepper en Hij is groter en machtiger dan je misschien beseft. Hij kan de donder laten rollen en de zeeën laten overstromen. Maar niet om ons te vernietigen, maar om ons bewust te maken dat Hij God is. Het zijn waarschuwingen die Hij toelaat.

Dat de wereld een puinhoop is komt niet door Hem, Hij maakte ons voor het paradijs🥹. Dat het een puinhoop werd komt omdat we tégen Hem kiezen en vóór ons IK. Dat is funest.

Ik hoop oprecht dat je Hem serieus overdenkt.. een eeuwigheid zonder Degene die van jouw bestaan wist voordat je in je moeders buik gevormd werd (Psalm 139 is prachtig!!) is gru-we-lijk. Want waar God niet is heerst pijn en duisternis en een eeuwige spijt. De hel is niet wat God ons geeft. De hel is wat wij kiezen als we God buitensluiten. Hij is een gentleman, Hij dringt zich niet op. Hij weet alleen het best wat goed voor jou en mij is. En dat is ‘wonen in het huis van mijn Heer, tot in lengte van dagen’.

Dus… in die kerk van je 😉.. bespot hem niet. Daag Hem niet uit. Zoek Hem oprecht en je zult Hem vinden, zegt God. Hij is de ENIGE die trouw is aan Zijn woord.

Doei en hopelijk à Dieu 🙂👐🏻🙏🏻,
Lisette

Lisette
Lisette
21 mei 2024 15:13

Klopt:-)
Het is de enige zekerheid die we hebben (ookal zeggen mensen graag dat het juist het minst zekere ooit is). Daarnaast geloof ik dat Jezus snel terugkomt. Dat beloofde Hij toen Hij naar de hemel ging (Hemelvaart). Vervolgens gaf Hij, tot Hij terug zou komen, de Trooster aan ons (de Heilige Geest, met Pinksteren). En alle tekenen van de tijd duiden er op dat het niet lang meer kan duren. En dat is voor christenen een groot feest, nooit meer tranen, nooit meer pijn, nooit meer lijden, nooit meer rouw, geen dood meer, geen veroordeling. Wel: een nieuw lichaam, zonder vlek of rimpel, nieuwe witte kleding, God Zelf zal de tranen van ons gezicht vegen, Hij belooft ons een eeuwigdurend feestmaal en we zullen een nieuwe hemel en aarde krijgen. Het oude is dan voorbij gegaan, het nieuwe is dan gekomen. En dat staat allemaal in de liefdesbrief van onze Schepper aan ons, de bijbel.

Lisette
Lisette
22 mei 2024 09:01

Oh en trouwens.. er worden geen mensen ‘door mensen van God’ vermoord als ze geen hoofddoek dragen.

Dat zijn de volgers van Allah, die dat doen. En Allah en God zijn in geen geval dezelfde. In geen geval!

(Allah is een gemene truc van de duivel om mensen in naam van ‘God’ anderen te laten ombrengen, zichzelf onder valse beloften over maagden in het hiernamaals op te laten blazen, mensen te laten geloven dat goede daden doen je in de hemel kunnen laten komen. Maar zo is het niet 😳. Daar hebben we alleen maar genade voor nodig, en dat is waarom Jezus aan het kruis ging, om te laten zien dat de dood (het kwaad, de duivel) overwonnen is als je Hem als Redder van je ziel erkent. Jezus werd van (Zoon van) God een mens, maar zonder te zondigen. Hij werd verleid maar zondigde niet. En doordat God in de vorm van de mens Jezus voor onze zonden stierf, ze aan het kruis nagelde, en weer opstond uit de dood heeft Hij ons daarmee laten zien dat er redding voor ons is. Wij zijn als mens te zondig om dicht bij de Heilige smetteloze God te komen- maar God ziet ons als wij tot geloof komen alsof Hij naar Jezus kijkt: smetteloos.

En dáárom hebben we de Heilige Geest gekregen als we tot geloof komen: om steeds weer van binnen te weten en te voelen of we op de juiste manier handelen- vanuit liefde naar God en naar onze naaste (als dat fout gaat ligt dat niet aan Jezus maar aan onze zondige natuur ((sinds Adam en Eva maken wij helaas stuk voor stuk keuzes die tegen God in gaan)) die af en toe nog uit het graf komt ☹️).

En nu laat ik je met rust, hoor
☺️🤗.

Fijne dag!

9
0
Ga naar de reacties!x