Zoek
Sluit dit zoekvak.

Elke dag sporten – Waarom het me nu wél lukt

Elke dag sporten - Waarom het me nu wél lukt

Oké, ‘elke dag sporten’ moet ik even nuanceren. Want met ‘sporten’ bedoel ik niet dat ik elke dag een compleet uur sport, mijn sixpack terugheb en me een slag in de rondte fitness. Ik bedoel dat ik ‘actief beweeg’. En met ‘elke dag’ bedoel ik dat het me nu de hele maand januari is gelukt. En dat dat zó goed ging, dat ik er nu vertrouwen in heb dat het echt een gewoonte zal blijven. Voor sommige mensen is dat misschien niet zo indrukwekkend, maar ik vind het grandioos!

Omdat ik lange tijd flink heb geworsteld met sporten en bewegen (hoewel ik 2 jaar op een sportschool werkte als o.a. Zumba-instructrice, werd ik vroeger niet bepaald als eerste gekozen met gym en vind ik de 5 km die ik ooit in een wedstrijd rende mijn allergrootste prestatie ooit), leek het me leuk om met je te delen wat mij helpt. Ik neem je eigenlijk gewoon even mee in mijn hoofd, zodat je snapt wat me motiveerd(e), wat me tegenhield en hoe ik daar nu mee omga.

Wat me in het verleden motiveerde om te sporten

 • ‘Ze’ zeggen dat het goed is: volgens de wetenschap leef je langer en heb je minder kans om ziek te worden als je regelmatig beweegt. Nou hoef ik niet per se heel lang te leven, maar ik zou het inderdaad wel leuk vinden als ik de hoeveelheid kwaaltjes en pijntjes kan beperken.
 • De angst om dik te worden. Ik ben opgegroeid met het idee dat ‘dik zijn’ slecht is en je altijd moet streven naar een Doutzen Kroes lichaam.
 • De ervaring dat sporten soms leuk kan zijn. Zo heb ik altijd met veel plezier gedanst: streetdance, stijldansen, paaldansen, salsa… Er zijn echt momenten dat het leuk was.
 • Spullen! Dit klinkt heel materialistisch maar elke keer als ik iets nieuws kocht, zoals mijn mooie yogamat, elastieken om thuis mee te trainen, maar vooral mijn Apple Watch, dan had ik helemaal zin om die te gebruiken. (En als dan het nieuwe eraf was, zakte mijn interesse ook weer. Dus het is niet echt duurzaam om op deze tactiek in te zetten.)

De lijst met redenen waarom ik alsnog heel weinig bewoog

Oftewel… ik wíl heus wel sporten want ben ergens heel diep van binnen echt wel gemotiveerd, maar…

 • ‘Het is geen lekker weer en dus wil ik sowieso niet buiten sporten en eigenlijk ook niet van de bank af om ergens binnen te kunnen sporten.’
 • ‘Ik heb al te veel gegeten en een beetje buikpijn.’
 • ‘Ik heb geen zin om me om te kleden. Zeker niet omdat ik me na het sporten óók nog zou moeten douchen en dan m’n haren ook weer moest wassen en dat soort dingen allemaal tijd in beslag nemen. Zonde.’
 • ‘Door corona kan ik niet echt sporten.’
 • ‘Het maakt toch niet uit of ik wel of niet beweeg, mijn sixpack krijg ik toch nooit meer terug.’
 • ‘Ik heb er geen tijd voor.’
 • ‘Deze week ga ik m’n A.S.R.-punten toch niet halen, dus ik ga volgende week wel weer sporten.’
 • ‘Ik ben bang dat mijn stofwisseling in werking wordt gezet en ik dan ineens tijdens een groepsles weg moet lopen om naar de wc te gaan.’
 • ‘M’n sportspullen zitten in de was, dus helaas, nu kan het niet.’

Elke dag sporten – Waarom het me nu wél lukt

Toen ik ergens een app voorbij zag komen waarmee je jezelf elke dag 1 seconde moest filmen, voor een jaar lang, dacht ik: dit is het! Dit wordt mijn 2022 project! Ik ga elke dag bewegen en dat filmen. Alleen het idee al dat ik zo’n mega-inspirerende video -vind ik zelf – zou maken, maakte me alweer enthousiaster om te bewegen. Hieronder de video van januari:

Ik heb de app ‘1SE’ voor iPhone gebruikt.

Maar belangrijker nog dan dit video-project: ik pakte mijn smoesjes aan door middel van:

Heel erg Haalbare doelen

Mijn doel is nu heel erg duidelijk en haalbaar. Ik doe het ‘goed’ als ik elke dag actief beweeg. Dat kan zijn door een uur naar de sportschool te gaan, maar 10 minuten yoga in mijn pyjama mag ook. Een stuk buiten wandelen met een podcast op mag ook. Het gaat erom dat ik beweeg. Elke dag. Niet omdat er 5 kilo af moet en ik mijn lijf aan bepaalde verwachtingen moet voldoen, maar omdat ik wil dat ik elke ochtend energiek(er) en fit(er) wakker word.

Realiseren dat je ook gewoon binnen 15 minuten klaar kan zijn

In mijn hoofd was de activiteit ‘sporten’ altijd iets wat minstens 1,5 uur duurde. Want je moest ergens heen, omkleden, sporten, terug naar huis én dan nog helemaal douchen, haren wassen en weer aankleden. Maar dat is bullshit! Bij weinig tijd kan je ook gewoon een hele korte workout doen (aanrader: de 7 minute workout app) en maar 1 minuut douchen. Gewoon de sproeier omlaag, zorgen dat je haar niet nat wordt en klaar is kees.

Het Bewijs dat Sporten Altijd kan

Sporten kan altijd en overal. Als de sportschool dicht is, kan je thuis sporten. Als het lekker weer is kan je naar buiten. Zijn je benen gesloopt van de training van maandag, dan train je op dinsdag je armen. Sportbh in de was? Dan maar fietsen in plaats van hardlopen. (Voor mensen zonder borsten: hardlopen is best heftig voor mensen met borsten, het ‘zwiept’ nogal.) Zelfs toen ik met m’n broek opengeknoopt op bed lag bij te komen van buikpijn na een pannekoekendiner, kon ik vanuit bed nog op zoek naar ‘iets rustigs met yoga voor als je buikpijn hebt’.

Mijn mantra ‘het is niet erg als je stopt, het is erg als je niet begint’

Dit helpt me misschien nog wel het meeste. Ik mag altijd stoppen. Ben ik aan het wandelen en wil ik niet meer, dan mag ik op een huurscooter terug naar huis. Een dansvideo aan het doen, maar geïrriteerd door YouTube instructrices die uit de maat dansen? Hup. Stoppen. Aan het boulderen en na 15 minuten al te veel spierpijn? Dan is dat nog steeds niet ‘zonde’, dan is dat awesome, want dan ben ik wél 15 minuten geweest. (Het scheelt dat ik een abonnement op de Boulderhal heb, als ik los zou betalen zou ik er meer moeite mee hebben.)

Elke dag sporten – De Cijfers

 • Ik sportte 31x in januari
 • In totaal was ik daar 11 uur en 15 minuten mee bezig
 • Naast tijd, investeerde ik deze maand ook € 141,99 in sport: € 43,- voor mijn abonnement op de Boulderhal, € 19,99 voor een fijne extra sportbroek en € 79,- voor nieuwe draadloze oordopjes van Samsung. (Ja, met pijn in mijn Apple-hart heb ik een tijdelijke affaire met Samsung. Deze oordopjes zijn echt een fijn alternatief voor de AirPods Pro, waar ik momenteel niet het budget voor heb.)
 • Ik deed 9 soorten sport: yoga, 7 minute workout, boulderen, fietsen hardlopen, wandelen, krachttraining thuis, dansen, pilates.
 • De weegschaal gaf voor zover ik heb gemeten 0 kilogram verschil aan.
 • Mijn trots was onmeetbaar.

En nu?

En nu?! Doorzetten die hap! Dit ga ik heel 2022 volhouden en dan kan het niet anders dan dat het alleen maar makkelijk en leuker wordt. Niet alleen omdat het een gewoonte wordt, elke dag bewegen, maar ook omdat het lente wordt en ik dan ook weer lekker kan gaan skaten en omdat de corona-maatregelen versoepeld zijn en ik dus ook eindelijk die proefles kunstschaatsen kan plannen. Of een keer kan gaan zwemmen.

Ik hoop heel erg dat je iets aan deze blog hebt gehad. Heb je nog aanvullende tips, zoals voor dansworkouts op YouTube van mensen die goed in de maat dansen? Superleuk als je ze achterlaat in een reactie!

Houdoe en veel liefs,

Anne

Picture of Anne van de Blog van Anne
Anne van de Blog van Anne
Anne Ermens heeft een eigen bedrijf en hielp - tot nu toe - 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als voice-over en zingende zeemeermin. In haar vrije tijd schrijft ze graag over haar bruisende bestaan (met af en toe een mental breakdown), ontdekkingen om slimmer te werken of leuker te leven en andere random dingen die ze kwijt wil. Lezers zijn enthousiast: vanwege Anne's zelfspot, openheid en 'de kracht om diepgaande dingen luchtig te maken'.
Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen
Abonneer
Laat het weten als er
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
Hiske
6 februari 2022 09:57

Jaaa zo leuk deze blog! Ik doe soms een KINRGY op YouTube. Soort van half spiritueel half dans en voelt lekker flowy! (ooit gezien/gedaan bij tony robbins).

Hiske
6 februari 2022 09:58
Antwoord aan  Hiske

Ps en ik gebruik de app (gratis) Fiton. Daar staat ook veel, vanalles. Wel veel keuze dus kan ook voor keuzestress zorgen haha

Desiré
Desiré
13 februari 2022 02:29

Superrrr inspirerend! Thanks daarvoor Anne! ❤

6
0
Ga naar de reacties!x