Search
Close this search box.

Een ‘koelsjaal’, werkt dat echt?

Een 'koelsjaal', werkt dat echt? (blog)

Ik hou van de zomer. Ik ben dol op de zon. Elke keer als de lente begint, kijk ik met tranen in mijn ogen van dankbaarheid naar boven en zeg ‘gelukkig zon, je bent er weer, ik heb je gemist’. Helaas is mijn lichaam minder enthousiast: misschien komt het omdat ik niet goed kan zweten, maar mijn voeten zwellen altijd op tot indrukwekkend formaat en ik word snel draaierig en duizelig. Hoogste tijd dus, om te zoeken naar een oplossing. Een daarom probeer ik zometeen voor het eerst mijn ‘koelsjaal’.

Wat is een hemelsnaam een koelsjaal

Een sjaaltje. Een knullig sjaaltje wat om je nek hangt en – als het goed is – verkoeling biedt voor 2 tot maar liefst 10 dagen!

In zo’n koeltjesjaal zitten ‘reservoirs’ met speciale kristallen, die opzwellen als je ze in het water legt. Die kristallen worden tot wel 200x groter en houden de koelte van het water vast. Het idee is dus, dat je zo’n sjaal een paar minuten in koud water legt (de eerste keer zo’n 30 minuten, daarna zou 10 minuten genoeg moeten zijn). Nadat-ie is opgedroogd, zou de koelte in de kristallen moeten zitten. Omdat je zo’n sjaal dicht op de huid draagt, koelt het bloed in je aderen af. Dat verkoelde bloed stroomt dan weer door je lichaam en zo koelt je hele lichaam af. Klinkt goed, vind ik.

Maar ook een beetje Tell-Sell-erig. Het scheelde niet veel of ik kocht destijds ook de Biostabil 2000, dus wat dat betreft ben ik vrij goedgelovig en makkelijk te manipuleren met marketing.

Eerste ervaring

Terwijl ik het kleine dunne sjaaltje, met in het midden inderdaad een flink aantal balletjes, in het koude water leg, merk ik dat die balletjes (‘de kristallen’) inderdaad opzwellen. Ik ben vrij ongeduldig, maar probeer te wachten tot de balletjes zo groot zijn, dat er geen ruimte meer over is tussen de naden van het sjaaltje.

Als het ‘water-opzuigings-proces’ voltooid is, heb ik hoge verwachtingen, maar eigenlijk voel ik alleen maar een nat sjaaltje met dikke balletjes erin. Alsof ik net zo goed een natte theedoek met knikkers in mijn nek had kunnen leggen.

Ik dwing mezelf te wachten tot de koelsjaal droog is. Een paar uur later is het zover en tijdens het koken boven drie stomende pannen, bind ik de koelsjaal om mijn nek.

Het verkoelt inderdaad. Of nouja, als je het echt intens heet hebt, laten we zeggen een 10 aan ‘kak, wat is het heet’-gevoel op de schaal van 1 tot 10, dan verkoelt deze sjaal naar een 9. Oftewel, het haalt ‘het scherpe randje van de hitte af’, maar dat is het dan ook.

Koelsjaal, koeltejaal (b)

Een dag later

De volgende ochtend ben ik blij verrast als ik de koelsjaal oppak. Hij is nog steeds koud. Niet ijskoud, maar wel koel, net zo koel als gisteravond. Het langdurige effect werkt dus echt. Ook in de avond lijkt de koelsjaal nog steeds op dezelfde temperatuur. Cool!!!

Koelsjaal – de eindconclusie

Hoewel ik niet geloof dat die sjaal nog 10 dagen koud blijft – de kristallen zijn bij mij ook echt al voelbaar kleiner geworden – ben ik enthousiast. De koelsjaal is geen wondermiddel, geen vervanging voor airco of een ventilator, maar voor nog geen € 15,- wel een handig hulpmiddel. Ideaal voor mensen die geen airco in de auto hebben en een lange rit moeten maken op een zomerse dag. Handig voor wandelaars van de avondvierdaagse (denk ik, ik doe daar niet aan mee) om net dat beetje verkoeling te vinden. En, misschien ook wel ideaal voor vrouwen met opvliegers!

Ga ik ‘em zelf veel gebruiken? Hm. Niet in het openbaar denk ik. Ik ben geen sjaaltjes-type en voel me er toch wat te ijdel voor. Maar ‘in het geheim’ gaat-ie zeker nog wel om; als het warm is en ik moet stofzuigen bijvoorbeeld, of wanneer ik gewoon op het balkon een boek zit te lezen.

Toevoeging 3-8-22: het is vandaag 32 graden en ik heb mijn ijdelheid meerdere malen vervloekt. Onderweg op de fiets naar mijn werk, tijdens het begeleiden op de piano van een uptempo lied van een van mijn zangleerlingen… ik wilde mijn koelsjaal! Ik heb nu even pauze en ‘em onmiddellijk om mijn nek gehangen. Ook al ‘haalt het alleen maar de scherpe randjes van de hitte af’, op een dag als vandaag is dat alsnog heel erg welkom.

Waar koop je zo’n ding

Tot nu toe heb ik nog geen koelsjaal in de winkel zien liggen, maar online zijn ze volop verkrijgbaar. Wanneer je echt next level wil gaan, zou ik deze bestellen, omdat-ie meerdere reservoirs heeft. Op die manier is de koelte beter verspreid. Wil je liever een wat hipper design – in hoeverre dat mogelijk is – en vind je het niet erg om wat te schuiven en draaien aan de sjaal, dan zou ik gewoon eens kijken tussen het aanbod.

Let op: check wel goed de naden van zo’n sjaal. Als de kristallen erin teveel opzetten (omdat je ‘em te lang in het water hebt gehouden) of de fabriek niet goed heeft genaaid en de naden loskomen, kunnen die balletjes eruit vallen. Je wil denk ik niet dat je kind of huisdier honderden van die bolletjes opeet.

Dat was ‘em!

Veel liefs,

Anne

P.S. 1: Nog een tip voor als het heet is

Weet je wat ook helpt om af te koelen? Je tong uitsteken en in een kommetje vouwen, als een letter ‘U’, en dan via je ’tongkommetje’ de lucht naar binnen slurpen. Ik zag het bij een logopediste op Instagram, en het werkt echt! Probeer maar!

P.S. 2: Als je wil zingen na de zomer…

Deze maand geef ik mezelf vrij, maar eind augustus kan je weer bij me terecht voor zangles. Verder organiseer ik op 16 september weer een zangavond in Breda, dit keer met als thema ‘Musical’. De dag daarop, 17 september geef ik ook weer een workshop Ukelele & Zang. Tof als je erbij bent of iemand naar me doorverwijst!

Deze blog krijg je gratis van me.

Alsjeblieft en heel graag gedaan! Hoeft echt niet, maar wil je tóch graag iets terug geven om je enthousiasme te uiten, me te helpen of me te bedanken, dan kan je een van de volgende dingen doen:

1. Deel deze – of een andere – blog als je denkt dat je omgeving er wat aan heeft! Via een appje bijvoorbeeld, of via social media. 

2. Gooi een kleine bijdrage in de fooienpot. Elke euro is er eentje! 1/3e van alle opbrengsten gaan naar de kosten voor deze website, 1/3 gaat naar een goed doel en het laatste deel draagt bij aan mijn kerstpakket.

3. Wijs mensen op mijn werk! Vertel je buurman dat ik voice-overs inspreek, je manager dat ik stem, zang en muziek-workshops geef, je vriendin over de livedagen over spreken en presenteren en je zus over zangles.

Picture of Anne van de Blog van Anne
Anne van de Blog van Anne
Anne Ermens heeft een eigen bedrijf en hielp - tot nu toe - 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als voice-over en zingende zeemeermin. In haar vrije tijd schrijft ze graag over haar bruisende bestaan (met af en toe een mental breakdown), ontdekkingen om slimmer te werken of leuker te leven en andere random dingen die ze kwijt wil. Lezers zijn enthousiast: vanwege Anne's zelfspot, openheid en 'de kracht om diepgaande dingen luchtig te maken'.
Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
0
Ga naar de reacties!x