Search
Close this search box.

De Tragedie van het Google Boodschappenlijstje (en hoe je het oplost)

De Tragedie van het Google Boodschappenlijstje (en hoe het op te lossen) (Blog)

Mocht je me langer kennen, dan weet je dat ik AD(H)D heb, van gadgets hou en mijn complete bestaan afhangt van de systemen die ik heb gemaakt mét die gadgets. Een van de belangrijkste dingen hierin? Het Google Boodschappenlijstje, in combinatie met de Google Home apparaten die we door het hele huis hebben hangen.

Deze blog is geüpdatet op 12 februari 2024, om 11.00.

Google Boodschappenlijstje

Het was zo gemakkelijk: gewoon vanuit de koken gillen ‘hey Google, zet hagelslag op het boodschappenlijstje’. Om daarna vrolijk het pak ‘de Ruijter melkhagelslag’ – die van de Ruijter is echt de lekkerste – aan mijn lippen te zetten en ‘leeg te drinken’. Wetende dat mijn vriend in de supermarkt automatisch op zijn lijstje zou zien, dat hij een nieuw pak mee zou moeten kopen.

(Hoe dat werkt? Google Home – wij hebben een mini – herkende mijn stem, zette mijn woorden om naar digitale signalen en koppelde die weer door naar het boodschappenlijstje wat dan weer gekoppeld was aan zowel mijn google-account, als het account van mijn vriend.)

Kind kon de was doen.

Tot die ene verandering in januari 2024

Ik had de aankondiging al gezien; het Almachtige bedrijf had besloten het standaard lijstje om te zetten naar een Google Keep ‘iets’. Zou geen problemen opleveren, zeiden ze in zwart-op-witte letters op mijn scherm. Alles van het oude google boodschappenlijstje zou automatisch op het nieuwe worden gezet.

Niet dus. Geen lijstje te bekennen. En de Google Home lijkt ook in paniek als ik erover begin. Net als de Google Assistent app.

“Sorry, er was een probleem bij het lezen van je boodschappenlijst, probeer het later opnieuw”, hoor ik al dagen.

En dus zoek ik al dagen naar een oplossing.

De oplossing

Die is er nog niet. Geloof me, ik heb ALLES gelezen. Alles geprobeerd. Opnieuw aan en uit gezet. In en uitgelogd. Titels van lijstjes veranderd naar ‘winkelwagen’. In het Engels gepraat. Maar het mag niet baten. En aangezien ik vrij technisch ben, ligt het dus aan google.

Wanneer ik de échte oplossing vindt voor het Google Boodschappenlijstje, deel ik ‘em natuurlijk meteen hier. Maar ik wilde je vast even op de hoogte brengen. Zorg in ieder geval dat je in https://assistant.google.com/settings/notesandlists alvast hebt aangevinkt dat je ‘Google Keep’ wil gebruiken.

De tijdelijke oplossing om je boodschappenlijstje te regelen – en te delen – via Google

Probleem Google Boodschappenlijstje, Google Keep, Google Home en Google Assistent (B)
 1. Download de Google Keep app
 2. Log in met je bestaande gegevens
 3. Klik op het vierkantje met het vinkje
 4. Geef de lijst een naam
 5. Klik op de 3 puntjes rechts onderin
 6. Klik op bijdragers
 7. Voeg de mensen toe met wie je de boodschappenlijst wil delen

Klaar. Dit Google boodschappenlijstje werkt dus – nog? – niet met Google Assistent, of Google Home. Ik ben dus verre van enthousiast.

Maar, tot Google hun shit weer heeft opgelost, is het in ieder geval iets.

To be continued…

Ik hou je op de hoogte via deze blog. Ga lekker verder met je zondag. Wandelen in het bos, films kijken, je huis schoonmaken, whatever. Of maak deze nachos als goddelijke lunch. Maar laten we voorkomen dat we massaal uren en uren van ons leven verspillen met een hyperfocus op dit probleem.

Dat doe ik wel voor je.

Houdoe en liefs,

Anne

P.S. Dit was niet per se de blog die ik in gedachte had als ‘eerste van 2024’

Want ik wilde eigenlijk minimaal nog even terugblikken op 2023. Mijn favorieten met je delen. Je vertellen waarom ik mijn blog tóch weer los heb gekoppeld van mijn ‘gewone website’. (Spoiler: ook vanwege een probleem met Google. Ik ontdekte dat je – als je mijn bedrijf googlede – een foto van mij als gedetineerde zag. Ik heb niet echt vastgezeten, maar speelde ook als actrice in een gevangenisgame. Heeuul tof, maar niet ideaal als uithangbord voor mijn bedrijf.)

Maar goed. Die dingen komen dus nog. Tot later! (Edit: inmiddels staat ‘de 24 voor 2024‘ online.)

Toevoeging 12 februari

Ok! Er zit beweging in de zaak. Het slechte nieuws: het werkt nog niet zoals we gewend waren. Maarrrr… er werkt in ieder geval iets. Het boodschappenlijstje. In het Engels.

Wat moet je doen:

 • Open je Google Home app
 • Ga naar instellingen
 • Klik op ‘Google Assistent’ en daarna op ‘alle assistent-instellingen beheren’
 • Klik op talen
 • Stel ‘English (United States) in als je eerste voorkeur (en Nederlands eventueel als tweede voorkeur)
 • Roep ‘Add carrots to my grocery list’
 • Klaar! Je vind de lijst nu in Google Keep.

Toevoeging 25 februari

Hallelujah. Het werkt bij mij weer. En het is niks wat ik zelf heb gedaan, of wat jij zou moeten doen. Ik denk dat het probleem echt bij Google lag en zij het op hebben gelost.

Het enige wat ik heb gedaan is blijven proberen én inmiddels Google Assistant weer op Nederlands instellen. Hoop dat het voor jou ook werkt!

Deze blog krijg je gratis van me.

Alsjeblieft en heel graag gedaan! Hoeft echt niet, maar wil je tóch graag iets terug geven om je enthousiasme te uiten, me te helpen of me te bedanken, dan kan je een van de volgende dingen doen:

1. Deel deze – of een andere – blog als je denkt dat je omgeving er wat aan heeft! Via een appje bijvoorbeeld, of via social media. 

2. Gooi een kleine bijdrage in de fooienpot. Elke euro is er eentje! 1/3e van alle opbrengsten gaan naar de kosten voor deze website, 1/3 gaat naar een goed doel en het laatste deel draagt bij aan mijn kerstpakket.

3. Wijs mensen op mijn werk! Vertel je buurman dat ik voice-overs inspreek, je manager dat ik stem, zang en muziek-workshops geef, je vriendin over de livedagen over spreken en presenteren en je zus over zangles.

Picture of Anne van de Blog van Anne
Anne van de Blog van Anne
Anne Ermens heeft een eigen bedrijf en hielp - tot nu toe - 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als voice-over en zingende zeemeermin. In haar vrije tijd schrijft ze graag over haar bruisende bestaan (met af en toe een mental breakdown), ontdekkingen om slimmer te werken of leuker te leven en andere random dingen die ze kwijt wil. Lezers zijn enthousiast: vanwege Anne's zelfspot, openheid en 'de kracht om diepgaande dingen luchtig te maken'.
Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
0
Ga naar de reacties!x