Search
Close this search box.

Het allerergste woord en weten wat je waard bent

Het allerergste woord en weten wat je waard bent (blog)

Een van mijn favoriete podcasts is die van ‘Omdenken. Berthold – de man achter de boeken van ‘Omdenken’ – probeert in die podcasts, die gemiddeld zo’n 30 minuten duren, een probleem te laten verdwijnen bij een andere persoon die op dat moment bij hem te gast is. Dat doet hij niet alleen Heul Erg goed, maar ook hartstikke vermakelijk, met scherpe, confronterende vragen en vooral ook met de nodige humor.

Een van de tactieken die hij regelmatig gebruikt, is het ‘zoeken naar een woord waarvan de ander de rillingen krijgt’. Een alomvattend woord voor álles wat de ander per se niet wil zijn. Een ‘mislukking’ bijvoorbeeld of een ‘egoïst’.

Na het beluisteren van een aflevering, zat ik laatst in de auto te brainstormen over mijn ‘ergste woord’. Terwijl de regen op het dak tikte, realiseerde ik me: ik kan een flinke lijst vullen. Want hoewel ik over het algemeen echt wel heel erg mezelf durf te zijn en me ‘100% Anne‘ voel, ben ik nog steeds niet iemand die ‘schijt heeft aan wat anderen van haar vinden’.

Er is een aller-ergste woord. Natuurlijk, als mensen zouden denken ‘die Anne Ermens, zij is echt een mislukkeling’ zou ik daar ook niet om staan te juichen, maar het aller-aller-aller-ergste woord, het woord waarvan ik gewoon echt buikpijn en hartkloppingen krijg als ik het al opschrijf, is…

Oplichter.

Ja. Het aller-ergste woord, het woord waarvan ik het echt het vreselijkst zou vinden als mensen dát zouden gebruiken om me te omschrijven, zou ‘oplichter’ zijn. Een oplichter, iemand die liegt, manipuleert, bedriegt en gluiperige en stiekeme dingen doet om er zelf beter van te worden.

En hoewel ik duizenden argumenten heb om te bewijzen dat ik natuurlijk helemaal geen oplichter ben, is het nooit genoeg. Nooit genoeg voor mij. Ik wil namelijk altijd meer bewijs van ‘dat ik een goed en eerlijk mens ben’. Want zolang ik me daarmee bezig hou – zo is mijn innerlijke overtuiging blijkbaar tot nu toe – voorkom ik vast dat ik afglij naar de categorie ‘slechte, onbetrouwbare mensen’. De categorie waar ‘Elizabeth Holmes‘ bijvoorbeeld in zit. Je hebt vast wel eens van haar gehoord, Elizabeth is die ‘jongste selfmade miljardair’, die met haar bedrijf zogenaamde revolutionaire bloedtesten verkocht en mensen onterecht vertelde dat ze bijvoorbeeld ongeneeslijk ziek waren, zo bleek uiteindelijk.

Ik kan je zeggen, jezelf constant bewijzen dat je geen oplichter bent – of ‘egoïst’ of ‘mislukkeling’ of wat jouw ergste woord dan ook moge zijn – dat kost veel energie, veel tijd, veel geld en het remt je ontzettend af.

‘Ja maar, ik wil wel benadrukken dat ik niks van spieren weet’, zei ik bijvoorbeeld iets te eerlijk, tijdens een sollicitatie op een sportschool toen ik in een ver verleden als Zumba-instructrice wilde werken. ‘En als iemand zwanger is, weet ik ook niet welke oefeningen ze wel of niet mag doen’. (Overigens werd ik wel gewoon aangenomen en die sportschool zelf heeft er nooit spijt van gehad. Ikzelf daarentegen wel, maar dat is een ander verhaal.)

‘Ik wil wel even eerlijk zeggen dat ik ook nog met iemand anders chat op Tinder’, typte ik aan mijn matches toen ik aan het daten was. ‘Oké, er doen dik 400 mensen mee, maar een deel van hen heeft de cursus niet helemaal zelf betaald hoor’, deelde ik op Instagram over het succes van mijn online cursus. En mijn workshops Ukelele & Zang, waren er bijna niet geweest, omdat ik ergens dacht ‘ja maar, ik heb geen Conservatorium-diploma Ukelele, dus ben ik dan wel de juiste persoon om zo’n workshop te geven?’ (Er ís niet eens een Conservatoriumopleiding Ukelele dus waar maakte ik me überhaupt druk om.)

Kijk, als het om m’n relatie gaat, weet ik: ‘we hebben afgesproken dat we een monogame relatie hebben, en ik heb niet met iemand gefriemeld sinds we samen zijn. Dus elke dag dat ik niet met iemand anders friemel, ben ik geen oplichter in mijn relatie’. Lekker concreet, lekker makkelijk. Maar als het om ondernemen gaat, als het om geld gaat, om ‘weten wat je waard bent’, is ‘wanneer ben je een oplichter’ een lastiger ethisch dilemma.

Mijn leerlingen betalen bijvoorbeeld allemaal hetzelfde voor hun individuele zanglessen bij me. Maar de ene leerling moet – voor een uurtje met mij – meer dan een complete dag werken (een 15-jarige verdient blijkbaar maar een schokkende € 3,04 per uur) terwijl een andere leerling moeiteloos geld ‘naar binnen harkt’ en ooit zelfs een les afzegde met de moeiteloze woorden ‘ik kom niet naar de les want ik wil nog even blijven shoppen, ik snap natuurlijk dat je ‘em wel gewoon rekent, geen probleem’.

Probeer dan maar eens op een eerlijke manier je tarieven te bepalen.

Misschien ben je van me gewend dat er nu een concrete wijze les komt, een tip, of een grap. Vandaag even niet. Ik ga komende tijd eerst nog een plannetje maken om te voorkomen dat mijn ergste woord me nog langer tegenhoudt, me klein houdt en mijn groei in de weg zit. Maar dan zonder dat ik in een oplichter verander natuurlijk.

Ik hoop dat ik je wel aan het denken heb gezet over jouw allerergste woord en hoe dat woord jouw leven belemmert. Laat het me gerust weten in de reacties!

Houdoe en veel liefs,

Anne

P.S. 4 dingen die ik nog met je wilde delen

  1. Ik had het je nog niet verteld, maar ik was een poosje terug te gast in de podcast van Renkse van Simply about Habits. Het gesprek van 56 minuten, over gewoontes, mijn Bucket list en nog veel meer, kan je hier beluisteren.
  2. Eigenlijk wil ik er geen aandacht meer aan besteden, maar ik werd wederom geïnterviewd over mijn activistische kunstwerkDe Nieuwe Vaandeldrager‘ van vorig jaar.
  3. Een paar weken terug verscheen er een hele praktische blog voor mensen die zingen en dat wist je waarschijnlijk nog niet. Hij gaat over liedjes om te zingen in je zangles.
  4. Deze maand, oktober 2022 geef ik de workshop ‘Zang voor mensen die niet kunnen of durven Zingen’. Een kaartje kost nu nog € 32,- en meer informatie vind je in mijn webshop. Enne, of dat het geld waard is of ik gewoon een oplichter ben? Dat hangt natuurlijk ook af van of je tot de doelgroep behoort! Kan je al zingen, dan zou ik zeker geen kaartje kopen en die zaterdagmiddag wat anders gaan doen. Lian zei er in ieder geval over: “Anne weet heel goed alle componenten uit elkaar te trekken en voor elk stukje handvatten te geven. Ze weet het bovendien zo te brengen dat je je niet stom voelt als het misgaat. Ik vond het superleuk en krijg helemaal zin om te oefenen nu.”

Deze blog krijg je gratis van me.

Alsjeblieft en heel graag gedaan! Hoeft echt niet, maar wil je tóch graag iets terug geven om je enthousiasme te uiten, me te helpen of me te bedanken, dan kan je een van de volgende dingen doen:

1. Deel deze – of een andere – blog als je denkt dat je omgeving er wat aan heeft! Via een appje bijvoorbeeld, of via social media. 

2. Gooi een kleine bijdrage in de fooienpot. Elke euro is er eentje! 1/3e van alle opbrengsten gaan naar de kosten voor deze website, 1/3 gaat naar een goed doel en het laatste deel draagt bij aan mijn kerstpakket.

3. Wijs mensen op mijn werk! Vertel je buurman dat ik voice-overs inspreek, je manager dat ik stem, zang en muziek-workshops geef, je vriendin over de livedagen over spreken en presenteren en je zus over zangles.

Picture of Anne van de Blog van Anne
Anne van de Blog van Anne
Anne Ermens heeft een eigen bedrijf en hielp - tot nu toe - 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als voice-over en zingende zeemeermin. In haar vrije tijd schrijft ze graag over haar bruisende bestaan (met af en toe een mental breakdown), ontdekkingen om slimmer te werken of leuker te leven en andere random dingen die ze kwijt wil. Lezers zijn enthousiast: vanwege Anne's zelfspot, openheid en 'de kracht om diepgaande dingen luchtig te maken'.
Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
0
Ga naar de reacties!x