Zoek
Sluit dit zoekvak.

In de Rouw en de Truc van Moeten en Willen

Hans Klok en de Truc van Moeten en Willen (Sorry dat ik je foto heb gejat Hans)

Ik ben in de rouw. Het begon afgelopen woensdag. De zon scheen. Er stond vrij weinig op de planning. Toch ging mijn hart tekeer en ‘swingde’ mijn ‘mood’ van verdrietig naar onrustig naar geïrriteerd. En dat kwam door het volgende:

Afgelopen weken heb ik flink vakantie gevierd. Maar liefst 5 weken heb ik geen lesgegeven, maar een beperkt aantal optredens en repetities gedaan en eigenlijk alleen andere klusjes gedaan als ik daar zin in had. Ik kon vrijwel elke dag doen en laten wat ik wilde (ook wel ‘Anne-dag‘ genoemd) en heb intens genoten. Maar…

Aan alles komt een eind

Zo ook aan deze heerlijke zomer. Vanaf morgen gaat alles weer beginnen. Het op tijd moeten komen, lesvoorbereidingen treffen, piekeren over studenten, teksten leren en nadenken over een eetplanning omdat ik 3 dagen per week uit de magnetron eet.

Waarschijnlijk ben ik gewoon vergeten hoe leuk ik mijn werk vind en valt het allemaal wel mee. Maar hoe ik ook relativeer, ik kan niet ontkennen dat alsnog alles in mij schreeuwt: ‘Ik wil niet!’ en ‘Ik wil voor altijd vakantie!’.

Het is tijd voor de Truc van Moeten en Willen. Voor zover ik het weet heb ik die zelf bedacht en ik vind het een bijzonder goed functionerende, zelf-manipulerende, psychologische truc.

De Truc van Moeten en Willen

Stap 1. Schrijf, bedenk of benoem dingen die je ‘moet’; waar je je toe verplicht voelt.

Zoals: ‘Ik moet afwassen.’

Stap 2. Vervang het woord ‘moet’ door ‘wil’.

Zoals: ‘Ik wil afwassen.’

Stap 3. Voeg ‘omdat’ toe aan het eind van de zin en benoem een reden waarom je datgene zou willen.

Zoals: ‘Ik wil afwassen omdat ik het fijn vind als mijn visite hier kan komen eten zonder een enge ziekte op te lopen.’

En dat is het! Simpel en doeltreffend, al zeg ik het zelf. De weerstand die je in eerste instantie voelde, de irritatie, vermoeidheid, stress en drang naar uitstellen verdwijnen hopelijk als sneeuw voor de zon, en maken plaats voor ‘intrinsieke motivatie’ zoals men dat zo mooi noemt.

Nog wat eigen voorbeelden

Opstaan
 1. Ik moet op tijd opstaan.
 2. Ik wil op tijd opstaan.
 3. Ik wil op tijd opstaan zodat ik ontspannen en geconcentreerd in mijn eigen lessen sta en de goede docent ben die ik wil zijn en waarvan ik ook vind dat mijn studenten daar recht op hebben.
Truc van Moeten en Willen, De Blauwe Tas
De Blauwe Tas. Na mijn halfjaarlijkse grote schoonmaak gaat hier alles in wat nog uitgezocht moet worden. De Tas staat al vanaf begin Juli gevuld in mij kamer, klaar om onder handen te worden genomen. Maar ik heb er geen zin in.
‘De Blauwe Tas’
 1. Ik moet ‘De Blauwe Tas’ uitzoeken
 2. Ik wil ‘De Blauwe Tas’ uitzoeken.
 3. Ik wil ‘De Blauwe Tas’ uitzoeken, zodat alle spullen terug op z’n plek liggen, mijn woning een chille plek zonder ruis is en ik niet bang hoef te zijn dat ik ergens nog verdwaalde bekeuringen of rekeningen tegenkom.

Voorbeelden voor anderen

Familiedingen – Alvast voor de kerst
 1. Ik moet mee naar dat stomme diner bij mijn schoonouders.
 2. Ik wil mee naar dat stomme diner bij mijn schoonouders.
 3. Ik wil mee naar dat stomme diner bij mijn schoonouders omdat mijn vrouw altijd zo glundert als we met z’n allen aan tafel zitten, ik zelf in ieder geval niet hoef te koken en het misschien ook allemaal wel meevalt.
Stomme docenten – Speciaal voor Middelbare Scholieren en Studenten*
 1. Ik moet me respectvol opstellen ten opzichte van stomme docenten (en dat vind ik niet eerlijk).
 2. Ik wil me respectvol opstellen ten opzichte van stomme docenten (ook al vind ik dat niet eerlijk).
 3. Ik wil me respectvol opstellen ten opzichte van stomme docenten (ook al vind ik dat niet eerlijk), zodat ik de lessen kan blijven volgen, uiteindelijk mijn diploma kan halen en een toffe baan kan krijgen.

(En ja. Ik weet dat er slechte en stomme docenten zijn, die heb ik zelf namelijk ook gehad, tot groot ongeloof van mijn ouders. Maar – tenzij het om extreme gevallen gaat – soms heb je dingen gewoon te accepteren. Want het leven is niet altijd eerlijk. En ook niet altijd leuk. Niet als je op school zit, niet als je studeert, en ook niet als je werkt, en óók niet als je de baas van de wereld zou zijn.)

En als je écht niet wilt…

…dan moet je je misschien afvragen of je het überhaupt wel moet doen. Kijk, het gas uitzetten na het koken moet je doen. Anders vliegt je hele wijk in de fik en dat is gewoon echt niet ok. Dan breng je anderen in de problemen. Maar, zolang je niet vergeet dat elke keuze consequenties heeft, is er overal vast wel een mouw aan te passen.

Als je écht niet wil werken kan je ervoor kiezen te stoppen. Met als consequentie dat je ergens onder een brug moet gaan wonen (of een rijke partner moet zoeken als dat meer in je straatje ligt). Als je écht niet wil afwassen kan je een vaatwasser kopen en onderhandelen dat je huisgenoot ‘em altijd in en uitruimt. Met als consquentie dat je dan misschien geen geld meer hebt voor een feestvakantie op Ibiza, en jij voor je huisgenoot de boodschappen moet halen.

Zo.

Ik ben er klaar voor om weer aan het werk te gaan morgen. (Wil je weten wat ik ga doen? Dat lees je hier!) Hopelijk heb jij als lezer ook iets aan m’n ‘Truc van Moeten en Willen’ hebt gehad. Ik ben heel benieuwd op welke verplichting je ‘em hebt toegepast, laat het gerust weten in een reactie hieronder of op Social Media!

Liefs,
Anne

Picture of Anne van de Blog van Anne
Anne van de Blog van Anne
Anne Ermens heeft een eigen bedrijf en hielp - tot nu toe - 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als voice-over en zingende zeemeermin. In haar vrije tijd schrijft ze graag over haar bruisende bestaan (met af en toe een mental breakdown), ontdekkingen om slimmer te werken of leuker te leven en andere random dingen die ze kwijt wil. Lezers zijn enthousiast: vanwege Anne's zelfspot, openheid en 'de kracht om diepgaande dingen luchtig te maken'.
Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
Wies
Wies
26 augustus 2018 14:06

Ik ga ermee oefenen!

1
0
Ga naar de reacties!x