Search
Close this search box.

Geprobeerd #1 | De Rups Editie

Tips Rups, Jeuk, Eikenprocessierups, Photo by Michele Bergami on Unsplash

Of je nou een date, netwerkborrel of bushaltegesprek hebt, ik denk dat het onderwerp ‘het weer’ officieel van zijn eerste plek is verstoten door ‘de rups’.

Het emotionele verhaal overslaan en meteen door naar de tips? Klik dan hier!

Het Begin

Het begon een paar weken geleden. Wetende dat ik onweerstaanbaar aantrekkelijk ben voor het muggenvolk verbaasde het me niks dat ik wakker werd als een omgekeerde grote paddenstoel. Wit met rode stippen.

Al snel werd de situatie verdacht, want, de bultjes waren kleiner en bovendien had ik nog geen mug gehoord, iets wat tamelijk bijzonder is gezien het feit ik gevoelig ben voor alle soorten piepjes en geluidjes.

Na een wandeling buiten zag ik het licht. Of nouja. Ik zag een rups. Op de grond.

Ik stopte met ademen.

Het lijkt alsof ik dit schrijf voor het dramatische effect maar ik meen het. Ik stopte met ademen. Mijn lichaam heeft een enorm over-ontwikkeld angst-systeem als het gaat om alle dieren die niet in de categorie ‘vier poten en schattig behaard’ vallen.

Terwijl ik mijn gezicht probeerde te verstoppen in mijn zomerse top, bestaande uit veel te weinig stof om je überhaupt in te kunnen verstoppen, liep ik door, verstijfd van angst. Ondertussen hoorde ik mijn vriendinnen vertellen dat dit rupsenvolk hun ellende niet alleen zichtbaar verspreid, oftewel, door gewoon hun nare zelf te zijn en in bomen te hangen of op de grond te kronkelen, maar ook door hun vervelende haartjes door de lucht te laten dwarrelen. Om op die manier iedereen ter wereld het leven zuur te maken. Het was duidelijk.

Ook ik was slachtoffer van de eikenprocessierups.

Geprobeerd, de Rups Editie

En aangezien ik al van plan was een nieuwe categorie in het leven te roepen, namelijk eentje waarin ik nieuwe dingen probeer, leek het me perfect om af te trappen met een Speciale Rupseditie. (I know, mijn vorige blog was ook al een Speciale Editie, maar het klinkt gewoon leuk.)

(Dit stuk is op 2 juli aangevuld met extra informatie)

Dus, hier komt mijn mening over de dingen die ik geprobeerd heb tegen de jeuk!

1. De After Care Stick / Na De Beet Pen

Wat een lucht komt er van deze jongen af. De ingrediëntenlijst verklaart dat: een van de meest aanwezige bestanddelen is ammoniak. Daardoor prikt het spul in het begin en dat is eigenlijk wel fijn, want dan voel je externe irritatie in plaats van interne jeuk. Maar echt lang werkt het niet.

Te verkrijgen via: Een echte Kruidvat winkel, of hun online webshop.

Beoordeling: 6.

2. De Roller voor Dierenharen

Kroepoek uitgeteld op mijn schoot, Blog Rups
Dit is Kroepoek.

Die had ik natuurlijk al vanwege Kroepoek. (Top, nu ik haar naam noem heb ik weer een excuus er een foto in te gooien.) Het lijkt te mooi om waar te zijn, dat deze roller me zou verlossen van het kwaad. Dat-ie alle haartjes weg zou rollen en me zou bevrijden van de jeuk. Mijn ervaring is dat dat helaas ook te mooi is om waar te zijn. Het werkt niet. Ik heb nog steeds jeuk. Het kwaad is al geschied.

Beoordeling: 1.

Te verkrijgen via: Een dierenwinkel, Action, Ikea of online. In plaats van een roller kan je ook Duct tape of plakband gebruiken. (Maar mijn poging met plakband leverde ook niks op.)

3. De Aloë Vera Gel

Deze optie werd me getipt door een aantal mensen, maar was bij het Kruidvat, de Trekpleister en zelfs de Tuinen (of Holland & Barret, die naamsverandering heb ik nooit begrepen) uitverkocht.

Gelukkig vond ik een tube bij een marktkraampje. En het werkt als een tierelier, het verkoelt en verzacht en stinkt bovendien niet zo als die ranzige ammoniakroller. En als de eikenprocessierups op een dag hopelijk uitsterft, is deze substantie ook nog te gebruiken als aftersun. Ik zeg: win-win!

Natuurlijk zijn niet al je problemen na een keer smeren als sneeuw voor de zon verdwenen, maar ze lijken wel langzaam te verminderen.

Beoordeling: 9

Te verkrijgen via: Als ook in jouw drogisterij alles is uitverkocht kan je zo’n gel ook online bestellen. Hier bijvoorbeeld, voor €11,90, een gel met 92% Aloë Vera.

4. De Aloë Vera Plant

Toen ik na het afrekenen van mijn tube gel mijn huis inliep realiseerde ik me dat ik al weken een Aloë Vera plant op de badkamer heb staan. Gekocht omdat het mooi was, voor het idee van ‘meer zuurstof’ maar ook met het ambitieuze plan om daar gezichtsmaskertjes en dergelijke van te maken.

Ik sneed er een stuk af, kneep de gel eruit en smeerde het op. Het voelde nogal snotterig maar verlichtte, net als de gel, mijn jeuk. Toch gaat mijn voorkeur naar de gel, niet alleen vanwege het frissere gevoel, maar ook vanwege de neutralere geur. Nadat ik me had ingesmeerd met de plant vond ik mezelf namelijk nogal naar ‘Eau de Intratuin’ ruiken.

Dit is overigens wél de meest duurzame oplossing! (Let overigens op met huisdieren, het sap van de plant is sowieso giftig voor katten. Zorg dat ze niet aan je uitgeknepen stuk plant gaan likken dus!)

Beoordeling: 7

Te verkrijgen via: Tuincentra!

5. De Föhn

“Als de jeukende bultjes worden verhit, stolt het eiwit in het gif en verdwijnt de jeuk.” Mooie woorden en dus de moeite waard om te proberen.

Zondag begon ik met het experiment, waar ik als een soort influencer verslag van uitbracht in mijn Instagram Stories.

Nadat ik de hele rechterkant van mijn lichaam had geföhnd merkte ik uiteindelijk inderdaad een verschil. Een subtiel verschil. Maar wel een verschil.

Let wel op met föhnen: je wil natuurlijk niet je jeukbulten vervangen door eerstegraads brandwonden!

Beoordeling: 5

Te verkrijgen via: Je buurmeisje, moeder of ijdele beste vriendin.

Extra Tip

Er zijn overigens – tenzij in tijden van een rupsoverschot zoals nu – veel producten met dit bestanddeel verkrijgbaar. Kies wel voor een versie waarin écht een hoog percentage Aloë Vera zit. Je kunt dit zien aan de volgorde op de ingrediëntenlijst: hoe verder vooraan het ingrediënt zit, des te meer ervan aanwezig is in het product.

En verder….

  • Schijnen antihistamine-pilletjes ook te werken bij rupsen-bultjes-jeuk. Dit zou ik alleen bij echt onhoudbare nood gebruiken, aangezien ik het slikken van medicatie toch wel wat verder vind gaan dan het opsmeren van een of ander spul. (Inmiddels is hier sprake van en kocht ik wat bij de Aldi, geen grandioos effect.)
  • Hoor ik ook veel goeds over Calendula. Deze was helaas uitverkocht in mijn omgeving, dus heb ik niet kunnen proberen.
  • Logisch, hoe meer je bedekt bent in kleding en hoe minder je buiten bent, hoe minder kans dat de haartjes op je huid komen. Maar het is zomer. En aangezien het morgen 33 graden wordt, is er geen rups ter wereld die mij tegenhoudt om in mijn bikini ergens aan het water te gaan liggen.*
  • Noemde iemand nog ‘Weegbree’, een bepaald soort onkruid wat je over de bultjes kan wrijven tegen de jeuk.
  • Ook havergel en mentholgel werden aangeraden. (Bedankt Lies en vreemde mevrouw in de drogist.)
  • Noemde Tim zijn stappenplan waar hij enthousiast over was: “Wat ik doe is zodra de jeuk begint is een stuk plakband erop doen en eraf trekken. Daarna hand reiniger mét alcohol erop doen. Even laten intrekken. Daarna Hansaplast Wondzalf erop smeren. Het is een gedoe maar werkt perfect en je krabt jezelf niet open. Echt perfect!”

Heb jij nog tips? Ik hoor het graag!

Liefs,

Anne

*Ok, dit is niet helemaal waar. Als er rupsen zitten waar ik ga zwemmen dan verhuis ik naar een binnenzwembad. Ik vind het echt hele nare beesten. Daarom heb ik ze ook niet als afbeelding gebruikt in deze blog, in plaats daarvan staat er een foto van een vlinder. Die vind ik ook vervelend met hun nare kriebelpootjes, maar ik kan ze stukken beter verdragen.

Sommige links in deze blogpost zijn Affiliate Links. Lees er meer over op deze pagina.

Deze blog krijg je gratis van me.

Alsjeblieft en heel graag gedaan! Hoeft echt niet, maar wil je tóch graag iets terug geven om je enthousiasme te uiten, me te helpen of me te bedanken, dan kan je een van de volgende dingen doen:

1. Deel deze – of een andere – blog als je denkt dat je omgeving er wat aan heeft! Via een appje bijvoorbeeld, of via social media. 

2. Gooi een kleine bijdrage in de fooienpot. Elke euro is er eentje! 1/3e van alle opbrengsten gaan naar de kosten voor deze website, 1/3 gaat naar een goed doel en het laatste deel draagt bij aan mijn kerstpakket.

3. Wijs mensen op mijn werk! Vertel je buurman dat ik voice-overs inspreek, je manager dat ik stem, zang en muziek-workshops geef, je vriendin over de livedagen over spreken en presenteren en je zus over zangles.

Picture of Anne van de Blog van Anne
Anne van de Blog van Anne
Anne Ermens heeft een eigen bedrijf en hielp - tot nu toe - 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als voice-over en zingende zeemeermin. In haar vrije tijd schrijft ze graag over haar bruisende bestaan (met af en toe een mental breakdown), ontdekkingen om slimmer te werken of leuker te leven en andere random dingen die ze kwijt wil. Lezers zijn enthousiast: vanwege Anne's zelfspot, openheid en 'de kracht om diepgaande dingen luchtig te maken'.
Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
Jacqueline
Jacqueline
29 juni 2019 16:37

Hoi, via onze buurtapp, in een buurt geteisterd door de eikenrups, kreeg ik de tip om met een zo heet mogelijke föhn op de bultjes te blazen. De irritatie wordt nl veroorzaakt door een soort eiwit?? dat stolt door het föhnen. Weg jeuk en daarna weg bultjes. Werkt alleen als je ze nog niet hebt opengekrabd…. Ik geef de tip maar door en hoop van harte voor je dat het helpt. Groetjes Jacqueline

2
0
Ga naar de reacties!x