Search
Close this search box.

(Nieuwe) Vrienden maken als je al Volwassen bent

(Nieuwe) Vrienden maken als je al Volwassen bent, Photo by Simon Maage on Unsplash

Nieuwe vrienden maken. Als je naar school gaat, gaat het vanzelf: je laat een meisje uit de klas met je stoepkrijt spelen en voila, een nieuwe vriendin is gemaakt.

Maar, hoe ouder je wordt, hoe ingewikkelder het lijkt te zijn.

Toen ik een paar maanden terug verhuisde naar een stad waar ik om precies te zijn 0 (nul!) mensen kende, vond ik het dus best een beetje spannend wat dat voor mijn sociale leven zou betekenen. Ik heb een eigen bedrijf en dus geen collega’s, hoe zou ik dan aan nieuwe vrienden kunnen komen? Bovendien, bedacht ik, alle mensen van mijn leeftijd zijn natuurlijk al lang ‘bezet’. Ze hebben al genoeg vrienden en zitten helemaal niet te wachten op nóg iemand om ‘in te moeten investeren’.

(Dat klinkt misschien bot, maar is wel hoe ik het in het verleden heb ervaren, juist ook vanuit mijn kant. Als ik op verjaardagen nieuwe mensen ontmoette dacht ik: ‘leuk, maar hoe geweldig je ook bent, het past er niet meer bij’. Te veel van iets goeds is alsnog te veel en dat is niet goed. Dat geldt voor pepernoten, voor optredens, voor kittens en dus ook voor leuke mensen.)

Vervangen?

Natuurlijk: ik heb ook gewoon mijn ‘oude vrienden’. Maar de meeste daarvan zitten in omgeving Arnhem, waar ik voorheen ook woonde. Of ze wonen in Tilburg, in Utrecht, of nouja, verspreid door heel Nederland eigenlijk.

En ja, deze mensen zijn absoluut de moeite waard om voor heen en weer te rijden en ik wil ze ook absoluut niet vervangen. Maar, als ik op een zwoele zomeravond om 21.30 klaar ben met zangles geven en dan nog een terrasje wil pakken, vind ik het wel leuk om ook in Breda – waar ik nu woon – een sociaal leven te hebben.

Gelukt!

Het is me inmiddels gelukt een hele hoop nieuwe mensen te leren kennen. Dat is voor een deel geluk, maar voor een deel ook het resultaat van mijn eigen inzet.

Hieronder mijn tips, hopelijk haal je er wat inspiratie uit!

Waar vind je nieuwe vrienden

Op je werk

Logisch. Als jij wel collega’s hebt, heb je natuurlijk sowieso al een flinke vijver om uit te vissen. Ben je ZZP’er? Ook dan kan je via je werk nieuwe mensen ontmoeten, bijvoorbeeld door je mail een keertje niet thuis te beantwoorden, maar op een hippe werkplek in de stad.

Daarnaast kan je op zoek naar netwerkborrels. Persoonlijk leek me dat niks: alsof je alleen maar investeert in mensen wanneer ze je ‘iets op kunnen leveren’. Maar toen ik een Breda de gok waagde en naar een gratis netwerklunch ging* bleek het gewoon een hele leuke middag te zijn.

Mocht je tijd en interesse hebben, dan zou je er trouwens ook nog voor kunnen kiezen om vrijwilligerswerk te doen en daar mensen te leren kennen.

*Ja. Het idee van gratis eten haalde me inderdaad over de streep om naar het evenement te gaan.

In je vrije tijd

Dit ligt waarschijnlijk voor de hand. Als je je aansluit bij een club mensen die dezelfde hobby of interesse hebben, kan je makkelijk nieuwe vrienden maken. Dat kan in de boulderhal zijn, maar bijvoorbeeld ook bij een leesclub.

Vorige week ben ik bijvoorbeeld mee geweest met een wandeling van ‘Breda Wandelt’. Shocking nieuws voor mijn omgeving, want eigenlijk is mijn motto ‘waarom lopen als je ook met de auto kan’. Toch ben ik blij dat ik gegaan ben, ik heb nieuwe mensen ontmoet en bovendien was het een prima manier om de stad te leren kennen.

Ook met uitgaan zijn er zat mogelijkheden. Zeker als je iets actiefs kan doen, zoals darten, maak je makkelijker contact. Afgelopen zaterdag stond ik bijvoorbeeld ineens met 10 onbekenden te pingpongen bij een nieuwe bar in Breda.

Online

Voor alles is een app, en dus ook om nieuwe vrienden te maken. Hieronder een lijstje:

 • MeetUp, afspreken met groepen. (Gratis)
 • NMLK, afspreken met groepen. (Betaald)
 • Tinder, is als je single bent ook gewoon een optie. (Gratis)
 • Hey!Vina, een soort Tinder, maar dan voor vriendinnen. (Betaald)
Overig

Naast deze apps kan je ook eens kijken wat er mogelijk is binnen Facebookgroepen waar je lid van bent, of bijvoorbeeld fora waar je actief bent.

Tinder, Telefoon

Daarnaast kan je ook ‘per ongeluk’ leuke mensen ontmoeten in je omgeving, bijvoorbeeld door gebruik te maken van apps als Peerby, NextDoor (daar heb ik mijn lesruimte aan te danken) en Thuisafgehaald.

 • Wanneer je een kind of hond hebt, kan je die ‘inzetten’ om nieuwe contacten te maken.
 • Kijk ook eens tussen de Facebookevenementen, soms zijn er hele interessante workshops of lezingen in de omgeving waar je prima in je eentje naar toe kan.
 • Als je je niet wil binden aan een club, kan je ook eens op Groupon of Socialdeal kijken. Hier staan soms aanbiedingen voor bijvoorbeeld een paar paaldanslessen of een golfclinic. Vrijblijvend, goedkoop en als er geen leuke mensen zijn is het alsnog de moeite waard.
 • Mocht je aan het daten zijn, overweeg eens te speeddaten: ik deed dit ooit en – ook al vond ik de man van mijn dromen niet – ik ontmoette wel een hoop leuke andere single vrouwen. (Ik schreef overigens een aantal blogs over speeddaten, die vind je hier!)

En mijn belangrijkste tip:

Mijn belangrijkste tip: laat merken dat je open staat voor anderen! Als mensen iets niet weten, kunnen ze er ook niet op reageren. Je kan niet verwachten dat je omgeving helderziend is en je ‘zomaar’ gaat uitnodigen voor van alles en nog wat. Misschien ben je zelf bang om opdringerig te zijn, maar dat zijn anderen ook!

Nog wat succesverhalen

Haha, onderstaande succesverhalen zijn van mij. Dat klinkt niet heel bescheiden he?! Maar ik wilde je toch even laten zien hoe simpel het kan zijn contact te maken:

 • Toen ik een workshop ‘Omdenken’ volgde en daar vrouwen uit Breda ontmoette, vroeg ik ze naar hun aanraders in mijn nieuwe stad. Een week later werd ik door een van hen uitgenodigd voor een wijnproeverij.
 • Bij de proeflessen die ik gaf, vroegen mensen ook wel eens naar mijn verhuizing. Ook dan vertelde ik eerlijk dat ik hier inderdaad pas net woonde, en zowel geen sociaal als zakelijk netwerk had. Dat resulteerde uiteindelijk in een uitnodiging voor een barbecue.
 • Wanneer de oudbewoners van mijn appartement hun post kwamen ophalen maakte ik altijd een praatje. Blijkbaar vonden zij dat ook gezellig: vorige week werd ik uitgenodigd voor hun verjaardagsfeest.

Dan nog even dit

 • Ben eerlijk en investeer vooral in mensen die je echt de moeite waard vind, maak geen gebruik van ze, puur zodat je je niet eenzaam hoeft te voelen.
 • Weet wat je zoekt in een vriendschap en doe je – net als met daten – niet anders voor dan je bent. Het is jammer als je wekelijks mee moet gaan naar een technofeest, omdat je bij de eerste ontmoeting hebt gedaan alsof je dat leuk vond.
 • Zorg dat je het ook in je eentje leuk kan hebben.
 • Vergeet je oude vrienden niet. Natuurlijk verandert de vorm van het contact als iemand verder weg woont, maar ga de mensen die belangrijk voor je zijn niet voor lief nemen.
 • Ben gewoon aardig. Altijd. Niet omdat het je iets op hoeft te leveren, maar gewoon omdat het kan.

Dit was ‘em! Ik hoop dat jullie er iets aan hebben. Heb je zelf nog tips of succesverhalen? (Of enge verhalen, zoals een vriendin die uiteindelijk een stalker werd ofzo… Ook leerzaam om te lezen!) Laat het me weten in een reactie!

Liefs,

Anne

Deze blog krijg je gratis van me.

Alsjeblieft en heel graag gedaan! Hoeft echt niet, maar wil je tóch graag iets terug geven om je enthousiasme te uiten, me te helpen of me te bedanken, dan kan je een van de volgende dingen doen:

1. Deel deze – of een andere – blog als je denkt dat je omgeving er wat aan heeft! Via een appje bijvoorbeeld, of via social media. 

2. Gooi een kleine bijdrage in de fooienpot. Elke euro is er eentje! 1/3e van alle opbrengsten gaan naar de kosten voor deze website, 1/3 gaat naar een goed doel en het laatste deel draagt bij aan mijn kerstpakket.

3. Wijs mensen op mijn werk! Vertel je buurman dat ik voice-overs inspreek, je manager dat ik stem, zang en muziek-workshops geef, je vriendin over de livedagen over spreken en presenteren en je zus over zangles.

Picture of Anne van de Blog van Anne
Anne van de Blog van Anne
Anne Ermens heeft een eigen bedrijf en hielp - tot nu toe - 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als voice-over en zingende zeemeermin. In haar vrije tijd schrijft ze graag over haar bruisende bestaan (met af en toe een mental breakdown), ontdekkingen om slimmer te werken of leuker te leven en andere random dingen die ze kwijt wil. Lezers zijn enthousiast: vanwege Anne's zelfspot, openheid en 'de kracht om diepgaande dingen luchtig te maken'.
Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen
Abonneer
Laat het weten als er
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
Audrey
21 juli 2019 08:40

Goede tips! Na een verhuizing heb je wel direct een goede intro inderdaad, door tips te vragen. Heel slim! Leuk dat je al wat nieuwe contacten hebt.

Villasappho
28 juli 2019 13:39

Hele goede tips, mijn lijstje met vrienden is zeer kort en eerlijk gezegd ben ik er wel blij mee. Ik heb de laatste 5 jaar gemerkt dat ik graag bezig ben met mijn hobby en interesses. De jaren ervoor was ik vooral met die van mijn zogenaamde vrienden bezig. Daarnaast hou ik niet van uitgaan, winkelen, terrasjes of uit eten gaan. Waar ik graag kom zie ik eigenlijk nooit mensen van mijn leeftijd en als ze er wel zijn is het een plek waar je niet komt voor vrienden.

Stefanie
Stefanie
3 augustus 2022 16:19

Hallo, ik woon dichtbij Arnhem maar vind t heel lastig nog om nieuwe mensen te leren kennen.Ik Ben hier net komen wonen en omdat jij ook uit Arnhem komt dacht ik dat je misschien tips kunt geven.
Groeten Stefanie

6
0
Ga naar de reacties!x