Zoek
Sluit dit zoekvak.

De Nieuwe Vaandeldrager | Over hoe ik besloot binnenkort in het Rijksmuseum te hangen

De Nieuw Vaandeldrager, voorbeeld Anne Ermens

Donderdagavond 9 december, 23.38. Na een uur typen en herschrijven van tekst en knutselen met foto’s in een app, post ik dit op mijn persoonlijke Facebookprofiel, naar aanleiding van de aankoop van ‘De Vaandeldrager’ die vandaag werd aangekondigd.

Dag lieve mensen,

Ik had dus een idee en op dit moment denk ik dat het een goed idee is. (Het is 23.38 en ik moet eigenlijk slapen, dus misschien denk ik hier morgen anders over.)

Maarre… Ja. Nederland wil een Rembrandt schilderij genaamd ‘de Vaandeldrager’ kopen. Voor 150 miljoen euro. Dat vind ik best veel geld maar blijkbaar hebben ‘we’ het. Het geld zit in een potje wat voor kunst is. Nou ben ik geen econoom of politicus, maar ik vind het toch een vrij merkwaardige keuze dat in deze tijd zo’n enorme uitgave wordt gedaan aan een schilderij van een kunstenaar die morsdood is, terwijl hier op Facebook de schrijnende berichten van levende (podium)kunstenaars en andere culturele ondernemens me al bijna twee jaar lang dagelijks om de oren vliegen.

Mijn idee?! Een nieuw kunstwerk te koop aanbieden aan Ingrid van Engelshoven (de minister van cultuur, zag ik op het journaal, dus ik ga ervan uit dat zij de baas is over dat ‘potje met geld’).

En niet zomaar een kunstwerk aanbieden, nee! Een speciale versie van diezelfde ‘Vaandeldrager’ van Rembrandt. Zo’n soort photoshop-mozaic-collage-achtige bewerking met allemaal kleine foto’s van al die duizenden mensen die afgelopen jaar te lijden hebben gehad onder de maatregelen rondom cultuur en opmerkingen als ‘dan zet je toch een DVDtje aan’. Ik laat even een voorbeeld zien, maar dan met foto’s van mij.

De Nieuw Vaandeldrager, voorbeeld Anne Ermens
Even inzoomen, dan zie je dat het allemaal foto’s van mij zijn. Maar het idee is dus dat er duizenden anderen op de foto komende staan.

Goed idee? Iets mee doen en als ‘koopje’ voor maar 140 miljoen aanbieden bij de minister en zorgen dat dat geld dan terecht komt bij mensen in de cultuursector? Bij genoeg enthousiaste reacties ga ik kijken hoe en wat en of er mogelijkheden zijn om het aan te pakken.

Liefs,

Anne

P.s.1

Mocht je hieronder vurig willen discussiëren over politiek, verwacht dan niet dat ik heel actief mee doe. Ik raak er snel van in de war en in paniek. Het enige wat ik te melden heb over deze kwestie is dat ik deze uitgave merkwaardig vind.

P.s.2

Ik voel vrij weinig voor wedstrijdjes ‘wie het zieligst is’. Dit idee is natuurlijk ook prachtig om te doen met zorgmedewerkers die te weinig verdienen, maar ik begeef me me onder de acteurs, dansers, muzikanten en andere podiumkunstenaars, dus daarom ligt mijn focus nu daar. Maar je mag dit idee altijd jatten voor je eigen doelgroep wat mij betreft.

Na het posten lees ik wat reacties en dwing mezelf mijn telefoon uit te zetten.

De volgende ochtend

Ik word wakker na een nacht slecht slapen. Ik lag toch een beetje te piekeren en te fantaseren. Over de extreme situaties die eventueel zouden kunnen ontstaan:

  • Eentje waarbij het negatief uitpakt en Rembrand-liefhebbers voor mijn deur komen demonstreren en een galg voor me meenemen. (Dat deden ze bij corona-demonstraties ook, dus zo vreemd is het meenemen van een galg blijkbaar niet.)
  • En eentje waarbij het extreem positief uitpakt en waarbij minister van cultuur Ingrid van Engelshoven besluit af te zien van de koop van Rembrandt. Waarbij ze in plaats daarvan mijn kunstwerk ‘koopt’ in ruil voor 140 miljoen euro die dan rechtstreeks naar de mensen uit de cultuursector gaat. De levende kunstenaars die al dik 1,5 vragen om (meer) steun. En dat ik dan binnenkort bij de Wereld Draait Door, heel charmant zit te vertellen hoe door een spontaan idee de hele Nederlandse cultuursector werd gered. (Ja, ik kan wel bescheiden doen, maar heb ook gewoon een ego en word graag toegejuicht.)

Aangezien dit laatste ideale scenario me meer dan de moeite waard lijkt om het risico te nemen, besluit ik ervoor te gaan. Na de kerstworkshop morgen, ga ik dit plan uitwerken met dus als doel:

Zorgen dat ik zo snel mogelijk ‘De Nieuwe Vaandeldrager’ maak. Bestaande uit honderden – of misschien zelfs duizenden – foto’s van mensen uit de cultuursector. Zodat ik ‘em kan verkopen. In ruil voor 140 miljoen, die dan rechtstreeks naar de cultuursector kan.

Meewerken aan ‘De Nieuwe Vaandeldrager’?

Dat kan!

  • Als je in de cultuursector werkt kan je een foto sturen (eentje waarop je duidelijk zichtbaar aan het werk bent, dus waarop je een decor bouwt, danst, techniek aansluit, noem maar op). Met het insturen van je foto geef je toestemming dat-ie ook gebruikt wordt. Zorg wel dat je toestemming hebt van de fotograaf!
  • Werk je niet in de cultuursector maar zie je wel in dat cultuur meer is dan ‘even een dvd’tje kijken’ en wil je daarom meewerken? Heel fijn als je een donatie doet via een Tikkie om bij te dragen aan het maken en afdrukken van het kunstwerk. Ik juich bij elke euro, dus voel je niet ongemakkelijk als je ‘maar’ € 1,- geeft!
  • Nóg een mogelijkheid om te helpen: deel! Deel de website die je hieronder ziet staan, deel mijn posts op social media, tip de kranten, televisieprogramma’s… Want in m’n eentje ga ik het niet voor elkaar krijgen.

HIER LEES JE ALLES OVER ‘DE NIEUWE VAANDELDRAGER’

Houdoe, wish me luck en veel liefs,

Anne

Picture of Anne van de Blog van Anne
Anne van de Blog van Anne
Anne Ermens heeft een eigen bedrijf en hielp - tot nu toe - 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als voice-over en zingende zeemeermin. In haar vrije tijd schrijft ze graag over haar bruisende bestaan (met af en toe een mental breakdown), ontdekkingen om slimmer te werken of leuker te leven en andere random dingen die ze kwijt wil. Lezers zijn enthousiast: vanwege Anne's zelfspot, openheid en 'de kracht om diepgaande dingen luchtig te maken'.
Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
0
Ga naar de reacties!x