Zoek
Sluit dit zoekvak.

Waarom je eigenlijk gewoon een telefoon bent

Contact, Anne Ermens (pagina)

Een paar weken geleden, stuurde een onbekende me: ‘Anne, ik moet binnenkort iets presenteren maar ik HAAT mijn stem. Kan je me hiermee helpen, zodat ik weer gewoon kan slapen ’s nachts?’

Daar ging mijn hart sneller van kloppen, want hoewel ik – om verwarring te voorkomen – geen stemcoaching aanbied op mijn site, maar me voornamelijk focus op het zingen, vind ik dit soort dingen geweldig en dacht ik: oh, HELL YES! Zeker weten dat ik je kan helpen!

Er volgde een video-bel-afspraak, waarbij ik haar, een Nederlandse die ergens ver weg in Europa woont, hielp met haar stem. Ergens in onze afspraak zei ze iets wat ik heel erg komisch vond, namelijk: ze had het idee dat ik mijn stem perfect gebruikte, dat er nergens in mijn spieren – zoals mijn kaakspieren, tong, m’n ademhalingsspieren – spanning zat en dat ik een soort ultiem gebalanceerde en relaxte spreker was. Bij mij, zo was haar idee, zou niemand op Instagram ooit wegswipen vanwege mijn stem.

Dat was natuurlijk – zoals mensen dat zeggen – een flinke veer in mijn kont. En het was ook totaal niet waar. Want ik ben niet af, ik ben niet perfect en ik ben al helemaal niet altijd ontspannen.

En dus vertelde ik haar een metafoor die ik vaker gebruik, namelijk: ’dat we allemaal telefoons zijn’.

Komt-ie:

Er was een moment lang geleden, in 2007, dat de eerste iPhone ‘geboren werd’. Een vriend van me, ik noem hem even ‘Tom’, die kocht ‘em. Zodra ik dat hoorde, sprak ik met hem af, zogenaamd om bij te kletsen, maar eigenlijk vooral om naar zijn iPhone te kunnen kijken.

‘Wat een geweldig apparaat’, dacht ik destijds, terwijl ik voorzichtig en liefkozend Tom zijn iPhone betaste. ‘Er zit maar liefst 8 GB geheugen in, in zo’n klein ding. Een paar jaar terug moest ik nog opletten met het kopen van mijn winterjassen, om te zorgen dat mijn DiscMan in mijn zakken paste zodat ik de CD van Ricky Martin kon luisteren op de fiets. Dit apparaat past in mijn broekzak en hier passen ál Ricky’s CD’s op. Je hoeft geeneens toetsen in te duwen, zoals eerder met dat ‘T9-typen’, bij een van mijn eigen eerste telefoons, maar je kan gewoon het toetsenbord op het scherm aanraken! Met je vinger! En dan heeft-ie óók nog eens een 2 megapixel camera én je kan ermee internetten!’

Ik was echt helemaal betoverd en vergeet ook nooit meer dat ik wat later mijn eigen eerste iPhone kocht en met een hartslag van 200 van de opwinding het doosje openmaakte en zuchtte : ‘daar ben je dan eindelijk’.

2022

Het is nu 2022 en mijn huidige telefoon is een iPhone 11. Inmiddels kan ik ermee betalen en er video’s mee op nemen voor mijn online cursus. Mijn telefoon zorgt dat ik nooit meer verdwaal en dat ik 80 miljoen liedjes bij de hand heb op Spotify. Dat ik boodschappen kan laten bezorgen en waar ik maar wil een Disneyfilm kan streamen of mijn 3 nichtjes weer een onsamenhangend verhaal over de Efteling kunnen vertellen en dat irritante deuntje van Carnaval Festival voor me zingen terwijl we FaceTimen. Dat mijn vader enthousiast belt terwijl ik door Parijs fiets, omdat-ie al had gezien dat ik in de buurt van de Eiffeltoren was. Het is fantastisch en het is nog 1000x beter dan in 2007.

Moet je je nou eens voorstellen, dat Steve Jobs destijds dacht: ‘ja, wel ok, deze eerste iPhone, beter dan de Swing 200, maar laten we vooral wachten tot het beter is’. Dat Steve had gewacht tot-ie de huidige iPhones had ontwikkeld, voor dat-ie ze met de wereld had gedeeld. Dat we afgelopen 15 jaar gewoon NIET van de iPhone hadden kunnen genieten, omdat meneer Jobs wist ‘ja maar, het kan altijd beter’.

Wat een leed zou ons dan zijn aangedaan.

En het lullige is.

Over 10 jaar is de iPhone nóg beter. Want dingen ontwikkelen. Spullen, mensen, bedrijven…

We hebben de neiging om te wachten tot het optimaal is. Dat het eerst af en perfect moet, voor het gezien, gehoord of gedaan mag worden. Dus wat ik je wil meegeven is: ben lekker een iPhone 1, ben de versie 1.0 of 2.0 van jezelf. Voor heel veel mensen, is die versie waarschijnlijk al hartstikke waardevol. Ben er, leef, besta, reflecteer, oefen, vraag hulp van de juiste mensen en ‘doe’ gewoon, dan zorgt de tijd vanzelf wel dat je optimaliseert en de versie 3.0 ontstaat.

Dan nog even dit…

…want ik heb misschien een cadeautje voor je. Zoals je misschien weet ben ik me, naast de individuele zanglessen die ik geef, ook steeds meer aan het richten op het geven van workshops aan bedrijven en gezelschappen en het doen van voice-over-werk. Daar wil ik meer van. En aangezien ik soms een beetje ‘marketingmoe ben’, bedacht ik het volgende:

Als er via jou een boeking komt – het bedrijf van je buurman boekt bijvoorbeeld een zangworkshop in kerstthema bij me of huurt me in om hun bedrijfsanimatie in te spreken – krijg jij gratis 1 vrijkaartje voor een van mijn workshops óf 2 vrijkaartjes voor een zangavond óf een privé-zangles van 45 minuten van me cadeau. Buurman blij, ik blij, jij blij.

Wat moet je doen? Simpel, deel de pagina over bedrijfsworkshops of over mijn voice-over-werk met mensen die bij me passen, zeg tegen ze ‘als je boekt bij Anne, noem dan mijn naam’ en that’s it. Zodra zij hun factuur betaald hebben, neem ik contact met je op!

Geen zin om reclame voor me te maken, maar wel zin om individueel met me aan je stem te werken of mee te doen aan een zangavond of workshop? Kan natuurlijk ook gewoon, stuur me even een mailtje als je meer info nodig hebt!

Houdoe en veel liefs,

Anne

Picture of Anne van de Blog van Anne
Anne van de Blog van Anne
Anne Ermens heeft een eigen bedrijf en hielp - tot nu toe - 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als voice-over en zingende zeemeermin. In haar vrije tijd schrijft ze graag over haar bruisende bestaan (met af en toe een mental breakdown), ontdekkingen om slimmer te werken of leuker te leven en andere random dingen die ze kwijt wil. Lezers zijn enthousiast: vanwege Anne's zelfspot, openheid en 'de kracht om diepgaande dingen luchtig te maken'.
Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
0
Ga naar de reacties!x