Search
Close this search box.

Binnen 3 seconden was haar probleem opgelost

Binnen 3 seconden was haar probleem opgelost (blog)

Het was tijdens een van mijn eerste workshops ‘Ukelele & Zang voor beginners’. Ik informeerde naar de muzikale achtergrond van m’n deelnemers en vrijwel allemaal gaven ze een beetje gegeneerd aan ‘ja, ik heb wel een instrument in huis, maar dat ligt maar gewoon ergens op zolder stof te happen’. (Iets wat ikzelf trouwens ook helemaal herken, dus #noshame . Ik heb ook nog ergens een saxofoon en gitaar die onaangeraakt naar me lijken te roepen ‘waarom bespeel je me niet’ en ‘waarom maak je wel tijd voor B&B Vol Liefde, maar niet voor mij?’ Ehm. Omdat ik het blijkbaar vooral wil kúnnen, maar niet per se wil léren en dus niet zoveel zin heb om te oefenen. Daarom.) 

Marlies (niet haar echte naam) sloot af en haar verhaal was anders dan dat van de anderen: ‘ik heb al 2 jaar een ukelele en oefen ook regelmatig, met YouTube video’s. Maar ik krijg het maar niet voor elkaar. Het klinkt altijd stom, lelijk en vals en ik snap niet wat ik fout doe. Misschien is muziek gewoon niet voor me weggelegd…’

Het klonk alsof ze echt te maken had met een complex probleem. Misschien een neurologische ‘bug’ in haar brein waardoor ze haar vingers niet goed aan kon sturen ofzo. 

Kak. 

Ik kreeg het er een paar tellen warm van. Wat als ik haar niet zou kunnen helpen? Ik bedoel, ik ben geen neuroloog. En ik heb wel een Conservatoriumdiploma, maar geen Master in Ukelele. Niet dat dat bestaat, maar toch. 

(En voor de volledigheid: die workshops  zijn er niet om mensen te drillen de meest virtuoze en fenomenale muzikanten te worden. Ze zijn er om te zorgen dat meer mensen muziek maken. Dat mensen die daar stiekem van dromen, de drempel over durven en de eerste stappen zetten, zodat ze bij het kampvuur liedjes kunnen spelen, met hun kinderen kinderliedjes kunnen zingen aan het ontbijt of met kerst hun vrienden kunnen verrassen met een serenade.

Hoe dan ook. De workshop startte. Iedereen pakte diens vrolijk gekleurde ‘kleine gitaartje’ op en ik gluurde naar Marlies.

Ze had ‘em verkeerd om vast.

Marlies had TWEE JAAR LANG gefrustreerd geploeterd met YouTube video’s terwijl ze de hals van de ukelele naar de verkeerde kant had gehouden. En dan maakt het niet uit hoe muzikaal je gehoor is, hoe behendig je vingers zijn of hoeveel gevoel je in je timing stopt: als het instrument verkeerd om zit, zitten de snaren in de verkeerde volgorde en klinken de akkoorden voor geen meter.

Hoewel we – ik ook – vaak denken dat we tijd en geld besparen door dingen gratis van het internet te leren, besparen we soms juist meer tijd, geld, maar vooral ook veel meer frustratie, als we op tijd om hulp vragen, van iemand die echt met je meekijkt.

Houdoe en veel liefs,

Anne

P.S. Klinkt leuk he, Ukelele & Zang? Ik leer je minstens 5 liedjes in 1 avond (óók als je nog geen muzikale ervaring hebt).  

  • Vrijdag 13 oktober, 19.30, thema Kinderliedjes
  • Vrijdag 24 november, 19.30, thema Kerstliedjes
  • Vrijdag 1 december, 19.30, thema Kerstliedjes
  • Vrijdag 19 januari, 19.30, thema Kampvuurliedjes
  • Vrijdag 2 februari, 19.30 thema Kinderliedjes

Bang dat het te moeilijk is? Niet nodig. Want Karin zei: ‘het was echt FANTASTISCH! Wat ben jij een leuke docent! Jij bent echt zooooo leuk, grappig en goed in moeilijke dingen makkelijk maken!’

Per workshop zijn er maximaal 10 plekken beschikbaar. De prijs gaat omhoog naar € 58,- maar je kan nu pre-orderen voor maar € 48,-.

Deze blog krijg je gratis van me.

Alsjeblieft en heel graag gedaan! Hoeft echt niet, maar wil je tóch graag iets terug geven om je enthousiasme te uiten, me te helpen of me te bedanken, dan kan je een van de volgende dingen doen:

1. Deel deze – of een andere – blog als je denkt dat je omgeving er wat aan heeft! Via een appje bijvoorbeeld, of via social media. 

2. Gooi een kleine bijdrage in de fooienpot. Elke euro is er eentje! 1/3e van alle opbrengsten gaan naar de kosten voor deze website, 1/3 gaat naar een goed doel en het laatste deel draagt bij aan mijn kerstpakket.

3. Wijs mensen op mijn werk! Vertel je buurman dat ik voice-overs inspreek, je manager dat ik stem, zang en muziek-workshops geef, je vriendin over de livedagen over spreken en presenteren en je zus over zangles.

Picture of Anne van de Blog van Anne
Anne van de Blog van Anne
Anne Ermens heeft een eigen bedrijf en hielp - tot nu toe - 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als voice-over en zingende zeemeermin. In haar vrije tijd schrijft ze graag over haar bruisende bestaan (met af en toe een mental breakdown), ontdekkingen om slimmer te werken of leuker te leven en andere random dingen die ze kwijt wil. Lezers zijn enthousiast: vanwege Anne's zelfspot, openheid en 'de kracht om diepgaande dingen luchtig te maken'.
Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
0
Ga naar de reacties!x