Waar het bij de meeste mensen met een blog stikt van de recepten, is dit pas de tweede keer in mijn hele ‘blogcarriere’ dat ik een recept plaats. Zoals je misschien al wist, ben ik ook niet bepaald een keukenprinses. Maar, ik durf te zeggen dat dit recept echt hartstikke lekker is. De nacho’s met vegetarisch gehakt zijn makkelijk te maken, veroorzaken weinig afwas en zijn ideaal om lekker op de bank op te eten onder het genot van een film.
Ingrediënten voor twee personen:
- 1 zak nacho’s (naturel)
- 175 gram Vivera kruimgehakt
- 1 blikje mais
- 1 blikje kidneybonen
- 300 gram tomatensaus (wij gebruiken de tomaten ‘Frito’ van Heinz, maar blijkbaar is dat gewoon tomatensaus)
- 1 avocado
- 1 bos lente-ui (dat vindt mijn vriend, maar ik gebruik meestal de helft ervan)
- 1 teentje knoflook
- 100 gram creme fraiche
- Taco of texmex kruiden
- Geraspte kaas (wat mij betreft veel, maar dat bepaal je zelf)
- Scheutje citroen of limoensap
- Peper
- Zout
- Olijfolie
Verder heb je een oven nodig die op 200 graden is voorverwarmd en een ovenschaal. Als je een hakmolen hebt – wij hebben deze – is dat ook handig voor de saus, dat scheelt je een hoop tijd en geploeter.
Hoe maak je de nacho’s met vegetarisch gehakt
- Smeer de ovenschaal in met olijfolie (goed uitsmeren, ook over de randen, anders krijg je ook van die verbrande randen op je ovenschaal, net als op mijn foto hierboven).
- Snij de lente-ui en hou een eetlepel gesneden lente-uit apart.
- Laat de blikjes met mais en bonen uitlekken.
- Gooi het gehakt, het grootste deel lente-ui, mais, bonen en tomatensaus in de ovenschaal en schep het geheel een beetje door elkaar.
- Strooi er kruiden overheen.
- Zet de schaal in de oven, voor 10 minuten op 180 graden. Terwijl-ie in fase 1 is, kan je mooi de guacamole maken.
- Gooi de eetlepel gesneden lente-ui en een gepelde knoflookteen in de hakmolen. Heb je die niet, snij ze dan in hele kleine, minuscule stukjes.
- Lepel het vruchtvlees (heet dat zo?) uit de avocado en mix het met de ui, knoflook, een scheutje citroen of limoensap en wat peper en zout naar smaak. Je guacamole is nu klaar.
- Haal de ovenschaal uit de oven, strooi er nacho’s, geraspte kaas en misschien nog wat extra kruiden overheen.
- Zet de ovenschaal weer voor 10 minuten op 180 graden in de oven, voor fase 2, de laatste fase.
- Dek ondertussen de tafel en doe de guacamole en crème fraice in gezellige schaaltjes. (Wil je een film kijken die past bij dit Mexicaanse gerecht, ga dan voor Disney’s ‘Coco’, prachtige film met heerlijke muziek. Mag je ook gerust zingen op je zangles bij me!)
- Als de oven piept, is het klaar. Eet smakelijk!
Of ik vegetariër ben geworden…
Nee, dat niet. Maar mijn vriend en ik hebben wel afgesproken dat we hier thuis zoveel mogelijk vleesvervangers proberen te gebruiken. Inmiddels heb ik zelfs wat favorieten, namelijk de MC2burgers van de vegetarische slager en plantaardige kipkrokant schnitzels van Vivera. Die smaken echt goed en ik proef het verschil amper tussen deze producten en de dierlijke variant. (Mocht je zelf ook wat minder dierlijke producten willen eten, Marlous – toffe vrouw die ik ken via haar blog en Instagram – doet momenteel ‘Veganuary’ en deelt er veel tips over. Zeker de moeite om ook eens een kijkje te nemen!)
Houdoe en veel liefs,
Anne
Wat leuk om te lezen Anne. De nacho’s ga ik een keer proberen.
Ah, leuk!