Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe ik autorijden ultiem comfortabel voor mezelf maak (18 tips)

Hoe ik autorijden ultiem comfortabel voor mezelf maak, foto Anne

Oké, een blog over autorijden had je hier misschien niet verwacht. Meestal heb ik het namelijk over gevoelens. Of muziek, productiviteit of ondernemen… Maar vooral over gevoelens eigenijk.

Toch is het niet heel gek dat ik hier over schrijf: sinds de coronamaatregelen wat soepeler zijn, zit ik namelijk weer regelmatig in de auto. Zo reed ik in juli bijvoorbeeld:

  • 220 kilometer naar Arnhem voor een repetitie
  • Bijna 500 kilometer naar Geeuwenbrug voor optredens met de Zingende Zeemeerminnen
  • …en zo’n 280 kilometer naar Klarenbeek voor de eerste XXL-Vocal-Coachings-Sessie die ik gaf

Inmiddels weet ik het mezelf heerlijk comfortabel te maken in de auto. En daar ben ik zo enthousiast over, dat ik het tijd vind mijn tips te delen. Dus hier komen ze, 18 tips over hoe ik autorijden ultiem comfortabel voor mezelf maak!

Voor de goede orde: deze blog is geen samenwerking met wat dan ook. Mijn auto is zelfbetaald. Mocht je nieuwsgierig zijn: ik rij een tweedehands Citroen C4 die ik voor zo’n €3000,- kocht.

Hoe ik autorijden ultiem comfortabel voor mezelf maak (18 tips)
Dit is ‘em. Ik heb er verder geen gevoelens bij. Het is gewoon een auto die doet wat-ie moet doen: mij veilig verplaatsen, airco hebben zodat ik die paar zomerse dagen per jaar overleef en genoeg ruimte hebben om mijn elektrische piano te vervoeren. (Mijn ex zei altijd: ‘Ja maar, je moet een auto met persoonlijkheid hebben!’ En dan zei ik altijd dat ik zelf al genoeg persoonlijkheid had en vond ik mezelf erg grappig.)

Prikkels, prikkels, prikkels…

Autorijden geeft Heul Veel Prikkels. Als AD(H)D’er die vrij gevoelig is voor geur, geluid, beeld en, nouja, eigenijk vrijwel alles, zorg ik dat ik zoveel mogelijk prikkels optimaliseer.

1. Die knop voor dat ‘wind-ding‘, je weet wel, die knop die bepaalt waar de lucht uit komt, zet ik op omlaag. Dan voel ik minder wind in mijn gezicht blazen en hoor ik ook nog eens minder ‘gewoei’.

2. Zodra het teenslipperweer is – en dat is het vrij snel bij mij – rij ik op blote voeten. Dan heb ik meer grip en als het echt heet is, koelt de airco – die dus omlaag blaast – mijn voeten lekker af en daarmee ook de rest van mijn lichaam.

Ik kreeg reacties waarin gezegd werd dat op blote voeten rijden helemaal niet mag. Ik heb even zitten googelen en werd er eerlijk gezegd niet extreem veel wijzer van. Er is geen wet die dit verbiedt, maar er gaan geruchten dat verzekeringen minder vergoeden bij een ongeval als je geen geschikte schoenen draagt om mee te rijden. (Dat is een discussie op zich, want ik heb met mijn blote voeten veel meer grip dan met mijn leren laarzen.) Wel kan je in landen als Spanje en Frankrijk een bekeuring krijgen als je op blote voeten rijdt. Datzelfde geldt voor autorijden op teenslippers. Het slimste is dus om gewoon gympen met een gestructureerde zool in je auto te leggen, die je kan aantrekken voor vertrek.

TOEVOEGING OP 28-08-2021

3. Ik zorg altijd dat er een extra zonnebril in de auto ligt, die ik standaard op zet als ik rij. De wereld wordt zo een beetje ‘gedempt’, dat kijkt lekkerder. En bovendien: als mensen mijn auto lenen is de kans ook nog eens kleiner dat zij tegen een boom aanrijden omdat ze verblind worden door laagstaande zon.

Het was ook leuk geweest als ik de auto even had schoongemaakt voor ik de foto’s nam, maar dat was even niet mogelijk, het was óf bloggen óf een schone auto en ik koos voor het eerste. Bonustip: bij ANAC kan je voor zo’n € 25,- je auto van binnen en buiten laten schoonmaken. Niet alleen fijn, maar ook echt een leuk uitje, met je auto op een soort Efteling-achtige rails langs allerlei borstels enzo… (Hou SocialDeal ook in de gaten, soms hebben ze daar kortingen op dit soort diensten!)

4. Mijn auto is vrijwel altijd opgeruimd. Sinds kort hangt er zelfs een mini-prullenbakje van de action naast me. Zo wordt mijn aandacht niet de hele tijd getrokken naar rondslingerende snoeppapiertjes of zakdoekjes.

6. In het zijvak liggen standaard vochtige doekjes voor mijn handen, zodat ik na een boterham met appelstroop niet nog 3 uur met plakkerige handen aan het stuur hoef te zitten.

7. Er hangt een autoparfum in mijn auto met het idee dat me dat een luxe spa-gevoel geeft tijdens het rijden. (Nu is het wat goedkoops, maar ooit koop ik nog eens zo’n luxe Rituals auto-parfum.)

Autorijden, 2

Veiligheid

8. Ik heb achterin standaard startkabels, koelvloeistof en motorolie liggen zodat ik de auto goed kan onderhouden en geen gevaar loop of ben voor anderen. Op Alieexpres vond ik handige netten die je met klittenband in je kofferbak kon vastplakken, waardoor je spullen niet door de hele auto slingeren. (Je hebt daar ook mooiere varianten van die misschien ook nog eens níet door zielige kindslaven zijn ontworpen. Toen ik mijn netten kocht was ik me daar nog niet zo van bewust, maar ik zal mijn leven beteren. Dat klinkt als een grapje, maar ik meen het.)

9. Ook standaard in de auto: een warme deken. Niet alleen handig bij pech in de winter, maar ook ideaal om te gebruiken als picknickkleed. (Ik heb er ook echt heerlijk onder gelegen toen mijn vriend een paar maanden terug naar de huisartsenpost moest en ik in de auto moest wachten vanwege corona.)

10. Hoewel ik mijn ouders plechtig heb beloofd nooit te rijden als ik te moe ben – daar hou ik me ook echt aan – heb ik standaard een pakje cafeïnekauwgom in de auto liggen. Nog niet gebruikt, maar toch fijn om achter de hand te hebben voor wanneer ik een beetje begin in te kakken tijdens het autorijden.

11. Na meer dan 10 jaar mijn rijbewijs te hebben, is mijn mindset veranderd. In plaats van ‘ik rij in een moordmachine, wat als ik het fout doe’ weet ik nu: ‘andere mensen willen ook geen botsing dus zelfs áls ik iets onhandigs doe, proberen zij ook op te letten en te voorkomen dat er dingen misgaan’. Uit ervaring weet ik inmiddels ook: áls er dingen misgaan, ben ik ook niet meteen dood en de ander ook niet. Mijn spiegel staat dan alleen scheef, of er zit een klein deukje in mijn auto, of de auto van de ander. Of de caravan van een ander. Dat klinkt misschien niet heel opbeurend, maar het stelt me gerust te weten dat een ongelukje niet meteen ‘het einde’ hoeft te betekenen. Omdat ik relaxter ben, rij ik ook beter.

Om het extra chill te maken

12. Voor ik wegga, neem ik altijd een thermoskan met een halve liter thee met me mee. Bij lange ritten neem ik ook blauwe bessen en noten mee, want ‘ze zeggen dat’ dat goed is voor je hersenen. (Ik ben geen wetenschapper, dus ik geef geen garantie.)

13. Ik gebruik de navigatie-app van ‘Waze’, waarin ik ook snel zie of en waar er files staan en hoe ik makkelijk om kan rijden. Om het extra makkelijk te maken, heb ik ingesteld dat de app automatisch een melding geeft als het tijd is om te vertrekken.

Autorijden, FM Transmitter Aanrader

14. Mijn auto heeft geen bluetooth, maar ik kocht voor nog geen €30,- bovenstaand apparaatje – een zogenaamde ‘bluetooth FM Transmitter’ – waarmee ik nu makkelijk mijn muziek en podcast naar de speakers van de auto stream. Superhandig, want zo bepaal ik zelf waar ik naar luister. (Favoriete podcasts zijn momenteel die van Evelien Bijl, over perfectionisme en ondernemen, en de ‘Omdenken-Podcast’, waarin problemen op humoristische en creatieve wijze worden ‘omgedacht’.)

15. Met datzelfde apparaat bel ik nu draadloos in de auto. Superfijn, want zo word ik niet verleid om te gaan lopen rommelen met oordopjes die standaard in de knoop zitten.

16. Op mijn telefoon en smartwatch heb ik ingesteld dat ik contactloos kan betalen. Dat is geweldig, want zo kan ik – zonder dat ik muntjes hoef te zoeken – in elk tankstation zonder gedoe naar de wc.

17. Tja. Ik zet ‘em er toch maar bij… Er ligt standaard een sporttas in mijn auto. Zodat ik, wanneer ik de intense behoefte voel om te sporten, altijd en overal kan gaan sporten. Je weet maar nooit…

Maar wat me het meeste helpt…

18. Écht op tijd weg gaan. Van tevoren de reistijd in mijn agenda zetten en er altijd extra tijd voor uittrekken. En dan nóg eens 10 minuten extra erboven op. Zodat ik de tijd heb om te zoeken naar een parkeerplek. En de tijd heb om mijn auto daar vier keer in te steken voor het parkeren lukt. Zodat ik de tijd heb om te gaan plassen als ik dat moet of een Happy Meal te halen als ik dat wil. Maar vooral, zodat ik ontspannen en veilig van A naar B kom, zonder een wedstrijd tegen mijn navigatie te moeten spelen met een hartslag van 120.

Hoe ik autorijden ultiem comfortabel voor mezelf maak, foto Anne
(Natuurijk stond de auto geparkeerd toen ik een selfie nam.)

Dat was ‘em!

Ik hoop dat je er wat aan hebt! Zelf ben ik echt blij dat ik het autorijden zo heb weten te optimaliseren. Het is nu geen bron van stress meer is, maar juist een moment van ontspanning!

Mocht je nog aanvullende tips hebben, let me know! Leuk als je ze hieronder als reactie achterlaat.

Houdoe, goede reis en tot de volgende blog!

Anne

P.S.

Dit weekend ga ik al deze tips toepassen, want dan zit ik zo’n vijf uur in de auto voor optredens in Havelte. Ik speel daar samen met de andere Zingende Zeemeerminnen zes keer de voorstelling ‘Vrij als een Vis’. Dat is een bewerking van de opera ‘Carmen’, heb je vast wel eens van gehoord. Als je wil komen kijken: via deze link kan je meer lezen en/of kaartjes bestellen.

Picture of Anne van de Blog van Anne
Anne van de Blog van Anne
Anne Ermens heeft een eigen bedrijf en hielp - tot nu toe - 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als voice-over en zingende zeemeermin. In haar vrije tijd schrijft ze graag over haar bruisende bestaan (met af en toe een mental breakdown), ontdekkingen om slimmer te werken of leuker te leven en andere random dingen die ze kwijt wil. Lezers zijn enthousiast: vanwege Anne's zelfspot, openheid en 'de kracht om diepgaande dingen luchtig te maken'.
Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen
Abonneer
Laat het weten als er
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
Audrey
30 augustus 2021 09:45

Tijd om een Happy Meal te halen, episch 😉 Ik vind podcasts ook echt ideaal voor lange autoritten.

Joke
Joke
30 augustus 2021 21:56

Wat een heerlijke geordende auto en dat geurtje van Rituals in de auto lijkt mij heerlijk.

Dries
Dries
28 september 2022 15:56

Heel leuk om te lezen en bruikbare tips
Leuke selfie trouwens

5
0
Ga naar de reacties!x