Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe het afliep met mijn kunstwerk ‘De Nieuwe Vaandeldrager’

Anne Ermens, De Nieuwe Vaandeldrager, In de Krant

Het was me wat. Had ik echt met mezelf afgesproken dat ik in het najaar van 2021 gewoon rustig aan zou doen, geen nieuwe dingen zou lanceren en vooral lekker ‘in balans zou zijn’, kocht het Nederlandse Rijk ineens een kunstwerk van 150 miljoen en KON IK NIET ANDERS dan mijn impuls volgen om daar een activistische reactie op te geven. Door middel van mijn kunstwerk. ‘De Nieuwe Vaandeldrager’.

Tada: ‘De Nieuwe Vaandeldrager’

Als je op de foto klikt, kan je nóg makkelijker inzoomen.

Dit is ‘em dus geworden uiteindelijk! Een ‘namaak van die van Rembrandt’, met daarin honderden foto’s verwerkt van decorbouwers, acteurs, muzikanten, jongleurs, acrobaten en ga zo maar door. Allemaal mensen die in de cultuursector werken en zich ook achter hun oren krabden toen ze hoorden dat er geïnvesteerd werd in een Rembrandt van 150 miljoen, terwijl zijzelf – de levende kunstenaars – al bijna twee jaar kopje onder gaan vanwege de beperkte financiële steun tijdens de coronacrisis.

Hoe het af is gelopen…

Anne Ermens, De Nieuwe Vaandeldrager, In de Krant
Artikel in BN de Stem over ‘De Nieuwe Vaandeldrager’

Mede dankzij de aandacht van de media, de donaties, de foto’s, de aandacht en het overweldigende enthousiasme van mensen online en offline, durfde ik groots te dromen en riep ik natuurlijk dat het Rijksmuseum mijn kunstwerk zou mogen kopen. Voor 140 miljoen. € 140.000.000 die dan rechtstreeks naar zo veel van mijn mede-muzikanten, conservatorium-kennissen, en andere getroffen mensen in culturele sector zou gaan.

Hoewel dat tot nu toe niet het geval is (al hoor ik via via berichten dat het Rijksmuseum me nog wel gaat contacten…) is het initiatief wél opgemerkt in de politiek. Mary Fiers, Eerste Kamer-lid van de PvdA, nam contact met me op noemde ‘De Nieuwe Vaandeldrager’ tijdens het laatste debat rondom de aanschaf van de Rembrandt. Het verslag van dat debat, vind je hier en als je in die tekst zoekt op mijn naam – Anne dus – zie je alles wat er over ‘mijn’ kunstwerk is gezegd.

De PvdA maakte ook een video met me, die kan je hieronder bekijken.

Door de staatssecretaris is inmiddels een toezegging gedaan dat er snel werk wordt gemaakt van de belabberde situatie waarin een hoop zzp’ers in de culturele sector zich bevinden.

The End…

Natuurlijk, ik had liever nóg beter nieuws gehad, maar tegelijkertijd voelt dit al grandioos goed. ‘We’ zijn gezien en er is wat bereikt met het kunstwerk. Dat is iets om trots op te zijn. Bij dezen dus een dikke dankjewel voor alle betrokkenheid, foto’s, donaties en het overweldigende enthousiasme!

Vanaf het begin van dit project heb ik al gezegd: ik ga m’n best doen, maar wel binnen mijn grenzen. Binnen een paar weken wil ik het ook weer loslaten en ik ga dus niet jarenlang met dit kunstwerk lopen zeulen of mezelf ermee aan het torentje ketenen om daar een scene te schoppen, naar ministers te schreeuwen en een enorme rel te veroorzaken. Dat is niet wie ik ben, niet wat ik wil en ook niet waar ik goed in ben. Dit moment voelt daarom als een perfect eindpunt om ‘De Nieuwe Vaandeldrager’ los te laten.

Het hele project was grandioos, soms zwaar, heel erg leerzaam en ik had het voor geen goud willen missen. Nu kijk ik weer uit naar nieuwe avonturen, maar vooral ‘gewoon weer aan het werk gaan’. Met de versoepelingen afgelopen tijd zijn in ieder geval de real life zanglessen weer begonnen, worden voorzichtig wat nieuwe workshops gepland en heb ik al wat optredens in de planning staan…

Houdoe, nogmaals veel dank voor je betrokkenheid en heel veel liefs,

Anne

Picture of Anne van de Blog van Anne
Anne van de Blog van Anne
Anne Ermens heeft een eigen bedrijf en hielp - tot nu toe - 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als voice-over en zingende zeemeermin. In haar vrije tijd schrijft ze graag over haar bruisende bestaan (met af en toe een mental breakdown), ontdekkingen om slimmer te werken of leuker te leven en andere random dingen die ze kwijt wil. Lezers zijn enthousiast: vanwege Anne's zelfspot, openheid en 'de kracht om diepgaande dingen luchtig te maken'.
Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen
Abonneer
Laat het weten als er
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
sanne
7 februari 2022 11:50

Fantastisch gedaan Anne! Zo tof dat je je hier, en voor ons allemaal in de cultuursector, zo voor hebt ingezet. En ondanks dat de Nieuwe Vaandeldrager niet gekocht is: fijn dat jouw actie toch gezien is!

Laatst bewerkt op 2 jaren geleden door sanne
Ina Sprick
Ina Sprick
7 februari 2022 12:38

Dag Anne,
Ondanks dat je mijn ingestuurde foto van koordirigent niet kon gebruiken, wil ik je toch complimenteren met jouw inzet en feliciteren met het fantastische resultaat van deze eigentijdse Vaandeldrager.
En natuurlijk ook met daaropvolgende debat over de penibele toestand van de culturele sector in NL! Hopelijk krijgt dat nu echt een vervolg…
Veel succes met je verdere (zang) carrière: met zo’n creativiteit en gedrevenheid kom jij er wel!
Hartelijk groet,
Ina Sprick.

Helma Wagemakers
Helma Wagemakers
7 februari 2022 16:02

Echt zo tof geworden. En heel goed dat je aandacht hebt gekregen van de pers! Ik hoop dat het ook echt iets gaat wakker maken bij de overheid.

6
0
Ga naar de reacties!x