Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ik kan het niet | Deel 1

Ik kan het niet, Parkeren, Auto

Als zangdocent en zangeres hoor ik regelmatig mensen die zeggen: ‘ik kan helemaal niet zingen’, ‘het lijkt me echt superleuk als je zo goed kan zingen’ en ‘ik vind m’n stem zo lelijk’. Dat hoor ik bijvoorbeeld op sociale gelegenheden, als reactie wanneer ik vertel wat ik doe in het dagelijks leven. Maar ik hoor het ook gewoon tijdens zanglessen en bij het geven van proeflessen.

En hoewel ik natuurlijk begrijp dat iedereen wel zou willen kunnen zingen zoals Beyoncé, verbaas ik me erover hoe belangrijk het is voor mensen. En bovendien; hoe onzeker en gefrustreerd het ze kan maken.

Er zijn wel honderden vaardigheden waar je waarschijnlijk meer aan hebt in het dagelijks leven dan goed kunnen zingen! Waarom zou je het zo belangrijk maken?*

Kwaliteiten waar de meeste mensen over het algemeen meer aan zouden hebben dan ‘goed kunnen zingen’:

Ruimtelijk Inzicht

Hoeveel tijd bespaar je wel niet als je goed kan inparkeren? Als je goed kan inschatten of je wel of niet nog die ene afslag kan nemen? Ik denk dat ik jaarlijks de tijd van een 40-urige werkweek extra nodig heb omdat ik denk dat mijn auto niet op de parkeerplaats past en dan tóch maar een ander plekje zoek.

Besluitvaardigheid

Gewoon een keuze maken bij de Albert Heijn XL in plaats van er uren te lopen ijsberen. Of gewoon je huis opruimen in plaats van hulpeloos op de bank om je heen kijken, niet wetend waar je moet beginnen.

Culinair Talent

Een vriend van me kan geweldig koken, wekelijks komen er mensen bij hem eten. Supergaaf, je voldoet in een primaire behoefte en kan het koppelen aan sociale gelegenheden!

(Ik heb dit talent niet. Daarom staat er ook maar één recept op mijn blog.)

Sociale Vaardigheden

Je kunnen inleven in een ander, je emoties onder woorden weten brengen, feedback kunnen geven en ontvangen. Elke werkgever, familielid, vriend zal liever hebben dat je goede sociale vaardigheden hebt dan dat je geweldig zingt, jongleert of kan breakdancen.

Kunnen reanimeren

Als er iemand een hartstilstand krijgt, dan heeft-ie niks aan mijn zangtalent. ‘Shit’, zou-ie denken, ‘had Anne maar een cursus reanimeren gedaan, in plaats van een al die cursussen zangtechniek’. Terwijl ik dit typ, weet ik trouwens niet eens of een hartstilstand wel de situatie is waarin je moet reanimeren. Zo weinig weet ik er dus vanaf.

Moraal van het verhaal

Als je je drukt maakt over iets wat je (nog) niet (bijzonder goed) kan, vraag je dan eens af hoe belangrijk het nou echt is*! Enne, als het dan écht zo belangrijk is, bedenk je dan wat je er voor over hebt om je te ontwikkelen. Maar dat is een ander verhaal, ik kom erop terug in deel 2.

Liefs,

Anne

*Tenzij het je beroep is of je de ambitie hebt er je beroep van te maken uiteraard. Want natuurlijk is het voor mijzelf wél heel erg van belang om goed te kunnen zingen.

Picture of Anne van de Blog van Anne
Anne van de Blog van Anne
Anne Ermens heeft een eigen bedrijf en hielp - tot nu toe - 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als voice-over en zingende zeemeermin. In haar vrije tijd schrijft ze graag over haar bruisende bestaan (met af en toe een mental breakdown), ontdekkingen om slimmer te werken of leuker te leven en andere random dingen die ze kwijt wil. Lezers zijn enthousiast: vanwege Anne's zelfspot, openheid en 'de kracht om diepgaande dingen luchtig te maken'.
Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
Wies
Wies
19 mei 2017 21:34

Superleuk weer!!!

Els
Els
20 mei 2017 16:42

Super geschreven en je hebt er idd wat aan.
Je staat meer stil wat nu eigenlijk belangrijk is!!!!
Liefs

4
0
Ga naar de reacties!x