Zoek
Sluit dit zoekvak.

De 2021-Awards

De 2021-awards

Dames, heren, personen, hooggeëerd publiek, welkom bij… De 2021-awards! Het is hoogste tijd om terug te blikken op de grootste mislukkingen en favorieten, de grootste verrassingen, de mooiste herinneringen en ga zo maar door.

De Grootste Verspilling van mijn Tijd

Hoewel het niemand zal verbazen, doet het me ergens pijn om op te biechten: ook ik kon de verleiding niet weerstaan en wierp af en toe een blik op de zogenaamde ‘Juice Channels‘ van Instagram. Zo bleef ik via Fawry op de hoogte van André Hazes Jr. en zijn geliefde Bridget, Monique, Sarah, Anne-Rose en wist Yvonne me alle ins en outs te vertellen over Lil’ Kleine.

Oh, wat een nare gewoonte is het toch, om ergens te smullen van alle roddels over mensen van vlees en bloed, zoals ik vroeger smulde van GTST. In 2022 maar eens mee stoppen.

De Beste Serie van 2021

De award voor beste serie gaat absoluut, 100%, geen twijfel over mogelijk, naar ‘The Bold Type‘, een serie over drie vrouwen die werken bij een groot magazine. Met humor, sterke dialogen, activisme op een manier die denk ik voor mensen precies de juiste snaar raakt en vooral: eindelijk een voorbeeld van een groep vrouwen die het beste in elkaar naar boven haalt. Heel erg inspirerend.

Serieus, als je klaar bent voor een serie waarin het niet alleen maar gaat over oppervlakkige dingen en verliefde mensen (i’m looking at you ‘Emily in Paris’), kijk ‘The Bold Type’. En wil je dat niet, kijk dan in ieder geval een van de beste scenes uit de serie, waarin schrijfster Jane moet spreken tijdens een wellness-event en het taboe rondom ‘vagina’s’ doorbreekt.*

* Dit is de eerste keer dat ik het woord ‘vagina’ gebruik op mijn blog. Toen ik zo’n 6 jaar geleden begon, dacht ik altijd dat ik een grens had en niet alles zou bespreken. Maar hey, waarom ook niet.

De Beste Aankoop van het Jaar

Oei. Dat zijn er meerdere:

 • De extra lader voor mijn laptop. Kostte me zo’n € 40,- maar bespaart me heel veel tripjes heen en weer naar mijn werkplek of juist naar huis omdat mijn laptop leeg is en de lader op mijn werkplek of juist thuis ligt.
 • De limiter en cruise control die ik liet inbouwen in mijn auto en waardoor ik nu nog comfortabeler in de auto zit en de kans op een bekeuring eigenlijk nihil is.
 • Onze nieuwe was/droogcombinatie. Wat een geluk. Ik vind het zo ontzettend verrukkelijk dat er niet meer aan elke deur in ons appartement een dekbedovertrek of handdoek hangt te drogen. En zo heerlijk dat-ie ook in 30 minuten een was kan draaien. En ik ‘em met mijn telefoon kan bedienen.
 • Mijn nieuwe krultang, een namaak van de B.R.U.S.H, waarin allerlei sjieke oliën zitten verwerkt. Zie de foto’s hieronder:

Het Idee wat het Slechtste Uitpakte

De Curly Girl Methode en mijn plan om überhaupt alleen nog maar hele neutrale en weinig agressieve producten op mijn lichaam en haar te gebruiken. Misschien dat andere mensen er wonderen mee bereiken, maar voor mij deed het veel te weinig. De looks van mijn haar werden nog minder betrouwbaar dan de betrouwbaarheid van Andre Hazes Jr. in relaties, en eigenlijk zag ik er achteraf gezien gewoon rommelig uit. En terwijl mijn lichaam het niks merkte van het feit dat ik met zorg uitgezochte parfumvrije douchegel gebruikte, huilde mijn neus ondertussen vanwege het ontbreken van allerlei lekkere geuren onder de douche. Dus kom maar weer op met die bergen schuim, mooie tubes en lekkere geuren.

Grootste Geluk van het Jaar

Dat mijn vriend O. en ik kerst konden vieren met onze families, dat iedereen niet alleen in leven maar zelfs ook gezond was en er geen grote en ingewikkelde coronadisscussies waren. (Oké, misschien heeft er een temperamentvol gesprek plaatsgevonden, maar dat moet kunnen en is niks in vergelijking met gezinnen die momenteel uit elkaar vallen of elkaar aanvallen vanwege hun denkwijze rondom corona.)

Misschien weet je nog dat ik in 2019 naar Breda verhuisde om dichter bij mijn familie te zijn. Geen moment spijt van gehad: inmiddels heb ik 3 kleine nichtjes en ik vind het zo gaaf om ze te zien opgroeien en spontaan met ze op pad te kunnen, zoals een paar dagen voor kerst naar de ‘pratende kerstboom’ in Prinsenbeek. Wat een geluk.

Leukste Hobby van 2021

Ik deed een poging tot schilderen, maar dat deed ’t ‘em toch niet echt voor me. Lezen daarentegen, was dé hobby van het jaar en eigenlijk een soort hervonden liefde. Als kind verslónd ik boeken, maar toen lezen een verplichting werd – bedankt meneer van Hoof – was de lol er snel af en daarom heb ik na de middelbare school amper nog een boek aangeraakt. Tot afgelopen jaar dus, toen ik overspannen werd. Beeldschermen gaven te veel onrust en dus begon ik als een soort makkelijke, vermakelijke manier om te ontspannen aan een ‘Shopaholic boek’. Verre van hoogstaande literatuur, maar dat doet er niet toe. Uiteindelijk las ik 33 boeken dit jaar, met als grootste tegenvaller het deprimerende ‘Wen er maar aan’ en als grootste aanrader – maar dan wel als je van gezellige chicklits houdt – ‘Wat spook jij uit’.

Lekkerste Thuisbezorgd Maaltijd

De sushi van Kinzan in Breda. Heerlijk. (Naast bezorgen kan je er – als er geen lockdowns zijn – ook heerlijk eten in het restaurant trouwens, lekker ruim opgezet, goed geprijsd en heel vriendelijk personeel.) Oh, en nog een aanrader: de Coconut Chicken pokebowl van ‘BijPoke‘, ook in Breda.

Grootste Verrassing van het Jaar

Als je me vorig jaar had gezegd dat ik in december 2021 ‘nog even een activistisch kunstwerk zou maken en daarmee in de krant zou komen’ dan had ik je voor gek verklaard. Maar het is zo. Compleet onverwacht bedacht en maakte ik ‘De Nieuwe Vaandeldrager’.

Anne Ermens, De Nieuwe Vaandeldrager, In de Krant
Fijn stuk erover door journalist Joost Klaverdijk in BN De Stem.

Mooiste herinnering van 2021

Vergeet het maar. Hoewel 2021 echt niet mijn beste jaar was – overspannen, wennen aan samenwonen, corona, een zomer met veel te weinig zomerse dagen – waren er Zo Veel Mooie Momenten:

Die keer dat Kroepoek dacht dat het broertje van O. O. was (had je bij moeten zijn). Spontaan een ochtendje zwemmen. De momenten waarop ik lekker in de flow muziek maakte en ik weer het plezier van een kind had. Die ene kerstworkshop die ik uiteindelijk door kon laten gaan en waarbij iedereen zo knus samenzong. Het schaatsen met mijn tante. De optredens als Zeemeermin. De oudejaarsavond die zo ontzettend leuk was. De dag waarop O. en ik een thuisverrassing boekten bij Floorverrast. Op kerstavond ziek op de bank bij vriendin L. liggen en alsnog intens genieten van hoe zij en mijn vriend een gesprek voeren. Spontane dagen in de zon. Fijne telefoongesprekken met vriendinnen die altijd voor me klaar staan. De slappe lach hebben met leerlingen. Eindelijk iemand vinden in mijn vakgebied van wie ik echt kan leren en die ik 100% vertrouw. Het weekendje weg met mijn collega-acteurs. De avond salsa dansen. Het concertje met mijn leerlingen. De kleine optredens die ik deed en waar ik echt voelde hoe muziek kan verbinden.

Meest Dramatische Moment

Ik heb een top 3:

Op 3. Het moment dat ik – rond de periode dat ik overspannen was – languit en doodziek met een soort van buikgriep/hyperventilatie-aanval op de grond bij de toiletten van mijn werkplek lag en vanuit daar met trillende handen de leerling die al naar me onderweg was, moest SMS-en dat haar les niet door kon gaan. Fysieke ziekte gecombineerd met zelfverwijt (‘wat onprofessioneel om nu ziek te zijn’) en complete kwetsbaarheid.

Op 2. Het moment dat ik boos in de auto een stukje ging rijden omdat ik geen minuut langer thuis wilde doorbrengen vanwege irritaties met een zeker iemand waardoor ik me bijzonder machteloos voelde. (Gedeelde tweede plek trouwens met de avond voor vertrek naar Rome met dezelfde persoon. Oké jongens, het gaat om mijn vriend. Want ja, ook in goede relaties loopt niet altijd alles even soepel.)

En op 1. Het moment waarop ik een soort telefonische ruzie had met iemand dichtbij me in de familie met wie ik sowieso eigenlijk nog nooit ruzie heb gehad. De ruzie, of nouja, de miscommunicatie, ging over mijn soms wat drammerige manier van activistisch zijn. (Ik werd vergeleken met veganisten die je constant dwingen om documentaires te kijken over dierenleed. Jammer, want ik weet zelf ook dat ik een groter verschil maak door mensen te inspireren dan door ze te irriteren.) Hoe dan ook, uiteindelijk stond diezelfde persoon een paar uur later op de stoep om alles uit te praten. Dat was ook dramatisch, maar dan meer op een ontroerende manier.

Leukste Dier

1, Kroepoek Diashow
Kroepoek natuurlijk.

En dan nog wat cijfers:

 • Hoeveelheid eieren die ik heb gegeten: zo’n 450 (vrijwel elke dag 1 en op veel dagen ook gewoon 2, ik weet niet of dit een prestatie is om trots op te zijn of me voor te schamen).
 • Aantal zangleerlingen geholpen: 86.
 • Aantal cursussen, workshops en lessen die ik zelf volgde: 6.
 • Het aantal gepubliceerde blogposts: 22 (veel minder dan vorig jaar, maar ik kom er gewoon niet altijd aan toe helaas).
 • Aantal bezoekjes aan het theater: 1 en niet eens naar een ‘echte’ voorstelling, het was een soort theatrale seminar van ‘Omdenken’.
 • Aantal sessies therapie vanwege kleine-beestjes-angst: 8.
 • Hoeveelheid vogelspinnen vastgehouden na de therapie: 1 én daarnaast ook nog eens een sprinkhaan!
 • Aantal tripjes naar het buitenland: 3, Rome, Berlijn en de Ardennen (echt uitzonderlijk veel gereisd dit jaar).
 • Aantal sollicitaties/audities: 2, 1 voor de rol van Belle in een semi-profesionele productie en 1 voor presentatrice bij ‘Het Klokhuis’ (daar moet ik de uitslag nog van horen).
 • Hoeveelheid uren gesport: 90,5.
 • Aantal keren testen op corona: 1x ‘in zo’n echte teststraat’ en een paar zelftesten.
 • Aantal optredens als Zingende Zeemeermin: 13 (hopelijk dit jaar weer meer want god, wat was dat heerlijk).
 • Hoeveelheid ‘Liedje bij de Lunch‘-optredens: 64 (jammer dat het niet rendabel genoeg was voor nu, hopelijk komt het nog eens terug).
 • Aantal mensen vermoord tijdens acteerklussen: 2.

Dat waren de 2021-Awards!

Ik vind het te gek dat je hier bent, dankjewel dat je ook in 2021 weer betrokken was, berichtjes stuurde, reacties achterliet of stiekem meelas. Ik wens je het allerbeste voor 2022.

Houdoe en liefs,

Anne Ermens

Picture of Anne van de Blog van Anne
Anne van de Blog van Anne
Anne Ermens heeft een eigen bedrijf en hielp - tot nu toe - 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als voice-over en zingende zeemeermin. In haar vrije tijd schrijft ze graag over haar bruisende bestaan (met af en toe een mental breakdown), ontdekkingen om slimmer te werken of leuker te leven en andere random dingen die ze kwijt wil. Lezers zijn enthousiast: vanwege Anne's zelfspot, openheid en 'de kracht om diepgaande dingen luchtig te maken'.
Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
Jack
Jack
3 januari 2022 18:04

Anne: Echt ons’ Anne!

Els van Roessel
Els van Roessel
10 januari 2022 23:15

Ik wens je mooie geniet momenten in het nieuwe jaar!!!

3
0
Ga naar de reacties!x