Zoek
Sluit dit zoekvak.

Project ‘Baas-over-eigen-Tijd’ © | Deel 1

Project 'Baas-over-eigen-Tijd' ©, Planning, Productiviteit, Te Weinig Tijd, Zandloper

Ik ga er geen doekjes om winden. Soms dan vind ik mezelf een heel vervelend mens. Dat heeft verschillende redenen, die ik niet allemaal ga noemen. Maar een ervan is het volgende:

Soms weet ik niet waar mijn tijd is gebleven.

Een tijdje terug ging ik naar bed op zondag met de gedachte: ‘wat heb ik nu eigenlijk dit weekend gedaan?’. Ik kwam niet verder dan:

 1. Serie kijken
 2. Uitslapen
 3. Eten
 4. In m’n badjas zitten en opmerken dat het tijd is om te douchen
 5. Op m’n telefoon kijken hoe het met Dirk & Dennie gaat
 6. Douchen

Was het erg dat ik niet meer gedaan had dan dat? Niet perse. Maar toen ik een paar dagen later met hoge hartslag aan het werk was en zuchtte dat ik zo veel aan m’n hoofd had, vond ik het tijd om mezelf aan te pakken. En dus bedacht ik Project ‘Baas-over-eigen-Tijd’.

Wil je ook meedoen aan dit Project? Laat het me weten, dan stuur ik je de sheet toe die ik heb gemaakt! Als er meerdere geïnteresseerden zijn maak ik misschien wel een Facebook-Support-groep om elkaar te inspireren. Maar misschien is dat ook wel weer… Zonde van je tijd?

Project ‘Baas-over-eigen-Tijd’ ©

Het doel

Bewuster met mijn tijd omgaan, zodat ik minder stress ervaar, meer focus heb én nog meer geniet van de kleine dingen.

Het 3-stappenplan

Het 3-stappenplan is eigenlijk heel erg simpel. De vragen zijn:

 1. Hoeveel tijd wil je aan bepaalde activiteiten besteden?
 2. Hoeveel tijd besteed je nu aan bepaalde activiteiten?
 3. Komen de antwoorden op vraag 1 en 2 overeen met elkaar? Zo nee, wat kan/ga je doen om dat te veranderen?

Vandaag begin ik met vraag 1.

“Hoeveel tijd wil je aan welke activiteiten besteden?”

Bij deze vraag ga ik uit van een week. Er zitten 24 uren in een dag, en dus 168 uren in een week. Natuurlijk zijn die uren niet helemaal vrij te besteden, want sommige zaken zijn nou eenmaal noodzakelijk. Die ga ik eerst in kaart brengen.

Project 'Baas-over-eigen-Tijd' ©, Planning, Productiviteit, Niet Noodzakelijk

 • Slapen: elke wetenschapper zal het met me eens zijn dat slaap noodzakelijk is om te kunnen overleven. 8 uur is naar mijn weten redelijk gangbaar.
 • Koken en Eten: eten lijkt me vanzelfsprekend, en ik kies ervoor om te koken zodat ik niet teveel geld uitgeef aan het afhalen en laten bezorgen van duur(der) eten. Daar verwacht ik dagelijks 1,5 uur mee bezig te zijn.
 • Verzorging: het lichaam zal het eten moeten verwerken*, en daarnaast vind ik het fijn om gewassen en gepoetst door het leven te gaan. Dagelijks mijn haar krullen doe ik niet, dus zet ik in op 0,5 uur per dag.
 • Huishouden: moet te doen zijn in 0,5 uur per dag, en lijkt me noodzakelijk omdat ik kleding graag was en van schone borden wil eten.
 • Plannen en Organiseren: het bijwerken van mijn todo-lijst, uitzoeken van route’s, plannen van afspraken… Ik verwacht hier wekelijks 2 uur voor nodig te hebben. Misschien niet voor iedereen noodzakelijk, maar voor mij wel.
 • Werken: voor mij noodzakelijk om me van de financiële middelen te voorzien waardoor ik een bepaalde mate van comfort en plezier heb. Zoals een huis met kat, een fatsoenlijke zorgverzekering en een abonnement op de bioscoop. 40 uur lijkt me een prima aantal. (Omdat ik ZZP’er ben heb ik geen uren-contract, het aantal uren dat ik werk ligt dus niet vast en wisselt enorm.) En, naast dat het financieel noodzakelijk is, vind ik mijn werk ook heel, héél leuk en zou ik het niet willen missen.

*Ja, ik bedoel hier activiteiten op het toilet mee. Daar praat ik verder niet graag over, behalve die keer dat het een spirituele ervaring was.

Wat blijft er nog over?

Simpele rekensom: 168 – 115,5 = 52,5. Ik heb volgens mijn berekening 52,5 uur die ik zelf naar keuze kan gebruiken! Twee-en-vijftig-en-een-half-uur! Dat is enorm!

Ik kies ervoor om er het volgende mee te doen:

Project 'Baas-over-eigen-Tijd' ©, Planning, Productiviteit, Noodzakelijk

 • Chillen: ik vind het belangrijk en fijn om dagelijks 15 minuten gewoon te zitten, met de kat te kroelen en even niks te doen. Soms in combinatie met een meditatie-app, maar meestal is het koppie van Kroepoek genoeg voor een ‘Mindfulness-Moment’.
 • Social Media: daar gaat momenteel best wat tijd heen, ik verwacht toch wel 45 minuten per dag, en dat vind ik prima. Want ik geniet van gezellige app-gesprekken, grappige quotes en ook van leuke kattenfilmpjes.
 • Sporten: 3 uur per week, omdat ik dan lekkerder in mijn vel zit, waardoor ik me vrolijker voel. Daarnaast kan ik mijn werk beter doen als mijn lichaam fit is.
 • Bloggen: 6 uur, omdat het me plezier geeft, leuk contact met anderen en het me dwingt om plannen zoals dit project serieus te nemen.
 • Sociale Dingen: tijd om door te brengen met vrienden en familie, 15 uur lijkt me een mooi aantal.
 • Iets leuks: ik heb een abonnement op zowel de bioscoop als de dierentuin, en ik vind het leuk daar mijn tijd door te blijven brengen, gemiddeld zo’n 4 uur per week.

Hoe kan dit?!

Ik raak in de war. Bovengenoemde zaken zijn dingen die ik normaal ook allemaal doe, maar ik heb volgens mijn berekening nog dik 17 uur over! Waar gaan die normaal heen? Hoe kan dit? Er gaat vast iets mis in mijn berekening, maar goed. Ik heb nog wat uren in te vullen en dat ga ik doen met het volgende:

 • Lezen: afgelopen week las ik dit boek uit, en daar heb ik van genoten. Maar verder lees ik eigenlijk niet veel terwijl ik dat wel een mooie, ontspannende én soms nuttige tijdsbesteding vind. Ik kies dus voor 5 uur lezen.
 • Naar Buiten: lijkt me goed om te doen, want ‘men zegt’ dat het goed voor je is. En in de lente en zomer kan ik er ook echt van genieten, dus misschien moet ik het ook in de herfst en winter een kans geven. Wekelijks 3,5 uur lijkt me goed.
 • Gitaar Spelen: want blijkbaar heb ik daar tijd genoeg voor. Ik wil (en kan) daar wekelijks wel 2 uur aan besteden.
Nog 7 uur over

Ik heb nog steeds 7 uur over en ik bedacht me – heel slim – dat ik dat zo wil houden. Want die 7 uur zijn nodig voor de ‘dingen-die-tussen-door-komen’, zoals noodzakelijke bezoekjes aan de garage, dierenarts of fysio. Of de minder noodzakelijke bezoekjes aan de Action, So Low en dat soort winkels vol met vrolijke spullen.

Over Gevoelens

Ik heb nu heel veel gevoelens. (Ik heb altijd heel veel gevoelens, maar ik heb het nu even over dit moment.) Toen ik dit verhaal begon was ik enthousiast, gemotiveerd, en trots op mijn plannetje. Nu voel ik ook het volgende:

 • Schaamte 1: is het niet een beetje ziekelijk om hier zo nauwkeurig mee bezig te zijn? Is er een kans dat ik doordraai en als deelnemer word gevraagd voor het volgende seizoen van ‘Levenslang met Dwang’?
 • Schuldgevoel: een jaar geleden melde ik me aan als vrijwiller bij de Kindertelefoon. Ik deed mijn stinkende best om een motivatiebrief te schrijven en… Heb nooit meer wat van ze gehoord. Dat heb ik maar zo gelaten, want ‘ik heb genoeg te doen’. Maar als ik dit zo zie heb ik helemaal niet ‘genoeg te doen’!
 • Schaamte 2: want hoe is het mogelijk dat ik met al deze tijd alsnog geen gitaar heb leren spelen? Dat ik nog steeds het een en ander aan administratie bij moet werken? Nog 14 whatsappjes moet beantwoorden? Dat ik regelmatig rondloop in sloeberige outfits en nog steeds geen afspraak heb gemaakt bij de kapper terwijl ik inmiddels een redelijk opvallende uitgroei heb?
Hoe moet dat nu verder

Ik ga als de bliksem dealen met bovenstaande negatieve ‘vibes’. Ze klinken voor jullie misschien heftig, maar ik ben gewend aan heftig, en mijn emotie-management is prima voor elkaar. Geen zorgen dus, ik zal niet de hele avond bezig zijn met onaardige gedachtes over mezelf. Waarschijnlijk ben ik binnen een kwartier trots op mijn eerlijkheid, en blij met het idee dat ik hiermee wellicht een ander heb kunnen inspireren.

“Bewustwording is de eerste stap naar verbetering.”

Dat zeg ik altijd heel wijs tegen mijn leerlingen en studenten. Vinden ze best irritant. Maar ik heb wel gelijk. Of degene van wie ik de uitspraak heb gejat heeft gelijk, dat kan ook.

Komende 4 weken ga ik mezelf bezighouden met de vraag ‘Hoeveel tijd besteed je nu aan bepaalde activiteiten?’, en ik hoop dan binnenkort met prachtige inzichten te komen. (En die staan inmiddels online…)

Liefs,

Anne

Picture of Anne van de Blog van Anne
Anne van de Blog van Anne
Anne Ermens heeft een eigen bedrijf en hielp - tot nu toe - 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als voice-over en zingende zeemeermin. In haar vrije tijd schrijft ze graag over haar bruisende bestaan (met af en toe een mental breakdown), ontdekkingen om slimmer te werken of leuker te leven en andere random dingen die ze kwijt wil. Lezers zijn enthousiast: vanwege Anne's zelfspot, openheid en 'de kracht om diepgaande dingen luchtig te maken'.
Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
Anne Aelise
4 november 2018 11:04

K*t de kapper..! die heb ik ook al een jaartje niet gezien o.0
Trouwens, call me crazy (most people/professionals do), maar een tijdlog en time-blocking uitvoeren/bijhouden in mijn Bullet Journal staat ook nog op mijn neverending to do-lijst.. Ik doe sommige dagen niks. NADA. Ja.. stressroken en dutjes doen, als dat ‘iets’ is(???). Chaos alom – maar dat geeft niet, I guess. Maar nog even op dat ‘ziekelijk nauwkeurig’: Ik vind dat gezonder dan je he-le-maal loco te lopen maken om zaken die je dan weer níet onder controle hebt. Dan is tijd bijhouden – al is het op de nano-seconde- toch écht zinniger.. Ga ervoor! x

Karin
Karin
6 november 2018 08:20

Uhm… ik mis bv nog reis tijd???
Naar werk en activiteiten toe…
boodschappen doen enzo?

3
0
Ga naar de reacties!x