Search
Close this search box.

7 Tips voor Beginnende Bloggers (die je nog niet kende)

Tips voor Beginnende Bloggers, Laptop, Photo by Ben Kolde on Unsplash

Bloggers die bloggen over bloggen. Coaches die andere Coaches coachen over coachen. Soms word ik er een beetje moe van. Ik ga er dus geen gewoonte van maken hierover te schrijven. En als je geen plannen hebt om te gaan bloggen zou ik dit verhaal ook lekker overslaan en mijn blog over de KFC-theorie gaan lezen.

Toen ik mijn allereerste blogpost schreef in 2015 had ik nooit verwacht dat ik nog eens Tips voor Beginnende Bloggers zou gaan schrijven. Alsof ik een expert ben. Dat is natuurlijk niet het geval. Maar ik vind, je hoeft geen Gediplomeerde Grootheid te zijn; ook als ervaringsdeskundige kan je een ander op weg helpen. Dat deed ik eerder al met mijn Tips voor Liefdesverdriet, en dat doe ik nu over dit – gelukkig wat vrolijkere – onderwerp.

Tips voor Beginnende Bloggers

1. Zorg voor goed beeldmateriaal (of niet)

Tas, Ladies Night De Luxe Goodiebag, Photo by Alexandra Gorn on UnsplashMooi beeld – zoals de afbeelding rechts – trekt veel bezoekers en volgers aan. Het is handig als je weet of en wat je met dat gegeven wil doen. Ik zou waarschijnlijk veel meer lezers hebben als ik dagelijks een foto zou plaatsen waarop ik in een perfecte outfit poseer voor de Eiffeltoren met een tasje van Ladurée in mijn hand . Maar dat wil ik niet*, want een fatsoenlijke foto maken kost verrekte veel tijd, zeker als je geen fotomodel bent. En daar zit ik niet op te wachten, want ik wil mijn ‘blogtijd’ steken in het schrijven van blogs. En dus accepteer ik de consequentie: mijn bereik zal nooit zo groot worden als dat van Negin.

*Nouja. Ik wil niet de hele dag foto’s maken. Naar Parijs wil ik wel hoor. 

2. Verspil geen tijd aan Affiliate Marketing

Daarmee bedoel ik, als je voor elk product waar je naar wil linken uit moet zoeken hoe het Affiliate-Marketing-Systeem van het verkopende bedrijf werkt, dan kost je dat zeeën tijd. Maak het jezelf makkelijk door je aan te melden bij LinkPizza; door hun plugin te gebruiken worden je ‘gewone’ links automatisch omgezet naar affiliate links.

Overigens heb ik tot nu toe nog geen cent verdient met dit soort links. Vraag jezelf dus even af of het überhaupt de moeite waard is om hier tijd in te investeren. (Voor mij was het dat wel, want ik vind het leuk om te leren hoe dit soort dingen werken, maar ik heb er echt wel een flink aantal uren in moeten steken voor ik het allemaal begreep.)

3. Zorg dat je lezers het zien als je op hen reageert

Productief, Wisseldag, Laptop, Koffie Photo by Lauren Mancke on UnsplashSoms stel ik een vraag op een blog van iemand anders en vergeet ik te kijken of die betreffende blogger weer op mij heeft gereageerd. Dat vind ik best jammer, en om die reden heb ik zelf deze WordPress plugin geïnstalleerd. Deze plugin zorgt ervoor dat de lezer -als hij dat wil – automatisch een mailtje krijgt wanneer ik (of een andere lezer) heb gereageerd op zijn of haar reactie.

4. Maak je geen zorgen om uitblijvende reacties

In september liet 0.2952755905511811% van mijn lezers een reactie achter op mijn blog. Dat is niet veel! En dat is ook niet gek: het internet is nu eenmaal een plek waar mensen graag anoniem zijn. Het aantal reacties of likes zegt echter niets over het aantal lezers, en ook niet over de mening van je lezers. Wil je weten of je blog überhaupt wel gelezen wordt, dan raad ik je aan Google Analytics te installeren.

Ik zal overigens niet ontkennen, het uitblijven van reacties is soms een beetje balen voor je ego. Ook ik ben af en toe bang geweest dat mensen zouden zeggen: “Ah die Anne, ja zo pijnlijk. Ze probeert zo hard met haar blog, maar volgens mij leest niemand het want ze had op haar laatste blog maar 1 reactie! Echt een beetje treurig. Zo’n volwassen vrouw met haar net-niet blog en single-kattenvrouwtjes-bestaan”.

Daarom vind ik het volgende belangrijk:

5. Weet waarom je blogt

Moet je bloggen van je werkgever? Prima. Dan krijg je ervoor betaald. En levert het dus iets op. Is er niemand die je verplicht je schrijfsels online te gooien? Bedenk dan wat je motivatie eigenlijk is.

Wil je je enthousiasme over skateboarden delen? Leuk. Anderen inspireren om afval te scheiden? Moet je doen!  Lijkt het je gewoon leuk om heel veel volgers te hebben en bedolven te worden onder likes en complimentjes? Vraag jezelf dan eens af waarom je de mening van anderen zo belangrijk vind, en of je misschien beter tijd kan steken in je zelfvertrouwen voor je begint aan een blog.

Zorg hoe dan ook dat je met een goed gevoel op je blogpost terugkijkt. Ook al komen er geen reacties. Ook al wordt ie alleen maar door je moeder gelezen. Ook al ben je niet binnen een jaar de nieuwe Anna Nooshin. Als het goed is begin je een blog omdat je wil schrijven.

6. Blijf schrijven

Een schilder kan de beste kwasten kopen, duizenden YouTube-filmpjes kijken over schildertechnieken en dagelijks reviews lezen van nieuwe soorten verf. Maar als hij niet gewoon aan de slag gaat, gebeurt er niks. Geen schilderij, geen ontwikkeling, geen groei.

Voor bloggers geldt hetzelfde: tips over SEO,  artikelen over de irritante algoritmes van Social Media, uitleg over de perfecte Instagram-feed; je kan je compleet verliezen in alle beschikbare informatie die waardevol zou kunnen zijn voor je blog. Doe ermee wat je wil, maar elk uur dat je bezig was met het lezen van tips, is een uur waarin je niet hebt geschreven.

Overigens heb ik dit boek over bloggen voor mijn verjaardag gekregen, en dat vond ik wel een een aanrader; luchtig geschreven, goede informatie en het maakte me heel erg enthousiast.

7. Doe het stap voor stap

Tips voor Beginnende Bloggers, Laptop, Photo by Ben Kolde on UnsplashHet is helemaal niet gek als je het spannend vindt om te beginnen met je blog. Als iets eenmaal openbaar op internet staat kan iedereen het lezen, collega’s, ex-vriendjes, de nieuwe vriendinnen van ex-vriendjes; dat is niet niks, en het is alleen maar goed om daar stil bij te staan. Het kan helpen om het allemaal rustig op te bouwen:

Zet je blog online. Laat je moeder een kijkje nemen. Voelt dat goed, deel ‘em dan in je vriendinnen-app. Nog steeds blij? Deel je blog dan op je Facebook! Voel je je daar allemaal goed bij, en vind je het tijd dat meer mensen je stukken lezen, plaats dan bijvoorbeeld een link in een Facebook-groep voor Bloggers.

Het is overigens ook mogelijk om je blog met een wachtwoord te beveiligen, zodat je zelf bepaalt wie het wel en niet kunnen lezen. Maar vergeet niet: een screenshot is zo gemaakt. Complete controle heb je nooit.

Tips voor Beginnende Bloggers die je waarschijnlijk al kende
  • Lezers houden van lijstjes: de titel ‘6 Tips voor je Cavia’ trekt dus waarschijnlijk meer lezers dan Tips voor je Cavia’.
  • Zorg dat je gevonden wordt: tenminste, als je meer lezers wil. Door aandacht te besteden aan SEO vergroot je de kans dat mensen je website vinden via Google.
  • Sex Sells: ook als het gaat om bloggen. Ooit schreef ik de blog ‘In je blote kont‘, een titel die ik helemaal niet bewust had gekozen. Deze blog wordt maandelijks nog steeds opvallend goed gelezen.
  • Controleer je blogs: niet alleen op spelling en grammatica, maar ook op logica.

Dit waren mijn Tips voor Beginnende Bloggers. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad!  Spam gerust je blog hieronder in een reactie, ik neem graag een kijkje.

Liefs,

Anne

P.S. Deze blog is ontstaan naar aanleiding van een gesprek wat ik had met een bekende van vroeger, die wat vragen had over bloggen. Inmiddels is haar blog online gekomen: www.haveahappyday.nl!

Sommige links in deze blogpost zijn Affiliate Links. Lees er meer over op deze pagina. 

Deze blog krijg je gratis van me.

Alsjeblieft en heel graag gedaan! Hoeft echt niet, maar wil je tóch graag iets terug geven om je enthousiasme te uiten, me te helpen of me te bedanken, dan kan je een van de volgende dingen doen:

1. Deel deze – of een andere – blog als je denkt dat je omgeving er wat aan heeft! Via een appje bijvoorbeeld, of via social media. 

2. Gooi een kleine bijdrage in de fooienpot. Elke euro is er eentje! 1/3e van alle opbrengsten gaan naar de kosten voor deze website, 1/3 gaat naar een goed doel en het laatste deel draagt bij aan mijn kerstpakket.

3. Wijs mensen op mijn werk! Vertel je buurman dat ik voice-overs inspreek, je manager dat ik stem, zang en muziek-workshops geef, je vriendin over de livedagen over spreken en presenteren en je zus over zangles.

Picture of Anne van de Blog van Anne
Anne van de Blog van Anne
Anne Ermens heeft een eigen bedrijf en hielp - tot nu toe - 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als voice-over en zingende zeemeermin. In haar vrije tijd schrijft ze graag over haar bruisende bestaan (met af en toe een mental breakdown), ontdekkingen om slimmer te werken of leuker te leven en andere random dingen die ze kwijt wil. Lezers zijn enthousiast: vanwege Anne's zelfspot, openheid en 'de kracht om diepgaande dingen luchtig te maken'.
Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen
Abonneer
Laat het weten als er
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
Babette
Babette
27 oktober 2018 10:17

Dank je Anne 🙂 fijne tips en lief dat je mijn website noemt! X

Anne Aelise
4 november 2018 10:57

Ik ben verliefd op je schrijftstijl! – ik LOL-de zelfs even, nice 🙂 Ik herken vooral de ‘Arme Anne’-gedachte.. (letterlijk, hehe) en met die 2 katten die om me heen dralen valt ’t niet echt gemakkelijk te negeren :’) Oh , well.. – En ehm, opstekertje: Ik heb nog nooit van Anna Nooshin (?) gehoord, maar ik zit nu wél lekker te browsen op jouw blog – dus wat zegt dat? 😉 Plus je tips zijn idd niet de doorsnee-cliché-adviesjes, dus ik ben erg benieuwd naar wat ik hier nog meer vinden ga – iig tot snel!

Ilona Wielinga
5 november 2018 16:21

Ik blog zelf ook al een aantal jaar, maar alsnog leuk om je tips te lezen. Ik merk zelf dat ik er vaak onzeker over word als ik minder reacties krijg, maar je analytics zeggen inderdaad meer hierover.

5
0
Ga naar de reacties!x