Search
Close this search box.

Mijn 24 voor 2024 (en hoi, ik ben verhuisd)

Mijn 24 voor 2024 (en hoi, ik ben verhuisd) (Blog)

Voor ik met ‘mijn 24 voor 2024’ start – waarin ik je meeneem in 24 doelen voor het jaar 2024, moeten we het eerst nog even over iets anders hebben.

Terug bij af

Mocht je me echt al sinds het begin volgen (ik schreef mijn eerste blog in 2015) dan weet je misschien nog dat mijn ‘woordenkots’ – dat klinkt oneerbiedig, maar laten we wel wezen, mijn schrijfsels zijn niet altijd to the point – eerst op een losse website stond. ‘Anneover.nl’, heette die website. Want dan had ik ‘Anne over… Speeddaten’, ‘Anne over… Het Avontuur met de Blablabla’.

Hoe dan ook. Was leuk.

Zo leuk, dat ik het steeds meer omarmde en ik besloot mijn persoonlijkheid niet langer te verstoppen op een losse blog, maar gewoon HOPPA, lekker te delen vanuit een algemene website: www.anne-ermens.com. Gewone een Grote Anne-Site, waar mensen ook terecht konden voor info over mijn zangworkshops, stemcoaching, zangles en ga zo maar door.

Eind goed, al goed, dacht ik.

Lekker overzichtelijk.

Totdat…

Totdat ik eind vorig jaar mezelf googlede en bij ‘dat vakje op Google’, het bedrijfsprofiel, zag dat er een mugshot stond. EEN MUGSHOT! Zo’n gevangenisfoto!

Van alle fraaie foto’s die ik had, koos Google juist een foto waarop ik eruit zag alsof ik elk moment iemand de nagels uit de vingers kon trekken!

Google snapt mijn bedrijf niet, Anne in Gevangenis, Prison Escape, 24 voor 2024 (B)

Voor de duidelijkheid: ik heb wel een gevangenisverleden, maar dat is puur omdat ik als actrice voor Prison Escape werkte. Da’s een soort interactief theaterspel waarbij je uit een gevangenis moet ontsnappen. Onzettend vet. Maar als mensen niet weten hoe die vork in de steel zit is het ehm, toch een beetje jammer.

Bovendien

Toen tijdens de kerstvakantie – ik heb mezelf lekker 2 weken vrij kunnen geven – mijn ‘inner nerd’ aan het roer stond en eens even in de cijfers dook, zag ik tot mijn verbazing:

  • Mijn officiële website werd de laatste maanden beter gevonden als mensen zochten op ‘Spay-tan ervaring’ dan wanneer ze zochten op ‘zangles in Breda’
  • Dagelijks kwamen er bezoekers binnen die zochten op ‘buiten plassen’
  • Van de 10 best-scorende blogs, gingen er maar 4 over mijn werk

Het is niet per se zo dat mijn zakelijke blogs (zoals die over keelpijn, of zangtalent) het slecht doen hoor. De persoonlijke blogs doen het gewoon óók echt téringgoed.

En uiteindelijk is dat niet handig.

Want we willen Google niet in de war maken over wat ik doe en waarvoor mensen bij me aan moeten kloppen. Tijd om ‘em te ‘her-opvoeden’ dus. En dat brengt me bij ‘mijn 24 voor 2024’.

De 24 van 2024

Ik zag ‘em eerder al voorbij komen bij Merel, de ’24 voor 2024′. Een traditie die ze oppikte bij schrijfster Gretchen Rubbin, die benadrukt dat het gaat om het focussen op acties. Níet op de uitkomst. (Dus niet: ‘ik wil Wimbledon winnen’ maar ‘ik ga 3x per week trainen voor Wimbledon’. Niet dat ik dat ga doen overigens. Ik weet amper wat het is. Het enige waar ik aan moet denken is: had Enrique Iglesias niet iets met die ene vrouw die zo goed kon tennissen?)

‘Maar Anne, als het geen tennissen is, wat ben je dan wél van plan dit jaar?’ Nou, dat zal ik vertellen.

Mijn 24 voor 2024

1. Niet krampachtig doen over doelen. Ja. Beetje suf misschien, maar wel belangrijk. Ik ben namelijk tot nu toe altijd iemand geweest die zich elk jaar op 1 januari ‘vies’ voelde. Omdat ze het nieuwe jaar niet met een perfect schoon huis, onthaarde benen en een lege inbox startte. Ik kan een beetje krampachtig doen en dat wil ik graag loslaten. Deze lijst is dus ook meer een bron van inspiratie, dan een wurgcontract met mezelf.

2. Elke week stilstaan bij ‘wat ik kan doen om de mensen met wie ik werk, nóg beter te kunnen helpen’. Want eerlijk: ik ben IN SHOCK als ik zie hoeveel mensen alleen maar doelen hebben als ’15 uur per week werken’ en ’10K omzet’. Niet dat ik niet wat minder zou willen werken én wat meer winst zou halen, maar ik vind het krankzinnig dat de nummer 1 prioriteit bij veel mensen lijkt te zijn: ‘hoe kan ik meer mensen binnenlokken’.

Er staan dus 4 uur per week in mijn agenda geblokt, om na te denken en actiepunten te bedenken. Op maandag voor online trainingen. (‘Hoe kan de leeromgeving gebruiksvriendelijker’.) Op dinsdag voor invividuele stemcoaching en zangles. (‘Kunnen we het moeras in de tuin aanpassen zodat mensen makkelijker kunnen parkeren’.) Op woensdag workshops en livedagen. (‘Wanneer laat ik me bijscholen in Vocal Painting’.). En op vrijdag voor voice-over-werk. (‘Kan ik iets maken waardoor opdrachtgevers live op afstand kunnen regiseren’.) HOPPA!

Privédingen…

3. Me verdiepen in menstruatie, ovulatie en ga zo maar door. Met Sinterklaas kreeg ik dit boek – blij mee, stond ook op m’n verlanglijstje – ik haalde mijn eerste ovulatietesten en hou al een paar maanden mijn cyclus bij in de app ‘Flow’.

Dat doe ik trouwens niet omdat ik een fascinatie heb voor biologische processen ofzo. Maar aangezien het in de 24 voor 2024 niet om de uitkomst zou moeten gaan (namelijk: ik wil een kindje krijgen), benoem ik het maar op deze manier. En ja, ik weet natuurlijk dat er voor een baby meer moet gebeuren dan ‘je cyclus tracken’, muahaha. Maar daar schrijf ik niet over. Heb ik tóch nog een mysterieuze kant.

4. Minstens 1x iets organiseren voor leuke mensen. Ik ken namelijk heeuul veeuul leuke mensen en vind het lastig dat ik niet met iedereen vriendschappen kan onderhouden. Dat klinkt als een suf probleem, maar ik ervaar het soms echt als een probleem. En daarom wil ik iets organiseren zodat al die leuke mensen elkaar ook leren kennen, want nieuwe vrienden maken als je volwassen bent, is gewoon best wel een uitdaging voor veel mensen. Misschien dat ik gewoon een keertje op Instagram roep ‘ik ga zwemmen met leuke mensen in Breda, wie gaat er mee’.

5. Elke maand een spelletje spelen. Na 25 jaar heb ik mijn spelletjestrauma verwerkt. (Mijn zusje wilde altijd spelletjes spelen, omdat ze altijd won. Was echt geen hol aan.) En ik realiseer me steeds vaker dat ‘spelletjes doen’ echt leuk is. Tenminste, als het niet te lang duurt en je er gezellig doorheen kan ouwehoeren.

Naast dat ik vaker mensen wil uitnodigen – we hebben een ronde tafel, ideaal voor spelletjes – staat er zelfs een Pub Quiz op de planning!

6. Overleggen met de tandarts over een beugel. Mijn tanden gaan steeds schever staan. En hoewel ik van ‘me eiguh’ wil houden zoals ik ben, heb ik een obsessie met tanden. (Nooit verteld denk ik, maar ik heb 2 kronen omdat ik ooit 2 tanden verloor tijdens een val op de fiets. Heeft me een hoop geld, onzekerheid, pijn, angst en ongemakkelijke lachjes op foto’s gekost.)

7. 4 BH’s kopen. Dit lijkt een makkelijk doel, maar blijkbaar is het een uitdaging voor me om BH’s te kopen. Ik heb heel 2023 gedaan met 1 BH. (Een échte bedoel ik dan. En als die in de was zat, droeg ik er óf geen, of een sporteditie, of een bikini.) Het is gewoon elke keer niet belangrijk genoeg.

Op gebied van werk…

8. Wekelijks 2 uur Investeren in mijn relatie met Google. Zodat-ie weer snapt dat mensen die een voice-over zoeken, trainingen over Lax vox, zangles in Breda, stemcoaching, een workshop voor hun vrijgezellenfeestje en ga-zo-maar-door, naar www.anne-ermens.com moeten. En dat mensen die zoeken naar uitgebreide verhalen over gevoelens en random dingen (zoals spray-tans, ADHD, reviews over de air up) lekker hier, op blogvananne.nl terecht mogen komen.

Kleine kanttekening: ik wil een goede relatie met onze Almachtige Internet God, maar niet ten koste van alles. Tuurlijk ontkom ik er niet aan een beetje rekening te houden met wat de zoekmachines fijn vinden, maar ik weiger ChatGPT voor me te laten schrijven ‘om maar hoog in Google te komen’.

9. Echt mijn aantekeningen van de zanglessen die ik geef op de dag zelf uitwerken. Ik plan standaard 15 minuten ‘leerling-vrije tijd’ tussen mijn lessen, zodat ik mijn aantekeningen meteen kan uitwerken. Maar ik denk tot nu toe toch te vaak ‘aah, nog even kletsen’ of ‘even m’n mail kijken’. Met als resultaat dat ik een week later niet meer weet wat ik bedoel met krabbels als ‘als enge pop’ of ‘rnouabdq’. (Ik kan m’n handschrift vaak niet ontcijferen.)

10. Mijn VA’s niet meer controleren. Mocht je het gemist hebben: ik heb 2 VA’s. Virtual Assistents. Echte mensen – geen robots – die me op afstand helpen in m’n bedrijf door bijvoorbeeld automatiseringen te controleren of mails te beantwoorden. Ze zijn een van de hoogtepunten van 2023 en in 2024 wordt het tijd dat ik niet meer ‘voor de zekerheid’ wekelijks controleer ‘wat ze naar mijn klanten hebben gemaild’. (Schaam me er niet voor overigens. Mijn bedrijf is mijn verantwoordelijkheid, dus ik vind het alleen maar slim dat ik betrokken blijf bij wat er gebeurd. Maar nu mag het wel een beetje minder.)

11. Meer winst maken zodat ik ook meer kan doneren. Dit jaar voelde ik me zo rijk – omdat we een huis hebben kunnen kopen* – dat ik ook eindelijk ruimte voelde wat meer financieel te kunnen geven. Ik gaf o.a. aan:

  • Sjamadriaan, die me met beide benen op de grond houdt en voorkomt dat ik dagelijks mantra-zingend-wierook-zwaaiend-manifesterend-en-suplement-slikkend door het leven zweef omdat ‘mensen op Instagram me dingen wijsmaken’. (Soms slaat hij óók wel weer door, maar ik ben blij dat hij zorgt voor wat balans.)
  • Animals Faith, de stichting van mijn lieve vriendin Liz.
  • Seskualiek, die eerder ook Conservatorium deed, maar nu haar zangeressen-werk combineert met haar werk als seksuologe en waardevolle content deelt.

*We – 2 ZZP’ers in de culturele sector die 3 coronajaren achter de rug hadden – waren niet per se zo rijk dat we een huis konden kopen. We hadden echt heel veel geluk met een starterslening van de gemeente én een voorschot op de erfenis van alle ouders die het geluk hebben gehad altijd te kunnen werken.

Gewoontes

12. Elke maand een boek lezen. (Ben nu bezig in deze, lekker zoetsappig en I love it.)

13. Wekelijks een ‘Blog van de Week’ delen op Instagram, zodat die ‘ouwe rakkers’ (gadver, wat klinkt dat vies) ook nog eens wat liefde en aandacht krijgen.

14. Mijn gezondheid (nog) belangrijk(er) maken en mijn goede gewoontes prioriteit geven. Zodat om 01.31 naar bed gaan – zoals nu – weer uitzondering wordt in plaats van gewoonte en ik mijn ‘Sleutelactiviteit‘ weer dagelijks oppak.

15. Elke zondag soep maken. Zodat ik, als ik 3x per week rond 22.30 thuiskom van het lesgeven, niet wéér zo’n arme Flink-bezorger naar me toe laat fietsen met een zak Bugles en een tube kaas, maar gewoon een kopje courgettesoep oplepel.

16. Wekelijks in bad. Omdat het lekker is en ik er te weinig tijd voor maak omdat ik altijd productief wil zijn. Da’s bullshit.

…en nog wat random dingen

17. Spontaan een dagje naar Antwerpen. Dat klinkt heel ver weg, maar is dichterbij dan Amsterdam vanuit hier. En het lijkt me zo cool om te doen, zo spontaan.

18. In mijn eentje naar het Sprookjesbos. Sinds vorig jaar hebben we een abonnement op de Efteling (ook een hoogtepunt van 2023) en het is helemaal de moeite waard. Maar ik wil gewoon 1x rustig op het gemakske, in mijn eentje, door het Sprookjesbos wandelen en alle sprookjes beluisteren.

19. Weer een film in 4DX zien. Omdat dat cool is.

20. Een keer Dungeons & Dragons spelen met mijn vriend. Hij is er zo enthousiast over en hij reageert zelf altijd zo betrokken op alles waar ik enthousiast over ben, dat het tijd wordt om het een nieuwe kans te geven.

21. Iets zaaien in onze eigen tuin zodat we ervan kunnen eten of drinken. Ik heb voor kerst een dropplant gehad, maar heb natuurlijk ook visoenen van schalen vol aardbeien uit eigen tuin. En munt. Courgettes. Aardappelen. (Als m’n schoonvader dit leest: grapje. Ik weet dat dat niet allemaal kan.)

22. Naar de bios met mijn moeder. Omdat ze altijd zo onder de indruk is van alle effecten. (Vorige maand zagen we ‘Wonka’: aanrader!)

23. Dingen gewoon online zetten. In november deed ik mee aan de 30-dagen-troep-challenge, waarin ik werd uitgedaagd om 100 stukken content te maken in 30 dagen en het was zo lekker om veel te maken. Om de impuls voor een postcast te volgen, in plaats van weg te wuiven vanwege de ‘wat-als-niemand-erop-zit-te-wachten-gevoelens’ die ik natuurlijk ook gewoon heb.

24. Keihard genieten. Want God, wat heb ik het goed. Zo veel fijns om op terug te kijken en zo veel fijns om naar uit te kijken.

Wat zijn jouw 24 voor 2024?

Leuk als je een reactie achterlaat! Je hoeft ze niet alle 24 te noemen hoor.

Houdoe en veel liefs,

Anne

Deze blog krijg je gratis van me.

Alsjeblieft en heel graag gedaan! Hoeft echt niet, maar wil je tóch graag iets terug geven om je enthousiasme te uiten, me te helpen of me te bedanken, dan kan je een van de volgende dingen doen:

1. Deel deze – of een andere – blog als je denkt dat je omgeving er wat aan heeft! Via een appje bijvoorbeeld, of via social media. 

2. Gooi een kleine bijdrage in de fooienpot. Elke euro is er eentje! 1/3e van alle opbrengsten gaan naar de kosten voor deze website, 1/3 gaat naar een goed doel en het laatste deel draagt bij aan mijn kerstpakket.

3. Wijs mensen op mijn werk! Vertel je buurman dat ik voice-overs inspreek, je manager dat ik stem, zang en muziek-workshops geef, je vriendin over de livedagen over spreken en presenteren en je zus over zangles.

Picture of Anne van de Blog van Anne
Anne van de Blog van Anne
Anne Ermens heeft een eigen bedrijf en hielp - tot nu toe - 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als voice-over en zingende zeemeermin. In haar vrije tijd schrijft ze graag over haar bruisende bestaan (met af en toe een mental breakdown), ontdekkingen om slimmer te werken of leuker te leven en andere random dingen die ze kwijt wil. Lezers zijn enthousiast: vanwege Anne's zelfspot, openheid en 'de kracht om diepgaande dingen luchtig te maken'.
Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen
Abonneer
Laat het weten als er
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
Mariette
Mariette
18 januari 2024 19:30

Toffe 24 for 24! Ik heb voor mezelf een lijstje gemaakt met 24 creatieve dingen die ik kan doen. Elke twee weken ga ik er 1 doen. (Meer mag ook) De dingen variëren van simpel (kleurplaat) tot iets waarvoor ik een nieuwe skill moet leren. (Lees: een tutorial kijken). Of misschien wel een les nemen om te zingen terwijl ik ukelele speel… Wie weet

Janine
Janine
18 januari 2024 21:39

Om te beginnen je ‘ukulele les met kampvuurliedjes’, morgenavond bijwonen! Helemaal zin in! De rest van de 23 volgen dan vanzelf 😉
Tot morgen!

Audrey
5 februari 2024 18:02

Mooie lijst heb je gemaakt! Ik vind vooral 4 heel leuk bedacht, en ook 18 is een topidee. En verder duim ik voor het maken van de mini <3

6
0
Ga naar de reacties!x