Search
Close this search box.

Eerste keer Spray-Tan – mijn ervaring

Eerste keer Spray-Tan - mijn ervaring

Mijn eeuwigdurende rollercoaster aan emoties rondom mijn witte voorkomen, heb je vast al eerder meegekregen. In 2017 bijvoorbeeld, toen ik voor het eerst een spray-tan-behandeling kocht (die uiteindelijk niet door ging). Of in 2020, met het ‘witte-benen-incident‘. Inmiddels was het afgelopen week dan eindelijk zover: ik had voor het eerst een spray-tan. Vandaag deel ik mijn ervaring met je.

Geen zorgen trouwens, de foto bovenaan deze blogpost is natuurlijk gewoon een bewerkte foto, het echte eindresultaat was gelukkig een stuk natuurlijker.

Spray-Tan, wat houdt dat in?

Aangezien je de uitleg blijkbaar liever van mij hoort, dan dat je het googlet, leg ik het uit zoals ik het heb begrepen: je staat in je blote niksie (of met je bikini aan, maar net wat je prettig vindt) en een andere persoon vernevelt met een soort elektrische plantenpluit een soort hoog-gedoseerde zelfbruiner over je heen. Daarna wordt je gedroogd, maar trekt de vloeistof nog binnenin je huid. Een paar uur – of een nacht – later, spoel je alles af en blijft er een mooi, zongebruind kleurtje over wat zo’n 7 tot 14 dagen blijft zitten.

Het voordeel? Zo iemand weet precies waar-ie op moet letten, kiest een kleur uit die ook echt bij je past (om het ‘Rachel-Hazes-effect’ te voorkomen, sorry Ras, maar de meeste mensen hebben het liever wat subtieler, maar doe vooral waar je gelukkig van wordt natuurlijk) en zorgt er ook voor dat de kleur gelijk verdeeld is. Da’s andere koek dan het smeren met een ‘gewone’ zelfbruiner, waarbij je je allerlei acrobatische toeren uit moet halen om je hele lichaam van een laagje bruin te voorzien.

Hieronder zie je alvast een samenvatting van m’n ervaring, maar lees vooral verder voor de details.

Spray-Tan, van tevoren

09.00 Ik spring onder de douche, scrub alle dode huidcellen weg (dan blijft ‘het bruin’ beter zitten) en scheer alles wat ik scheren wil.

09.15 Ik app K., de vrouw ‘met wie ik mijn eerste keer heb’: Shit, ik lees net dat 2 dagen voor de behandeling had moeten scrubben en scheren, is dit een probleem?’ Ze stelt me gerust, blijkbaar is het niet erg.

21.40 Voor een spray-tan mag je geen bodylotion, parfum, deodorant, make-up of wat dan ook dragen, in verband met vlekken. Aangezien ik op een zangles-dag zo’n 6 mensen tegenover me heb, was de deodorant on-onderhandelbaar en dus schrob ik in de wc nog even alle overgebleven deodorant onder mijn oksels vandaan. Dan vertrek ik.

22.10 Ik ben op de plek van bestemming. Terwijl ik – zoals K. aangaf – netjes zit te wachten in haar tuin, begin ik toch wat zenuwachtig te worden: het doel is om als een Jennifer Lopez naar buiten te komen zodat ik er helemaal goudgebronsd uitzie als ik Zingende Zeemeermin ben komend weekend, maar wat als het mis gaat?

Spray-Tan, daar gaan we dan

22.15 K. laat me binnen in een nette ruimte aan haar woonhuis vast. Ze neemt de tijd om me alles uit te leggen en stelt me op mijn gemak. Wel hoor ik ineens compleet nieuwe informatie, namelijk dat ik geen gewone zonnebrand meer mag gebruiken. ‘Gelukkig’, verkoopt K. speciale zonnebrand, die wél goed te combineren is met de spray-tan.

22.25 Ik mag uittrekken wat ik wil en tja, ik ga gewoon maar vol uit de kleren. Een beetje ongemakkelijk ga ik in de soort van halve douchecabine staan. K. pakt de elektrische spuitbus en begint te sprayen terwijl ze me vrolijk vertelt in welke poses ik moet gaan staan. Het voelt koud en winderig en ik moet er enorm van giechelen.

22.35 Met een soort omgekeerde stofzuiger blaast K. me droog. Ik mag mijn – donkere, want je weet-maar-nooit-of-er-vlekken-ontstaan – kleren weer aantrekken, reken af en ga naar huis.

Spray-Tan, na afloop

22.40 In de auto ben ik een beetje verward. In plaats van de verwachtte € 25,- heb ik uiteindelijk € 45,- neergelegd. Voor de spray-tan zelf, de speciale zonnebrand en een klein potje met kleurverlengende lotion. Ik probeer niet te twijfelen aan de oprechtheid van K. maar vind het toch een beetje merkwaardig dat deze dingen niet eerder verteld zijn. € 25,- was een bedrag wat ik wel tegen mezelf kon verantwoorden ‘om het gewoon een keertje te proberen’. € 45,- vind ik een ander verhaal. Uiteindelijk blijft het toch € 45,- om maar te voldoen aan een bepaald maatschappelijk ideaal. ‘Positief zijn Anne. En ga vooral niet huilen’, denk ik bij mezelf, ‘want op de site stond dat je spray-tan dan zou gaan vlekken’.

22.50 Thuis aangekomen zie ik in de spiegel al meteen hoe bruin ik ben. ‘Mooi he?!’, zeg ik tegen mijn vriend. ‘Je mag alleen kijken, niet aankomen, want misschien geef ik nog af!’

03.00 Ik lig wakker. Zelfs nadat ik net het raam heb opengezet, blijft de geur van zelfbruiner in mijn neus walmen. Ik word er gewoon misselijk van en overweeg om nu onmiddellijk alle ingetrokken vloeistof eraf te gaan douchen. Maar ‘hoe langer het intrekt, hoe langer het resultaat zichtbaar blijft’, zo zei K. en dus probeer ik te accepteren dat dit een waardeloze nacht wordt.

08.00 Nog nooit ben ik zo enthousiast uit bed gekomen. Ik ga douchen en die ranzige lucht van me afspoelen. Het water kleurt bruin, maar gelukkig hoorde ik vooraf al dat dat erbij zou horen. Na het afdeppen – ik dep nu, in plaats van dat ik ruw met de handdoek wrijf – bewonder ik mezelf. Zo bruin ben ik nog nooit geweest.

Anne maakt kast, juni 2022
Dit is een foto van ’the day after’ tijdens het klussen. Het lijkt misschien niet bijzonder bruin, maar dit is normaal de kleur van mijn lichaam aan het eind van een extreem zonnige zomer. Heel blij mee dus.

Eerste keer Spray-Tan – mijn conclusie

Lastig, lastig… We zijn inmiddels 3 dagen verder en ik geniet echt met volle teugen van mijn spiegelbeeld. Hier en daar vlekt ‘het bruin’ wel, maar dat valt compleet in het niet met de giraffe-achtige vlekken die ontstonden als ik zelf met een tube aan de slag ging. Niemand ziet direct wat er aan me veranderd is, maar toch krijg ik opvallend veel complimenten, van ‘wat straal jij ineens’ tot ‘je ziet er fit uit vandaag An!’.

Spraytan, benen
Ziehier mijn ‘bruine’ benen. Zoals je bij mijn voeten ziet, is het niet helemaal egaal.

De ‘spray-tan’ zelf, krijgt een dikke 8. Het werkt als een trein en de enige nadelen zijn de stank en het ‘rekening houden met dat je niet alles mag gebruiken’. (Naast het vermijden van ‘gewone zonnebrand’ wordt bijvoorbeeld ook afgeraden parfum op de huid te sprayen, dat soort kleine dingen vind ik toch best irritant om rekening mee te houden).

De locatie waar ik geweest ben, krijgt een 7. Ik noem K. expres niet bij naam, omdat ik me toch oncomfortabel voel bij het feit dat er ineens allerlei extra kosten bij kwamen kijken. Superjammer, want haar uitleg was top, ik was erg op mijn gemak en ik denk dat haar skills ook erg in orde waren.

Ga ik het vaker doen?

Daar is nog geen zinnig woord over te zeggen. Ik wissel nog van ‘nee, ik ga gewoon meer van mijn witte lijf houden en dat zal de maatschappij ook maar moeten doen’, naar ‘mwoah, ik denk dat ik misschien die zelfbruiner die iedereen aanraadt, ga proberen, da’s goedkoper’, naar ‘omg ja, ik wil altijd deze zomerse look’.

Ik weet nu in ieder geval hoe het is, dus ik kan ‘spray-tan’ eindelijk van de bucketlist afstrepen. Mocht je zelf plannen hebben voor een spray-tan, dan hoop ik dat je wat aan mijn ervaring hebt gehad!

Houdoe en veel liefs,

Anne

P.S. 7 dagen later…

Zie hieronder het appje wat ik stuurde naar K. Helaas bleek ik de spray-tan voor mij uiteindelijk toch een tegenvaller te zijn.

Appje n.a.v. spraytan

Deze blog krijg je gratis van me.

Alsjeblieft en heel graag gedaan! Hoeft echt niet, maar wil je tóch graag iets terug geven om je enthousiasme te uiten, me te helpen of me te bedanken, dan kan je een van de volgende dingen doen:

1. Deel deze – of een andere – blog als je denkt dat je omgeving er wat aan heeft! Via een appje bijvoorbeeld, of via social media. 

2. Gooi een kleine bijdrage in de fooienpot. Elke euro is er eentje! 1/3e van alle opbrengsten gaan naar de kosten voor deze website, 1/3 gaat naar een goed doel en het laatste deel draagt bij aan mijn kerstpakket.

3. Wijs mensen op mijn werk! Vertel je buurman dat ik voice-overs inspreek, je manager dat ik stem, zang en muziek-workshops geef, je vriendin over de livedagen over spreken en presenteren en je zus over zangles.

Picture of Anne van de Blog van Anne
Anne van de Blog van Anne
Anne Ermens heeft een eigen bedrijf en hielp - tot nu toe - 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als voice-over en zingende zeemeermin. In haar vrije tijd schrijft ze graag over haar bruisende bestaan (met af en toe een mental breakdown), ontdekkingen om slimmer te werken of leuker te leven en andere random dingen die ze kwijt wil. Lezers zijn enthousiast: vanwege Anne's zelfspot, openheid en 'de kracht om diepgaande dingen luchtig te maken'.
Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen
Abonneer
Laat het weten als er
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
Audrey
5 juni 2022 08:02

Hm, ik had eigenlijk ook wel verwacht dat het langer zou blijven zitten, zeker voor dat geld!

Anne
Anne
5 juni 2022 09:05

Ik las dat je gewoon zonnebrand kan gebruiken na een spraytan als het maar olievrije zonnebrand is. (zegt Google me maar ik snap dat je op zo’n moment je overvallen voelt en het wel doet.) Ik heb er ook weleens over nagedacht, ben net zo wit als jou, maar toch te bang voor oranje kleur en vlekken. Plus voor gladde benen moet ik om de dag scheren dus die zouden dan ook in no time weer wit zijn. Heel leuk om je ervaring te lezen!

EvenDelen.be
8 juni 2022 11:50

Ik heb dit al twee keer laten doen en was er super tevreden over.
Binnenkort trouwen we en dan ga ik terug een spraytan laten doen.
Snel en mooi resultaat.

6
0
Ga naar de reacties!x