Search
Close this search box.

Corona: Hoe ik de komende harde lockdown ga overleven (8 tips)

Corona, Harde Lockdown December

‘Gaat mijn zangles morgen door of is dat online?’, lees ik op mijn telefoon. Bijgevoegd is een link naar het artikel op Nu.nl over de harde lockdown die vanavond zal worden aangekondigd.

Daar gaan we weer. Winkels dicht, scholen dicht, theaters dicht… Op social media zie ik een hoop paniek, frustratie en verdriet.

‘Misschien moet ik een soort online evenement maken’, bedenk ik, ‘zodat mensen niet vereenzamen’. ‘Of misschien moet ik elke dag online een work-out aanbieden op Zoom, zodat mensen elke dag een reden hebben om op te staan’. ‘Of, misschien moet ik wel dagelijks 5 plekken beschikbaar maken voor mensen die gewoon behoefte hebben aan contact, zodat ze even kunnen babbelen’.

Ik stik van de ideeën maar weet niet waar ik moet beginnen. En ik weet al helemaal niet hoe ik het ga doen, zonder mezelf voorbij te rennen.

Daarom begin ik hier. Met een blog over hoe ik, op basis van de ervaringen van afgelopen jaar, ook de aankomende harde lockdown weer (denk te) ga(an) overleven en ook nog eens enigszins gelukkig (hoop te) ga(an) bijven.

50 Dingen die je kan doen dankzij Corona, Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Hoe je de komende harde lockdown kan overleven

(Oké. Denk ik. Hoop ik. Maar nu is het even klaar met die bescheiden disclaimers.)

1. Onderzoek het allerergste wat er kan gebeuren

Ik vind dat je piekeren niet moet onderdrukken, maar er juist gebruik van moet maken. Wat is het aller-aller-ergste doemscenario wat je kan bedenken?

Toen ik er in de eerste lockdown over nadacht, was dat: ‘In het ergste geval heb ik geen geld meer, verhonger ik en ga ik dood. Maar eigenlijk ben ik niet bang om dood te gaan, dus dat scheelt.’

Dus dat gepieker was snel voorbij.

Natuurlijk zijn er ook andere rampscenario’s te bedenken. Waarin bijvoorbeeld al mijn geliefden komen te overlijden en ik niet eens afscheid van ze kan nemen. Ik heb gruwelijke verhalen gehoord waarin iemand beide ouders verloor aan corona en eerlijk gezegd lijkt me dat een van de ergste dingen die er kunnen gebeuren.

Het is nuttig dat soort angsten te onderzoeken en het kan zelfs mooie dingen opleveren: misschien ontdek je wel dat je veel meer tijd aan bepaalde mensen wil besteden, dat lijkt me een waardevol inzicht.

2. Heb vertrouwen

Oké. Stel, mijn eerste doemscenario komt uit. Ik heb geen geld meer en verhonger bijna. Hoe groot is nou de kans dat dat écht gebeurt? Dat er niemand op de aarde is die zegt: ‘Ach Anne, wat rot voor je, hier, een broodje, daar knap je vast van op!’

Ja, er zijn stomme mensen en soms is de wereld moeilijk. Maar er gebeurt ook heel erg veel moois. Denk maar aan al die mensen die knuffelberen voor het raam zetten tijdens de eerste lockdown, om de kinderen op te vrolijken. Of kijk eens op deze website.

Wat er ook gebeurt, het blijft niet altijd zoals het is. Alles is altijd in beweging, daar is iedereen het over eens, van de overheid met hun vaccinatie-plannen tot aan ‘de mensen die er anders over denken’.

Met ‘de mensen die er anders over denken’, bedoel ik de mensen die ook weleens grof ‘complotgekkies’ worden genoemd. Ook al zou ik het heel verdrietig vinden als ze gelijk hebben – ik moet er niet aan denken dat corona echt een gek spel van de overheid is – het is fijn dat ook zij zeggen: ‘Het wordt beter. Er komen grootste veranderingen aan. Hou vol.’

3. Investeer in online spullen

Even iets praktisch naast al dat gebabbel over gevoelens. Investeer in online spullen. Een webcam, een internetkabel voor een betere verbinding, een goede koptefeloon om echo’s te voorkomen tijdens het videobellen, een statief voor je telefoon en ga zo maar door.

Ik maak momenteel blij gebruik van mijn Hama Statief (gecombineerd met een telefoonhouder die ik nog had liggen) en de onderstaande webcam, die ik tijdens het geven van online zangles gebruik als aanvulling op de interne webcam van mijn laptop.

4. Bedenk hoe jij jezelf het beste kan helpen

Het kan best dat je door een crisis situatie verstijft en op de automatische piloot alleen maar aan het overleven bent. Maar zodra je het voor elkaar qua basisbehoeftes (eten, drinken, slapen), denk dan eens na hoe je jezelf nóg beter kan helpen.

Dat is niet perse altijd leuk op de korte termijn. In mijn geval betekent het bijvoorbeeld dat ik mezelf heel erg help door iets gezonds te koken. (Terwijl ik daar geen zin in heb.) Of een boek te lezen. (In plaats van door Instagram te scrollen voor snelle shotjes endorfine.)

Als je het moeilijk vindt om te bedenken wat jij het beste kan doen om jezelf te helpen, draai het dan eens om! Stel je voor dat je iemand in je huis had wonen met enorm veel energie en enthousiasme over ALLES! Wat zou je dan van diegene vragen? Om de administratie te doen? (Dat kan je dus ook zelf.) Om je voeten te masseren? (Ook dat kan je zelf.)

5. Heb medelijden en medeleven, ook met jezelf

Ik heb goed nieuws en slecht nieuws. Het goede is: medeleven en medelijden kunnen niet op, het is net als liefde. Het slechte nieuws is: dat weet niet iedereen en daardoor gaan mensen elkaar – en zichzelf – van alles verwijten.

Natuurlijk. Als ik ‘ het niet kunnen uitproberen van een foundation in het Kruidvat, omdat er vanwege corona geen testers staan’, vergelijk met de chronische vermoeidsheids-klachten van een kennis van me die corona geeft gehad, weet ik heus wel dat mijn probleem kleiner is. Maar ik mag er wel van balen.

Ik schreef hier eerder ook over in mijn blog ‘Erg, Erger, Ergst’.

6. Zorg dat niet elke dag hetzelfde is

Wat een ‘geluk’ eigenlijk, dat ik – niet lang voordat de coronacrisis ‘haar entree maakte’ – zelf in een flinke persoonlijke crisis zat. Ik voelde me al ‘getraind in crisissen’ en had dus al wat handvatten om mezelf te helpen.

Mijn grote redding was: zorgen dat ik elke dag naar bed kon gaan met het idee dat het een speciale dag was geweest. Misschien niet groots speciaal, maar gewoon, dat er iets gebeurde, waardoor de dag anders was dan alle anderen.

Natuurlijk was dat destijds makkelijker (zo was er ‘de dag waarop ik voor €15,- een trouwjurk kocht bij de kringloop’ en ‘de dag dat ik in de regen met een date stond te zoenen’), maar kijk wat er ook nu nog mogelijk is.

Dagen die je de komende tijd misschien nog toe kan voegen aan je leven:

  • De dag waarop je alleen maar pizza at.
  • De dag waarop je 7 goocheltrucs leerde.
  • De dag waarop je 10 mensen op social media een complimentje gaf.
  • De dag waarop je de verwarming op 35 graden zette, cocktails maakte en een zonvakantie thuis hield.
  • De dag waarop je een online workshop zang volgde. (Oké, ja dit was stiekeme reclame voor mezelf.)
Corona, Wat doen we ermee, Photo by Jake Bradley on Unsplash
7. Vraag om hulp

Ik weet nog goed dat ik op een gegeven moment mijn vriend om hulp vroeg en moest huilen. ‘Ik wil niet dat ik jouw hulp nodig heb’, snikte ik, ‘ik wil zelfstandig zijn en alles zelf kunnen!’

‘Niemand doet toch alles alleen? Denk je niet dat het JUIST zelfstandig is om om hulp te vragen? Dat dat betekent dat je dus heel erg intelligent bent en zelfreflectie hebt en weet waar je kwaliteiten én je grenzen liggen?’, antwoordde hij.

En dat is helemaal waar. Niemand kan het alleen. Vraag om hulp. Deel je zorgen. En bovendien: laat mensen er voor jou zijn! Mensen (oké, de meeste mensen) vinden het fijn om anderen te helpen, om iets te kunnen betekenen. Geef ze die kans!

8. Zie wat het oplevert en verheug je op de toekomst

Het woord ‘dankbaarheid’ heeft in 2020 denk ik voor velen een nieuwe lading gekregen. Als ik iets leerde in de eerste lockdown, was het wel dat niets vanzelfsprekend was. Ineens was het niet meer ‘normaal’ dat de Albert Heijn open was, het was een godsgeschenk! Gelukkig, we konden nog WC-papier kopen! Terwijl ik douchte dacht ik: ‘Wauw, wat fijn dat de warm-water-bedrijf-mensen nog wel hun werk doen en ik gewoon écht lekker kan douchen met warm water!’

Dankbaarheid voor vanzelfsprekende dingen (‘OMG, wat is het internet toch een GEWELDIGE uitvinding!’) is niet het enige dat corona me oplevert. Het daagde me uit om flexibeler en creatiever dan ooit te zijn en versnelde processen* die anders nog jaren hadden kunnen duren.

In mijn geval waren die processen heel tof, zoals het versnelde samenwonen met mijn vriend, het geven van online zanglessen, optredens en workshops en het schrijven van een ebook. Ik kan me voorstellen dat, wanneer je een slechte relatie hebt die door corona versnelt richting een scheiding dreigt te gaan, het wat minder tof is. Toch geloof ik dat ook dát heel erg waardevol kan zijn. (Maar als je in zo’n soort situatie zit, ben ik ben ik alsnog errug dankbaar dat ik niet in jouw schoenen sta.)

Het kan best dat je over een half jaar met je vrienden op een terras zit. Met nieuwe verhalen, nieuwe inzichten, nieuwe plannen en vol met nieuwe vaardigheden en mogelijkheden waar je eerder alleen maar van had kunnen dromen. Dat lijkt me absoluut iets om je op te kunnen verheugen.

Dat waren ze…

Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt. Dat je er om hebt kunnen lachen, er troost aan had, er inspiratie uit hebt gehaald.

Ik wens je alle goeds, heel veel liefde, kracht en gezondheid.

Liefs,

Anne

Deze blog en mijn vrolijke vibes werden mede mogelijk gemaakt door…

Het feit dat ik me gezond voel en al mijn geliefden niet alleen gezond zijn, maar óók nog eens bij me in de buurt wonen. Door weinige verantwoordelijkheden die ik heb, omdat ik geen kinderen heb die ik thuis les hoef te geven, geen werknemers die ik moet door moet betalen – of erger nog – moet ontslaan. Door het feit dat ik me makkelijker neer kan leggen bij een crisis die is ontstaan door ‘de natuur’ en dus voor iedereen gevaarlijk is en gevolgen heeft. (Als er oorlog zou komen, denk ik dat je positieve blogs van mijn kant wel kan vergeten.) En door het feit dat ik omringd ben met de meest lieve, geweldige, betrokken vrienden, familie en zelfs leerlingen, die een mens zich maar kan wensen. Ik ben een enorme geluksvogel en dat weet ik maar al te goed.

Deze blog krijg je gratis van me.

Alsjeblieft en heel graag gedaan! Hoeft echt niet, maar wil je tóch graag iets terug geven om je enthousiasme te uiten, me te helpen of me te bedanken, dan kan je een van de volgende dingen doen:

1. Deel deze – of een andere – blog als je denkt dat je omgeving er wat aan heeft! Via een appje bijvoorbeeld, of via social media. 

2. Gooi een kleine bijdrage in de fooienpot. Elke euro is er eentje! 1/3e van alle opbrengsten gaan naar de kosten voor deze website, 1/3 gaat naar een goed doel en het laatste deel draagt bij aan mijn kerstpakket.

3. Wijs mensen op mijn werk! Vertel je buurman dat ik voice-overs inspreek, je manager dat ik stem, zang en muziek-workshops geef, je vriendin over de livedagen over spreken en presenteren en je zus over zangles.

Picture of Anne van de Blog van Anne
Anne van de Blog van Anne
Anne Ermens heeft een eigen bedrijf en hielp - tot nu toe - 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als voice-over en zingende zeemeermin. In haar vrije tijd schrijft ze graag over haar bruisende bestaan (met af en toe een mental breakdown), ontdekkingen om slimmer te werken of leuker te leven en andere random dingen die ze kwijt wil. Lezers zijn enthousiast: vanwege Anne's zelfspot, openheid en 'de kracht om diepgaande dingen luchtig te maken'.
Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
Audrey
15 december 2020 11:41

Mooi artikel, Anne! Ik vind het altijd zo knap hoe jij altijd weer met zulke originele dingen komt. Succes de komende tijd, ik hoop dat het voor jou allemaal meevalt.

matchoffice
5 januari 2021 08:30

Hallo Anne, bedankt voor het interessante artikel. Ik zal de tips nog steeds gebruiken.

3
0
Ga naar de reacties!x