Zoek
Sluit dit zoekvak.

#Tegendebakker, ik snap het wel!

Blog Anne Ermens, Photo by Kaitlyn Baker on Unsplash

Mijn Facebook ontploft ervan; #tegendebakker; dingen die men wel tegen ZZP-ers zegt, maar niet tegen de bakker. En oh oh oh, wat is iedereen toch beledigd en opstandig!

Logisch, want veel Facebookvrienden zijn, net als ik, zelf ZZP-er. Ze werken zich -daar ga ik maar even van uit- kapot om hun ‘vroeger-hobby-maar-inmiddels-vak’ uit te oefenen op een manier waarin ze hun technisch vakmanschap, eigenheid en professionele ondernemingsvaardigheden combineren. En dat doen ze ook nog eens met een hele hoop liefde en passie.
En ja, dan doet het inderdaad een beetje pijn als mensen zeggen “Ik wil wel van jouw dienst gebruik maken, heb alleen geen budget, maar je kan het toch doen omdat je het leuk vindt?”

Maar we moeten niet té zielig doen. Want het ís soms toch ook gewoon onduidelijk voor de ‘normale mens’? Eerlijk is eerlijk, ik snap dat mensen de ‘dat-zeg-je-toch-ook-niet -tegen-de-bakker-vragen’ vragen. Want je verkoopt een dienst; iets ontastbaars. Daarom geef ik graag rustig mijn antwoorden op de ’tegen-de-bakker-vragen’ waar iedereen zo beledigd door lijkt te zijn:

“We hebben geen vergoeding beschikbaar, maar je krijgt wel een heel leuk podium, goed voor je exposure!”

Dûh: Natuurlijk zeg je dat niet tegen de bakker. Hij moet inkopen doen! Meel, boter, noem maar op. En hij heeft een enorme oven nodig, dus moet geld investeren in een bakkerij.Wat mensen in sommige ZZP-gevallen denken: Het kost je niks, en het is gezellig! En er komen nieuwe optredens uit!
Hoe het werkt: Het kost wel wat, namelijk tijd. Tijd waarin geen ander betaald werk gedaan kan worden. Of  ander werk, zoals in mijn geval; tijd om voor te bereiden, nummers in te studeren, tijd waarin ik niet ga stappen maar slapen om zo mijn stem in betere conditie te houden, reistijd, administratie, het bijhouden van Social Media (inmiddels redelijk noodzakelijk als ZZP’er). Daarnaast, als opdrachtgever 1 niet betaald voor mijn dienst, waarom zou opdrachtgever 2 het dan wel doen? Zo blijf je voor altijd gratis werk leveren!

“Er is geen budget, maar je kan het toch gratis doen, het is toch ook je hobby!”

Dûh: Zelfde verhaal: inkopen ingrediënten, investeren, en daarnaast, arme bakker, hij moet om 04.00 op, zwaar werk doen in die hete bakkerij, dat is heftig hoor.
Wat mensen in sommige ZZP-gevallen denken: Je vindt het toch leuk?!
Hoe het werkt: Ja natuurlijk is het leuk. Om het bij mezelf te houden, het zingen begon uiteraard als hobby, ik doe het nog steeds met heel veel liefde en zou niet anders willen.  Maar als jouw hobby fietsen is, wil je het dan de hele dag doen? Ook als je bent uitgenodigd voor een gezellig feestje? En wanneer je weet dat je eigenijk geen fouten mag maken, niet mag omrijden? Je bepaalde kleding aan moet die eigenlijk niet lekker zit?

Wanneer iets werk wordt neemt dat verplichtingen met zich mee en staat daar ook iets tegenover, namelijk het feit dat je er je brood mee kan verdienen!

(Ik hoop overigens dat de bakker ook ooit begon met bakken omdat hij dat leuk vond. En, ik weet dat er veel mensen zijn die misschien langere dagen maken dan ik, zwaarder werk doen, ongelukkiger zijn en daar misschien heel weinig voor betaald krijgen. Dat is hartstikke stom, en niet eerlijk. Maar het is krom om te zeggen dat men niks zou mogen verdienen met werk, wanneer dat met plezier wordt gedaan!)

“Zo, das makkelijk verdiend!”

Dûh: die arme bakker, niemand zou dit ooit tegen hem zeggen.
Wat mensen in sommige ZZP-gevallen denken: €35,- voor een bijvoorbeeld een uur vioolles, da’s makkelijk rijk worden!
Hoe het werkt bij mij: Ja. €35,- is veel geld. En als je het koopt ben je je alleen bewust van het uurtje les. Maar naast dat uurtje is je docent ook tijd kwijt aan het bijhouden van de administratie en bijvoorbeeld een website zodat leerlingen überhaupt weten dat de docent in kwestie bestaat. Bovendien mailt diegene je vast 3x als je vergeet te betalen, en zoekt hij met je mee naar stukken die bij je passen. In mijn geval, ik studeer bijvoorbeeld ook de begeleiding in op m’n piano, zet de bladmuziek in een andere toonsoort en laat me regelmatig bijscholen zodat ik je kan ondersteunen met diverse technieken (ook niet gratis). Van die €35,- gaat een deel naar de belasting, een deel naar een pensioenspaarrekening en waarschijnlijk binnenkort ook een deel naar een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dus helaas, makkelijk rijk worden zit er niet in.

Dat neemt overigens niet weg dat ZZP’ers soms veel geld vragen. Je kan van de kosten van bijvoorbeeld een vioolles ook een half uur massage boeken, een dagje naar de dierentuin, of een outfit scoren bij de Primark. Dat moet iedereen zelf weten!

Wat een langdradig verhaal! Het lijkt ook heel snel zeuren. Voor de duidelijkheid, ik vind mezelf niet zielig. Ik ben blij dat ik de mogelijkheid heb gehad (en het lef) om van mijn hobby mijn werk te kunnen maken en zou met niemand willen ruilen. (En al helemaal niet met een bakker.)

Liefs,

Anne

Picture of Anne van de Blog van Anne
Anne van de Blog van Anne
Anne Ermens heeft een eigen bedrijf en hielp - tot nu toe - 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als voice-over en zingende zeemeermin. In haar vrije tijd schrijft ze graag over haar bruisende bestaan (met af en toe een mental breakdown), ontdekkingen om slimmer te werken of leuker te leven en andere random dingen die ze kwijt wil. Lezers zijn enthousiast: vanwege Anne's zelfspot, openheid en 'de kracht om diepgaande dingen luchtig te maken'.
Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
ilse
ilse
25 mei 2017 09:33

35 euro per uur is echt heel weinig voor een zzp’er… dan ben je blij als je er een euro of 10 van overhoudt als salaris… maar rijk ben je zeker (ik weet namelijk dat je een hele fijne familie hebt, lieve vrienden en een kat genaamd kroepoek).

2
0
Ga naar de reacties!x